Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Επανεκίννηση» στις σχέσεις ΗΠΑ - Ευρώπης θέλει ο Trump

tags :
«Επανεκίννηση» στις σχέσεις ΗΠΑ - Ευρώπης θέλει ο Trump
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo στις Βρυξέλλες για ένα διήμερο συναντήσεων γνωριμίας και συζητήσεων στα φλέγοντα θέματα του εμπορίου, του Ιράν και της κλιματικής αλλαγής, με τη νέα ηγετική ομάδα της ΕΕ
Με στόχο να θέσει τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με την Ευρώπη σε νέες βάσεις έφτασε σήμερα Δευτέρα (2/9/2019) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, στις Βρυξέλλες για έναν κύκλο συναντήσεων με την νέα ηγετική ομάδα της Ευρώπης, όπως επιβεβαίωσε ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ Gordon Sondland στο POLITICO.
Θα συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli, την νέο-εκλεγμένη πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Charles Michel, και τον υποψήφιο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων Σχέσεων, Josep Borrell. Αναμένεται επίσης να δει τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.
Την προεταοιμασία αυτής της συνάντησης ανέλαβε ο Αμερικανός πρέσβης Sondland και παρά το γεγονός όπως διαβεβαίωσε, πως η κυβέρνηση Trump παραμένει σε επαφή με τους νυν επικεφαλής των οργάνων της Ευρώπης, ήτοι τον πρόεδρο της Επιτροπής Jean-Claude Juncker, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου DonaldTusk και Εξωτερικών Υποθέσεων Federica Mogherini και θα συνεργαστεί μαζί τους κατά τη διάρκεια των υπολειπόμενων μηνών της θητείας τους, ο Pompeo δεν θα συναντήσει κανέναν εκ των τριών.
Όπως είπε, σε τηλεφωνική συνέντευξη που έδωσε από την Πολωνία όπου παρακολούθησε τον εορτασμό μνήμης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Mike Pence, «Σεβόμαστε τους ρόλους τους και θα συνεχίσουμε να συζητούμε μαζί τους τα φλέγοντα θέματα», τονίζοντας ωστόσο ότι, «Θέλω ουσιαστικά να προσπαθήσω να επαναφέρω τη σχέση και να ξεκινήσω με το δεξί πόδι με τους τέσσερις ηγέτες».
Η άλλη όψη αυτών των συναντήσεων όμως έχει δύο πτυχές.
Η πρώτη, είναι πως οι συναντήσεις του Pompeo με τους νέους αξιωματούχους από τη μία σημαίνουν ότι η Ουάσινγκτον έχει παραιτηθεί από την υπάρχουσα ηγεσία της ΕΕ, γεγονός που ο Sondland αρνήθηκε ότι συμβαίνει επιμένοντας ότι ο στόχος είναι να ξεκινήσει επαφές με τη νέα ομάδα. 
Η δύτερη. πως η κίνηση αυτή αποτελεί ένδειξη για το πόσο τεταμένες είναι οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Βρυξελλών σε μια σειρά θεμάτων, όπως το Ιράν, το διεθνές εμπόριο και η αλλαγή του κλίματος
«Νομίζω ότι «η απομάκρυνση» είναι πολύ ισχυρή», είπε ο Sondland, διευκρινίζοντας πως «αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε το περιβάλλον για μια ομαλή μετάβαση, οπότε την ημέρα που θα αναλάβουν το αξίωμά τους, εμείς να είμαστε ήδη σε επικοινωνία και να μην χάσουμε άλλο ένα εξάμηνο προσπαθώντας να μάθουμε ο ένας τον άλλον».
Ωστόσο, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι ομόλογοί τους, που παραδοσιακά ήταν οι πιο κοντινοί από τους δυτικούς συμμάχους, πρέπει να «μάθουν» ο ένας από τον άλλον είναι από μόνη της μια παραδοχή ότι οι δεσμοί έχουν γίνει όλο και πιο τεταμένοι, από τότε που ανέλαβε την προεδρία της Αμερικής ο Trump το 2017, με αφορμή μια σειρά θεμάτων όπως οι εμπορικές σχέσεις, τις οποίες κατήγγειλε ως άδικες για τις ΗΠΑ
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ ακροβατούν μεταξύ διαφορών και ρήξης επί του παρόντος, σε ένα ευρύ φάσμα σοβαρών διπλωματικών ζητημάτων, όπως μια υποβόσκουσα εμπορική διαμάχη και μια οξεία διαφορά σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του Ιράν, ιδιαίτερα μετά τη μονομερή αποχώρηση του Trump πέρυσι από την πυρηνική συμφωνία, γνωστή και ως Κοινής Αποδοχής Σχέδιο δράσης.
Προς απογοήτευση των Ευρωπαίων, ο Trump απέσυρε τις ΗΠΑ από τις συμφωνίες για το κλίμα των Παρισίων, κατά τους πρώτους μήνες που ανέλαβε τα ηνία του Οβάλ γραφείου και έπειτα απομάκρυνε τις ΗΠΑ και από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν.
Επέκρινε επίσης αρκετούς ηγέτες, όπως στη συνάντηση της G7 στο Κεμπέκ πέρυσι και στη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ένα μήνα αργότερα, όπου απείλησε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να προχωρήσουν με τον δικό τους τρόπο, εάν οι άλλοι σύμμαχοι δεν αύξαναν περαιτέρω τις δαπάνες για τους στρατούς τους.

Επίσης, επέβαλε μονομερώς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο της ΕΕ, προκαλώντας σειρά αντιποίνων από την ΕΕ.
Ο Juncker πήγε στην Ουάσινγκτον και βοήθησε να επέλθει μια προσωρινή εκεχειρία, αλλά το Trump απειλήσει εκ νέου και επανειλημμένα να κλιμακώσει έναν εμπορικό πόλεμο επιβάλλοντας δασμούς σε άλλα αγαθά της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων και του γαλλικού κρασιού.

Παρά τις εντάσεις, ο Trump δήλωσε γενικά ευχαριστημένος μετά τη διάσκεψη κορυφής των ηγετών της G7 στο Biarritz της Γαλλίας την περασμένη εβδομάδα.
Εξέφρασε την δεκτικότητά του σε ένα σχέδιο του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron να οργανώσει μια συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ιράν Hassan Rouhani. Και ενώ δεν υπήρξε άμεση συμφωνία που να άμβλυνε την εμπορική διαμάχη, δεν υπήρξε ωστόσο και άμεση κλιμάκωση.

Ο Pompeo αντιμετωπίζεται γενικά με σκεπτικισμό στις Βρυξέλλες, δεδομένης της υπακοής του στο Trump και της προθυμίας του προέδρου να παρακάμπτει ακόμη και τα ανώτατα στελέχη του υπουργικού συμβουλίου του χωρίς προειδοποίηση.
Ο Pompeo αναμενόταν να ταξιδέψει στην Πολωνία μαζί με το Trump και να σταματήσει στις Βρυξέλλες, αλλά το Trump ακύρωσε το ταξίδι λόγω του τυφώνα Dorian και έστειλε τον Pence στη θέση του.
Ο Sondland δήλωσε ότι αναμένει πως οι συναντήσεις, αρχής γενομένης με τη συνάντηση με την Von der Leyen τη Δευτέρα, θα θέσουν το πλαίσιο για μια πιο καρποφόρα σχέση.
«Αισθάνομαι ότι θα υπάρξει μια πολύ θετική προσέγγιση στις σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ από τις τέσσερις αυτές συναντήσεις - όχι ότι αυτά τα θέματα δεν πρόκειται να είναι δύσκολα», δήλωσε στο POLITICO.
Στις λεπτομέρειες διευκρίνησε, ότι η συνάντηση δεν θα έχει κάποια αυστηρά οριοθετημένη ατζέντα θεμάτων, αλλά το εμπόριο, το Ιράν, οι αμυντικές πρωτοβουλίες της ΕΕ, η Κίνα και η τεχνολογία 5G θα είναι από τα θέματα που θα συζητηθούν.
«Είναι ίσως καιρός να γυρίσουμε μια νέα σελίδα και γρήγορα να μάθουμε πού μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος» δήλωσε ο Sondland. «Θέλουμε να επαναφέρουμε τη σχέση και ελπίζω ότι αυτές οι συναντήσεις θα είναι ο καταλύτης για να το επιτύχουμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης