Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Γράφεται» ο προϋπολογισμός του 2020 που θα σταλεί 15 Σεπτεμβρίου στην Κομισιόν - Ποιοι οι στόχοι της κυβέρνησης και τα νέα μέτρα

«Γράφεται» ο προϋπολογισμός του 2020 που θα σταλεί 15 Σεπτεμβρίου στην Κομισιόν - Ποιοι οι στόχοι της κυβέρνησης και τα νέα μέτρα
Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται αρκετά «θετικά» μέτρα
Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2020 που θα σταλεί στις 15 Σεπτεμβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τον οποίο η κυβέρνηση θα δίνει προτεραιότητα στις ελαφρύνσεις που σχετίζονται με τη φορολογία των επιχειρήσεων και της οικοδομής.
Το στίγμα των φορολογικών αλλαγών θα δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, αν και οι λεπτομέρειες δεν πρόκειται να γίνουν γνωστές πριν από την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.
Θα έχουν προηγηθεί οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς (σ.σ. στις 16 Σεπτεμβρίου ξεκινούν με τα τεχνικά κλιμάκια και στις 23 Σεπτεμβρίου με τους επικεφαλής) για την ποιότητα των αλλαγών και τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν αφού ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2020 παραμένει ως έχει.  
Τα θετικά μέτρα που φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» αφορούν:

- Στη μείωση από το 28% στο 24% του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη του 2019. Ο συντελεστής θα υποχωρήσει περεταίρω στο 20% το 2021.
- Στη  μείωση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη στο 5%, από 10% που είναι σήμερα.
- Στη μείωση του ΦΠΑ στο 13% για όλο το τουριστικό πακέτο.

Το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει ακόμα:

- Την αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια, όπως και του φόρου υπεραξίας, καθώς και την έκπτωση 40% των δαπανών ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των ακινήτων από το φορολογητέο εισόδημα.

Όσον αφορά στο αφορολόγητο όριο, το ζήτημα βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, λόγω του τεράστιου κόστους για τον προϋπολογισμό (1,9 δισ. ευρώ).
Η προηγούμενη κυβέρνηση έχει νομοθετήσει την ακύρωση της μείωσης του αφορολογήτου και την παραμονή του στις 8.636 ευρώ, ωστόσο οι δανειστές δεν έχουν πει ακόμα την …τελευταία τους λέξη για το θέμα.
Ο Σεπτέμβριος θα είναι μήνας εξελίξεων για την οικονομία, κυρίως λόγω της επίσημης έναρξης των διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση και τον προϋπολογισμό του 2020.
Πρώτος σταθμός θα είναι το Euro Working Group της 5ης Σεπτεμβρίου, όπου ο νέος εκπρόσωπος της χώρας μας καθηγητής Μιχάλης Αργυρού θα κληθεί να παρουσιάσει στους συναδέλφους του από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ευρωζώνης την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, τον σχεδιασμό της κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο και την πρόοδο στα 15 εκκρεμή προαπαιτούμενα (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Ελληνικό, ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου κ.λπ.) που κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή κυβέρνηση.
Μία ημέρα νωρίτερα, στις 4 Σεπτεμβρίου, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) θα δημοσιοποιήσει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά το 2ο τρίμηνο του 2019. Η ανακοίνωση αυτή έχει μεγάλη βαρύτητα, ύστερα από τον απογοητευτικό ρυθμό ανάπτυξης 1,3% του 1ου τριμήνου.
Στις 7 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και στις 13 του μηνός ο Χρήστος Σταϊκούρας θα βρεθεί στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, για να συμμετάσχει για πρώτη φορά στο Eurogroup ως υπουργός Οικονομικών.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης