Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλά δύο εβδομάδων υποχώρησε η στερλίνα λόγω αβεβαιότητας για το Brexit, στο -0,65% και τα 1,2076 δολ.

Σε χαμηλά δύο εβδομάδων υποχώρησε η στερλίνα λόγω αβεβαιότητας για το Brexit, στο -0,65% και τα 1,2076 δολ.
Το ευρώ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,42% έναντι της στερλίνας, στις 0.9081 στερλίνες
Νέα πτώση καταγράφει σήμερα Δευτέρα (2/9) η στερλίνα, δεχόμενη πιέσεις τόσο από την εσωτερική αβεβαιότητα που επικρατεί γύρω από το Brexit όσο και από την περαιτέρω υποχώρηση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον περασμένο μήνα.
Συγκεκριμένα, η στερλίνα καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,65% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στα 1,2076 δολ. ανά στερλίνα, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων.
Παράλληλα, το ευρώ ενισχύεται κατά +0,42% έναντι του βρετανικού νομίσματος, στις 0,9081 στερλίνες, την ίδια στιγμή που η στερλίνα υποχωρεί κατά -0,53% έναντι του γεν Ιαπωνίας, στα 128,42 γεν.
Οι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος αναμένεται να υποβάλουν αύριο νομοθεσία που επιδιώκει να «μπλοκάρει» το ενδεχόμενο αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson εξέφρασε την πρόθεσή του να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες, ξεκινώντας από τις 9 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αποτρέψει την αντιπολίτευση από το να αποτρέψει ένα άτακτο Brexit.
Τόσο ο Boris Johnson, όσο και ο υπουργός Παιδείεας της Βρετανίας, Gavin Williamson, κατέστησαν σαφές πως όποιος βουλευτής των Συντηρητικών ψηφίσει κατά της κυβέρνησης όσον αφορά το Brexit θα πρέπει να αποπεμφθεί από το κόμμα.
«Όποιος ψηφίζει κατά της κυβέρνησης λαμβάνει μια θέση στην οποία ψηφίζει για να υπονομεύσει την διαπραγματευτική ικανότητα του πρωθυπουργού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας του Ηνωμένου Βασιλείου, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να το σκεφτούν πολύ σοβαρά αυτό και τις συνέπειές του».
Νωρίτερα, τα στοιχεία της Markit έδειξαν ότι ο μεταποιητικός κλάδος υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών, με τον δείκτη PMI να διαμορφώνεται στις 47,4 μονάδες για τον Αύγουστο του 2019, έναντι 48 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Ο υποδείκτης που αφορά τις νέες παραγγελίες υποχώρησε με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων επτά ετών, γεγονός που οδήγησε σε συρρίκνωση του όγκου παραγωγής των επιχειρήσεων.
Παράλληλα, η Markit αναφέρει ότι η αβεβαιότητα που σχετίζεται με το Brexit είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην πτώση του επιχειρηματικού κλίματος, με τον σχετικό υποδείκτη να υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Όσον αφορά την απασχόληση του μεταποιητικού κλάδου στη Βρετανία, ο υποδείκτης κατέγραψε επίσης σημαντική πτώση, υποχωρώντας σε χαμηλά άνω των έξι ετών.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Rabobank, Jane Foley, η κίνηση της στερλίνας «είναι μία αντίδραση στην είδηση ότι θα μπορούσαν να αποπεμφθούν βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος», διευκρινίζοντας ότι «αυτό σημαίνει πως αν και η αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να βιαστεί με τη νομοθεσία που έχει ως στόχο να σταματήσει ένα no deal, δεν είναι σαφές ποιος θα κερδίσει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης