Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με το ταξίδι στη Χάγη ολοκληρώνεται η μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία Μητσοτάκη - Πυρετώδεις προετοιμασίες για τη ΔΕΘ

Με το ταξίδι στη Χάγη ολοκληρώνεται η μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία Μητσοτάκη - Πυρετώδεις προετοιμασίες για τη ΔΕΘ
Στη ΔΕΘ όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός, θα ξεδιπλώσει το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης του
Στη Θεσσαλονίκη στρέφει το βλέμμα της η κυβέρνηση ενόψει της εμφάνισής του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και αφού θα έχει ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο των ευρωπαϊκών επαφών του με τελικό σταθμό τη Χάγη, σήμερα, Δευτέρα και αύριο.
Στη ΔΕΘ όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός, θα ξεδιπλώσει το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης του και γι αυτό όσο πλησιάζουν οι μέρες, τόσο εντατικοποιούνται οι ρυθμοί στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το βράδυ του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έχοντας ήδη ανακοινώσει τρία μέτρα:
Τη μείωση του ΕΝΦΙA, τη μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων και την πλήρη άρση των capital controls, από την οποία έμενε μόνο η τελική «πινελιά».
Την ίδια ώρα, αποτιμώντας τις μέχρι τώρα συναντήσεις του πρωθυπουργού στην Ευρώπη, στο πρωθυπουργικό επιτελείο περιγράφουν τη νέα διπλωματική στρατηγική που έχει χαράξει η κυβέρνηση με τη φράση «είναι καιρός από τη διπλωματία της επαιτείας να περάσουμε στη διπλωματία της αξιοπιστίας». 
Τόσο στο Παρίσι, όσο και στο Βερολίνο, όπως εκτιμούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι επιθυμεί να είναι ο πρωθυπουργός που θα βγάλει πραγματικά την χώρα από την κρίση κι όχι ακόμη ένας πρωθυπουργός. «Εμείς έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Δεν χρειάζεται να κάνουμε κωλοτούμπα. Είναι πολύ ωραίο να λες σε όλους ότι θα εφαρμόσεις το πρόγραμμά σου, αυτό για το οποίο σε επέλεξαν οι πολίτες», ανέφερε σε κατ ιδίαν συζήτηση με τους δημοσιογράφους στο Βερολίνο.
Και μπορεί σε ότι αφορά το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων να μην υπήρξαν απτά αποτελέσματα - η κυβέρνηση δεν προσδοκούσε κάτι επ’ αυτού καθώς δεν ήταν στις προθέσεις της η όποια συζήτηση για το εν λόγω θέμα, αυτή την ώρα,  όπως επιμένουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι - ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε με σημαντικά πλεονεκτήματα στις «αποσκευές» του από το ταξίδι στο Βερολίνο. 
Σε αυτά συγκαταλέγεται, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, το τεράστιο πρόγραμμα για την πράσινη ανάπτυξη στη χώρα μας, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και θα υλοποιηθεί σε βάθος δεκαετίας (2020-2030). Σε αυτό θα μπορούν να συμμετάσχουν  επενδυτές από την Γερμανία και όχι μόνο που μεταξύ άλλων, δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να επενδύσουν:
Στον πρωτογενή τομέα κια χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες στη γεωργία για εξοικονόμηση ενέργειας και νερού.
Στις κατοικίες και γενικότερα τις κατασκευές, με έμφαση στην ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας καθώς τα κτίρια εκπέμπουν το 75% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου. Μάλιστα, η κυβέρνηση ήδη έχει εξαγγείλει τη χορήγηση έκπτωσης φόρου έως 40% για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων. Κάτι που προσδοκάται την επόμενη τετραετία να κινητοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην αγορά κατοικίας. 
Στη μεταποίηση - βιομηχανία, από το σύνολο της διαχείρισης απορριμμάτων μέχρι όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αλυσίδας διανομής. 
Σε κάθε περίπτωση, με το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Χάγη ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος των διεθνών επαφών στην Ευρώπη και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης θα εστιαστεί στην παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το προσεχή Σαββατοκύριακο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης