Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Lagarde (νέα επικεφαλής της ΕΚΤ): Τα αρνητικά επιτόκια παρέμβασης βοήθησαν την Ευρώπη... αλλά διαφωνούν πολλοί με αυτή την άποψη

Lagarde (νέα επικεφαλής της ΕΚΤ): Τα αρνητικά επιτόκια παρέμβασης βοήθησαν την Ευρώπη... αλλά διαφωνούν πολλοί με αυτή την άποψη
Η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων έχει αποτύχει, ειδικά σε ένα περιβάλλον όπου οι τράπεζες αγωνίζονται για την κερδοφορία τους.
Η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ Ch. Lagarde και πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ υποστήριξε ότι τα αρνητικά επιτόκια στο ευρώ, με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,40% περισσότερο βοήθησαν παρά έπληξαν την ευρωζώνη.
Η Lagarde θα αναλάβει επικεφαλής της ΕΚΤ τέλη Οκτωβρίου 2019 με την αποχώρηση του M. Draghi από επικεφαλής της ΕΚΤ.
Να σημειωθεί ότι στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 συνεδριάζει η ΕΚΤ με στόχο να ανακοινώσει νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και νέα μείωση των επιτοκίων αποδοχής καταθέσεων από -0,40% σε -0,60% αλλά με μηχανισμό κλιμάκωσης ώστε να μετριαστούν οι αρνητικές συνέπειες στις εμπορικές τράπεζες.

Όμως πολλοί διεθνείς οίκοι διαφωνούν με αυτή την προσέγγιση.
«Η σχεδόν πάντα λάθος Christine Lagarde είναι λάθος για άλλη μια φορά.
Η μείωση των επιτοκίων μειώνει την πιθανότητα να ανακάμψει η οικονομία αναφέρει η RBNZ
Η επόμενη επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Lagarde, φαίνεται να είναι οπαδός των αρνητικών επιτοκίων όπως ο σημερινός επικεφαλής M. Draghi.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν εκφράσει τις έντονες ανησυχίες για τον αντίκτυπο στην κερδοφορία, αλλά ακόμη και η Lagarde η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπερασπίστηκε την στρατηγική των αρνητικών επιτοκίων.,
 «Από τη μία πλευρά, οι τράπεζες μπορούν να αποφασίσουν να μεταβιβάσουν το επιτόκιο των αρνητικών καταθέσεων στους καταθέτες.
Από την άλλη πλευρά, οι ίδιοι καταθέτες είναι επίσης καταναλωτές, εργαζόμενοι και δανειολήπτες.
Ως εκ τούτου, επωφελούνται από την ισχυρότερη οικονομική δυναμική, την χαμηλότερη ανεργία και το χαμηλότερο κόστος δανεισμού.
 Όλα τα σενάρια που εξετάστηκαν, ελλείψει της αντισυμβατικής νομισματικής πολιτικής που υιοθέτησε η ΕΚΤ - συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής αρνητικών επιτοκίων εάν δεν είχαν υιοθετηθεί τώρα η οικονομική κατάσταση θα ήταν χειρότερη»….υποστηρίζει η Lagarde.
Τα αρνητικά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών έπρεπε να αυξήσουν τις δαπάνες, να περιορίσουν τον αποπληθωρισμό και να τονώσουν την οικονομία.
Μπορεί να έχουν κάνει ακριβώς το αντίθετο.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Bath, οι κεντρικές τράπεζες που χρεώνουν τις εμπορικές τράπεζες με αρνητικά επιτόκια καταθέσεων έχουν πράγματι μειώσει τον δανεισμό.
Δηλαδή όσες εμπορικές τράπεζες καταθέτουν τα ρευστά διαθέσιμα τους στην Κεντρική Τράπεζα με αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων έχει αποδειχθεί ότι μείωσαν τα δάνεια που χορηγούσαν στην οικονομία.
Αυτό συμβαίνει επειδή το πρόσθετο κόστος μειώνει τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών, οδηγώντας σε μείωση των χορηγούμενων  δανείων.
«Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα απρόβλεπτων συνεπειών», αναφέρει το university’s School of Management.
Η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων έχει αποτύχει, ειδικά σε ένα περιβάλλον όπου οι τράπεζες αγωνίζονται για την κερδοφορία τους.
Τα αρνητικά επιτόκια φαίνεται να έχουν αντίκτυπο σε άλλες μη συμβατικές μορφές πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, όπως η ποσοτική χαλάρωση που εισήχθη μετά τη μεγάλη ύφεση.

Τα αρνητικά επιτόκια στηρίζουν την οικονομία ή όχι;

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα αρνητικά επιτόκια συμβάλλουν στην δημιουργία ισχυρότερης οικονομίας ή χαμηλότερης ανεργίας.
Αντιθέτως υπάρχουν στοιχεία ότι οι τράπεζες έχουν πληγεί σοβαρά από τα αρνητικά επιτόκια.
Εάν δει κανείς την Deutsche Bank, τις γαλλικές τράπεζες ή ιταλικές τράπεζες θα κατανοήσει τι σημαίνει αρνητική επίδραση των αρνητικών επιτοκίων.
Η Deutsche Bank διαθέτει 1,63 τρισεκ. ενεργητικό στις 30 Ιουνίου 2019.
Η αγορά αμφισβητεί την ποιότητα των assets της Deutsche bank η οποία έχει πληγεί σοβαρά από τα αρνητικά επιτόκια.




FED έναντι ΕΚΤ

Ενώ η Fed η αμερικανική κεντρική τράπεζα αντιμετώπιζε τις αμερικανικές εμπορικές τράπεζες με διαφορετική στρατηγική καταβάλλοντας τόκους επί των πλεοναζόντων αποθεματικών, η ΕΚΤ έκανε το ακριβώς αντίθετο με τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, χρέωνε τις εμπορικές τράπεζες για τα πλεονάζοντα διαθέσιμα τους.
Τα αρνητικά επιτόκια αναμφίβολα βλάπτουν τις τράπεζες της ΕΕ και δεν υπάρχουν αποδείξεις για τα προτεινόμενα από την Lagarde αντισταθμιστικά οφέλη.
Μια ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση με την Lagarde μπορεί να φαίνεται ήδη στο βάθος του ορίζοντα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης