Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το προσφυγικό δοκιμάζει την κυβέρνηση - Προβληματισμός στο Μαξίμου για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών

Το προσφυγικό δοκιμάζει την κυβέρνηση - Προβληματισμός στο Μαξίμου για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών
Οι εξελίξεις αυτές έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση
Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως υποστηρίζει, πασχίζει να αλλάξει το αφήγημα με το οποίο βλέπουν οι ευρωπαϊκές χώρες την Ελλάδα και να κερδίσει η χώρα την αξιοπιστία της, το «καυτό» ζήτημα του μεταναστευτικού έρχεται ξανά στην επιφάνεια με την ξαφνική αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία να έχει σημάνει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η Λέσβος ζει μέρες 2015 με 546 ανθρώπους,  μόνο την Πέμπτη, να φτάνουν στα παράλια του νησιού με 13 βάρκες.
Ο Νίκος Δένδιας κάλεσε την Παρασκευή εκτάκτως στο υπουργείο Εξωτερικών τον Τούρκο πρέσβη για να του εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας για την αύξηση των ροών την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποιεί για νέο κύμα προσφύγων προς την Ευρώπη λόγω των εξελίξεων στο Ιντλίμπ της Συρίας.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση η οποία συγκαλεί σήμερα στις έντεκα το πρωί το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), με αντικείμενο την αύξηση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ανησυχία για το προσφυγικό στην κυβέρνηση

Άλλωστε, το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί πολύ για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό φάνηκε και από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ, την Πέμπτη το μεσημέρι, στο Βερολίνο.
Μάλιστα, κατά τη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους μετά το τετ α τετ με την Γερμανίδα καγκελάριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνδέονται οι αυξημένες ροές μεταναστών με την πίεση που θέλει να ασκεί η Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ανά τακτά διαστήματα.
Πάντως, σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, η συναντίληψη Μητσοτάκη - Μέρκελ, ήταν έντονη και στις προτεραιότητας γύρω από το μεταναστευτικό με βάση της αρχής της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας.
Αλληλεγγύη στο δίκαιο καταμερισμό όσων δικαιούνται άσυλο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπευθυνότητας με τη φύλαξη των θαλάσσιων και εν γένει των ευρωπαϊκών συνόρων.
Επίσης στο ίδιο πλαίσιο, στο πλαίσιο της αρχής της υπευθυνότητας τονίστηκε και η ανάγκη για να καταπολεμηθούν τα κυκλώματα των διακινητών από τις χώρες εισόδου.  
Ιδίως για την εφαρμογή της κοινής δήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας συμφωνήθηκε η Ελλάδα να ενισχύσει τις επιστροφές η δε Τουρκία να συγκρατήσει τις ροές ελέγχοντας τα δίκτυα των διακινητών.
Μάλιστα, στο ζήτημα αυτό έκανε και δημόσια τοποθέτηση η κ. Μέρκελ και φάνηκε ενήμερη για την αυξημένη ροή των αφίξεων που υπάρχει στη χώρα μας και βεβαίως συμφώνησε με τον κ. Μητσοτάκη ότι είναι άδικο οι χώρες υποδοχής να φορτίζονται με όλο το βάρος φιλοξενίας και αρωγής των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση σε ότι αφορά το «καυτό» ζήτημα του μεταναστευτικού, θέλει να στείλει μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ότι θα κάνει ότι χρειάζεται για να μειωθεί το πρόβλημα με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές.
Ωστόσο, η ανησυχία είναι έντονη για το γεγονός ότι η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά έχει πλέον ξεφύγει από κάθε όριο καθώς οι δομές δεν χωρούν πλέον κανέναν.
Γι αυτό, την προσεχή Τρίτη, σε μια πρώτη προσπάθεια αποσυμφόρησης, προγραμματίζεται 1002 μετανάστες να μεταφερθούν από τη Μόρια σε δομές στη Νέα Καβάλα.
Μένει να δούμε αν θα ανακοινωθούν και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σήμερα, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης