Τελευταία Νέα
Διεθνή

Enria: H EKT συνέβαλε στη μείωση των NPLs – Χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση

Enria: H EKT συνέβαλε στη μείωση των NPLs – Χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση
Δηλώσεις του επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Andrea Enria
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ως εποπτικός μηχανισμός, συνείσφερε σημαντικά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων εντός της ΕΕ, δήλωσε ο επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Andrea Enria.
Σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Φινλανδίας (Yle) και απαντώντας σε ερώτημα εάν κάποιες χώρες έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα με τα ΜΕΔ αναφέρθηκε στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Πορτογαλία επισημαίνοντας ότι και στην Ιρλανδία και στην Ισπανία εξακολουθεί να υπάρχει μια κληρονομιά από το μεγάλο χτύπημα που έπληξε τις τράπεζες.
«Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος το τελευταίο έτος.
Η μείωση ήταν πραγματικά σημαντική σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ιδίως στις χώρες αυτές.
Υπάρχει μια πολύ πιο ζωντανή δευτερογενής αγορά, επομένως οι τράπεζες είναι πλέον σε θέση να πουλήσουν αυτά τα ΜΕΔ σε εξειδικευμένους επενδυτές, επίσης μέσω τιτλοποίησης.
Όλα αυτά έχουν βοηθήσει πολύ στη μείωση των επιπέδων.
Υπάρχουν ακόμη τράπεζες που έχουν δείκτες ΜΕΔ σε διπλά ψηφία, επομένως οι τράπεζες θα έχουν επιπλέον εργασία για να προχωρήσουν προς τα υπόλοιπα», τόνισε.
Ο επικεφαλής του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού, παραδέχθηκε ότι «εξακολουθούμε να έχουμε ένα απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων ως κληρονομιά της προηγούμενης κρίσης, που εξακολουθεί να είναι αρκετά ψηλό».
Πρόσθεσε ότι έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και χάρη στις πολιτικές που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως εποπτική αρχή, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους €580 δισ. στη ζώνη του ευρώ συνολικά.
«Ο μέσος δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τα συνολικά δάνεια εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι σε άλλες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Ιαπωνία», σημείωσε, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό οι τράπεζες να επιταχύνουν τη διαδικασία καθαρισμού των ισολογισμών τους πριν έρθει η επόμενη ύφεση.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ενισχύσει τη θέση τους όσον αφορά τόσο το κεφάλαιο όσο και τη ρευστότητα.
«Έχουν επίσης βελτιώσει την ποιότητα των περιουσιακών τους στοιχείων, επομένως είναι πολύ πιο ανθεκτικές από ό,τι πριν.
Επομένως, η θέση τους είναι πολύ ισχυρότερη, χάρη στις προσπάθειες που έγιναν όσον αφορά τις χρηματοπιστωτικές μεταρρυθμίσεις και όσον αφορά την εποπτική δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», ανέφερε.
Για την ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών, ανέφερε ότι στην ΕΕ, δέκα χρόνια μετά τη Lehman, δεν έχει φθάσει ακόμα στο επίπεδο πριν από την κρίση, οπότε ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τα συνολικά δάνεια εξακολουθεί να είναι υψηλότερος από το επίπεδο που επικρατούσε πριν από την κρίση και πιο αργός από ότι στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, υπογράμμισε, από τότε που η ΕΚΤ ιδρύθηκε ως επόπτης και θεσπίσαμε πολιτικές που είναι πιο επιθετικές σε αυτόν τον τομέα, επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος.
Τα τελευταία τρία χρόνια σημειώθηκε μαζική πρόοδος.
Σημείωσε ότι «εάν οι μακροοικονομικές προοπτικές επιδεινωθούν, είναι σαφές ότι αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.
Η κερδοφορία και οι κεφαλαιακές θέσεις θα ήταν υπό πίεση και οι τράπεζες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε προβλέψεις για να στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», επεσήμανε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης