Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Η κρίση στο προσφυγικό επανέρχεται - Πάνω από 500 μετανάστες στην Λέσβο σε ένα απόγευμα

Η κρίση στο προσφυγικό επανέρχεται - Πάνω από 500 μετανάστες στην Λέσβο σε ένα απόγευμα
13 βάρκες με 546 μετανάστες έφτασαν στην Σκάλα Συκαμιάς στην Λέσβο στις 29 Αυγούστου.
Χθες το απόγευμα 29 Αυγούστου, 13 βάρκες με 546 μετανάστες έφτασαν στην Σκάλα Συκαμιάς στην Λέσβο.
Όλες οι βάρκες μάλιστα έφτασαν στην ίδια περιοχή σε λιγότερο από μία ώρα, ξυπνώντας μνήμες του 2015, όταν είχε συμβεί το ίδιο πράγμα στην έξαρση της προσφυγικής κρίσης.

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα τα σκάφη εντοπίστηκαν στην θάλασσα, κατευθυνόμενα προς την Συκαμιά, με την Frontex μάλλον να παρακολουθεί με απάθεια.
Οι πρόσφυγες αποβιβάστηκαν εκεί ακολουθώντας τις οδηγίες των ΜΚΟ.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης οι πρόσφυγες θα μεταφέρονταν στο hot spot της Μόριας, στην οποία ήδη βρίσκονται περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες. Σημειωτέον, κανονικά η Μόρια είναι σχεδιασμένη να χωρέσει 3.000 άτομα.

Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός μαζικής άφιξης προσφύγων στην Λέσβο από τις τουρκικές ακτές, από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης το 2015-16.
Μάλιστα λέγεται ότι περίπου 6.000 μετανάστες δεν έχουν εγγραφεί για ιατρική περίθαλψη.

Η ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας ανησυχεί όχι μόνο για τις χθεσινές αφίξεις, αλλά και την γενικότερη αύξησή τους τον Αύγουστο 2019.
Εκτός από την Λέσβο, συνολικά 122 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στο Φαρμακονήσι, την Κω και την Αλεξανδρούπολη.
Οι μαζικές αφίξεις μεταναστών και προσφύγων συμπίπτουν με τις αυξημένες εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ένταση θα αυξηθεί αν έχουν το ελεύθερο διέλευσης οι διακινητές των προσφύγων.

Σύμφωνα μάλιστα με την στατιστική της Aegean Boat Report, τον Αύγουστο έφτασαν στην Λέσβο 3.171 μετανάστες, ενώ συνολικά όλο το 2019 έχουν φτάσει 10.476. Ο συνολικός αριθμός των καταγεγγραμμένων προσφύγων στο νησί ανέρχεται σε 11.801.

Εν τω μεταξύ από τις 19 ως τις 25 Αυγούστου, έφτασαν στο νησί 1.132 πρόσφυγες. Ακολουθεί η Χίος με 114.
Η Λέσβος είναι σαφώς επιβαρυμένη από τους πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς δέχεται σχεδόν τους τριπλάσιους πρόσφυγες από την δεύτερη στην κατάταξη, Χίο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης