Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Οι επενδυτές παραβλέπουν τις αρνητικές ενδείξεις των αγορών – Τι μπορεί να οδηγήσει σε sell off

tags :
Nomura: Οι επενδυτές παραβλέπουν τις αρνητικές ενδείξεις των αγορών – Τι μπορεί να οδηγήσει σε sell off
Τα hedge funds προσπαθούν να διατηρήσουν μία σταθερή αλλά και προσεκτική επενδυτική στρατηγική
Στο βασικό ερώτημα «Γιατί οι επενδυτές συνεχίζουν να επιδεικνύουν τόσο υψηλή διάθεση ανάληψης ρίσκου;», προσπαθεί να απαντήσει ο Masanari Takada, ένας από τους κορυφαίους αναλυτές (ειδικευμένος την τεχνική ανάλυση) της Nomura.
Ο ίδιο σημειώνει ότι οι επενδυτές βρίσκονται εν τω μέσω μίας σχετικής σύγχυσης, καθώς «φαίνεται ότι βομβαρδίζονται από την ίδια ποσότητα αρνητικών αλλά και θετικών νέων».

Προκειμένου να δώσει μία πιο ασφαλή απάντηση στο παραπάνω ερώτημα ο αναλυτής εξετάζει τις τοποθετήσεις των κερδοσκόπων στις αγορές.
Αλλά και στην δική τους περίπτωση ανακαλύπτει ότι υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις, βάσει της ισορροπίας που υπάρχει μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης μετοχών.
Υπάρχει, όμως, μία βασική διαφοροποίηση.
Από τη μία πλευρά οι κερδοσκόποι πουλούν μετοχές και αγοράζουν ομόλογα, ενώ από την άλλη τα hedge funds αλλά και άλλοι μεγάλοι επενδυτές προσπαθούν να ακολουθήσουν μία επενδυτική τακτική που στηρίζεται στα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα.
Την ίδια ώρα ορισμένα επιθετικά κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στις πιστωτικές αγορές, εμφανίζουν διάθεση να μην προχωρήσουν σε απομόχλευση κάτι που προσφέρει μία σχετική ισορροπία.
Αυτό που πραγματικά περιμένουν οι επενδυτές προκειμένου να αποφασίσουν εάν τελικά θα γίνουν «προσεκτικοί» ή θα συνεχίσουν να ρισκάρουν είναι:
Α. Μία σειρά μη αναμενόμενων θετικών μακροοικονομικών στοιχείων και
Β. Περιορισμό του συστημικού κινδύνου στις πιστωτικές αγορές.
Πάντως τα επιθετικά κεφάλαια δεν αλλάζουν την τακτική τους πουλώντας futures μετοχών και αγοράζοντας futures ομολόγων.
Την ίδια ώρα αυξάνονται οι short θέσεις σε αγορές όπως αυτές του Χονγκ Κονγκ και οι long θέσεις στις αμερικανικές αγορές, κάτι το οποίο δεν αναμένεται να αλλάξει τουλάχιστον στο επόμενο διάστημα.

Παράλληλα κάποιοι επενδυτές συνεχίζουν να προχωρούν σε επαναπροσδιορισμό των χαρτοφυλακίων τους, προσπαθώντας να πραγματοποιήσουν τέτοιες τοποθετήσεις που θα τους διαφυλάξουν από μία πιθανή σημαντική περαιτέρω υποχώρηση της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα hedge funds που τοποθετούνται διεθνώς βασιζόμενα στα μακροοικονομικά δεδομένα, εμφανίζονται απρόθυμα να δεχθούν ότι μπορεί να υπάρξει παγκόσμια ύφεση.
Στηρίζουν αυτή την αισιοδοξία τους στο γεγονός ότι αρκετά μακροοικονομικά στοιχεία παραμένουν θετικά τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, ενώ φροντίζουν να κλείσουν τις short θέσεις που είχαν μέχρι σήμερα στις ασιατικές μετοχές.

Τα funds που προσπαθούν να διατηρήσουν ένα ισορροπημένο από κινδύνους χαρτοφυλάκιο βρίσκονται σε μία διαδικασία απομόχλευσης.
Αυξάνουν τις θέσεις τους στα ομόλογα υψηλών αποδόσεων.

Αυτό που προβληματίζει τον Takada είναι ότι τα δεδομένα στις αγορές δεν μπορούν να οδηγήσουν σε μία «σίγουρη» επενδυτική στρατηγική.
«Η διατήρηση αντικρουόμενων στρατηγικών από τα hedge funds μοιάζει να έχει οδηγήσει τις αγορές σε ένα αδιέξοδο», σημειώνει ο αναλυτής.
Ως εκ τούτου η πορεία των τοποθετήσεων θα εξαρτηθεί από το εάν οι αγορές θα δεχθούν πληθώρα αρνητικών ειδήσεων ή εάν οι θετικές ειδήσεις θα επικρατήσουν.
Η Nomura εκτιμά ότι η διάθεση ανάληψης ρίσκου από τα hedge funds θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, καθώς α. δεν αναμένεται σύντομα εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, β. υπάρχει η ελπίδα ότι η Fed μπορεί να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και γ. υπάρχει η ελπίδα για μία συντονισμένη εφαρμογή προγραμμάτων δημοσιονομικής στήριξης.
Πάντως οι αγορές εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε μία περιορισμένη κλίμακα διακύμανσης.

Ενώ αρκετοί βραχυπρόθεσμοι επενδυτές παραμένουν στις παρυφές των αγορών, περιμένοντας το τοπίο να ξεκαθαρίσει.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης