Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος +1,2% στη Wall Street λόγω αισιοδοξίας για το εμπόριο - Κέρδη στην Ευρώπη με Ιταλία στο επίκεντρο, άλμα +1,94% για FTSE MIB

Άνοδος +1,2% στη Wall Street λόγω αισιοδοξίας για το εμπόριο - Κέρδη στην Ευρώπη με Ιταλία στο επίκεντρο, άλμα +1,94% για FTSE MIB
Αποφεύγεται το σενάριο των πρόωρων εκλογών στην Ιταλία
(upd) Ισχυρή άνοδο καταγράφουν σήμερα (29/8/2019) οι δείκτες της Wall Street, καθώς μετριάστηκαν οι εμπορικές ανησυχίες, μετά από ορισμένα διαλλακτικά σχόλια από την πλευρά της Κίνας, ενώ οι επενδυτές δεν έδειξαν να επηρεάζονται από τα κατώτερα των αρχικών εκτιμήσεων στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ.
O Dow Jones ενισχύεται κατά 1,2% στις 26.399 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 1,2% στις 2.929 μονάδες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει κέρδη 1,4% στις 7.991 μονάδες.

Image
Σημαντική άνοδο καταγράφουν οι μετοχές εταιρειών που επωφελούνται από τις θετικές εξελίξεις στο εμπόριο, με την Boeing στο +0,9% και την Caterpillar στο +2,5%.
Σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 2% στο δεύτερο τρίμηνο, έναντι ανάπτυξης 3,1% του πρώτου, ενώ η πρώτη εκτίμηση έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,1%, αν και η υποβάθμιση των εκτιμήσεων ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, έχει δεσμευτεί για ετήσια ανάπτυξη τουλάχιστον 3%, ωστόσο οι οικονομολόγοι αναμένουν μια σημαντική επιβράδυνση μετά την αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,9% το 2018.
Θετικά το κλίμα ευνοούν οι δηλώσεις του Gao Feng, εκπροσώπου του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, ο οποίος ανέφερε σήμερα πως το Πεκίνο είναι πρόθυμο να επιλύσει ήρεμα την εμπορική διαμάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων .
Ωστόσο, ο ίδιος δεν επιβεβαίωσε την αξίωση του Trump, τη Δευτέρα, σύμφωνα με την οποία η κινεζική ομάδα είχε καλέσει τις ΗΠΑ το σαββατοκύριακο με την επιθυμία να επιτευχθεί σύντομα συμφωνία. 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για επανέναρξη των εμπορικών συνομιλιών με την Κίνα «σε διαφορετικό επίπεδο».
«Υπάρχει μια συζήτηση προγραμματισμένη για σήμερα σε ένα διαφορετικό επίπεδο», δήλωσε, χωρίς να προβεί σε λεπτομέρειες.
Οι εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου κλιμακώθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, με κάθε χώρα να ανακοινώνει σχέδια για αύξηση των δασμών σε προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από την άλλη.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, δήλωσε πως αξιωματούχοι της Κίνας αναμένεται να βρεθούν στην Ουάσιγκτον μέσα στο επόμενο διάστημα, προκειμένου να συνεχιστούν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Ωστόσο, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Εμπορίου, Peter Navarro, χαρακτήρισε «απίθανο» το ενδεχόμενο άμεσων εξελίξεων στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας, εν μέσω της νέας κλιμάκωσης που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στη διαμάχη των δύο χωρών.
Ειδικότερα, ο κ. Navarro ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είναι απίθανο να υπάρξει οποιαδήποτε άμεση εξέλιξη με τις εμπορικές συνομιλίες», ενώ παράλληλα δεν διευκρίνισε πότε θα πραγματοποιηθεί ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων, ο οποίος ήταν αρχικά προγραμματισμένος για την ερχόμενη εβδομάδα.
Νωρίτερα, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου κάλεσε την Ουάσιγκτον να επανεξετάσει την επιβολή νέων δασμών στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών, τονίζοντας πως μία τέτοια κίνηση θα έχει ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες.
Εν τω μεταξύ, το κλίμα ευνοεί και η άνοδος στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, παρόλο που η καμπύλη αποδόσεων παραμένει αντεστραμμένη, σε ένα σημάδι ότι μια ύφεση θα μπορούσε να επίκειται. 
Χθες, το spread ανάμεσα στην απόδοση του αμερικανικού 10ετούς και σε εκείνη του 2ετούς διαμορφώθηκε προς στιγμήν στις -6 μονάδες βάσης, διευρύνοντας την αντιστροφή, που ήδη ήταν η μεγαλύτερη από το 2007, ενώ η απόδοση του 30ετούς διολίσθησε σε ιστορικό χαμηλό. 
Σήμερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σημειώνει άνοδο 5,7 μονάδων βάσης, στο 1,525%, από 1,468% στο προηγούμενο κλείσιμο, ενώ του 2ετούς ενισχύεται κατά 2,8 μ.β. στο 1,532%, από 1,504%.

Image
Image
Οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις αγορές, με τις αγορές ομολόγων σε πολλές χώρες να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στα ασφαλή καταφύγια σε περιόδους αβεβαιότητας.

Σημαντικά κέρδη και στην Ευρώπη, λόγω Ιταλίας 

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς, όπως όλα δείχνουν, στην Ιταλία θα αποφευχθεί το σενάριο των πρόωρων εκλογών, ενώ ορισμένα οικονομικά στοιχεία συνέβαλαν στην αύξηση των προσδοκιών για τη λήψη μέτρων τόνωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε άνοδο 1,3% στις 376,69 μονάδες.
Ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε ισχυρά κέρδη 1,94% στις 21.398,17 μονάδες, καθώς το Κίνημα των 5 Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα κατέληξαν χθες σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με τον Giuseppe Conte να επιστρέφει στη θέση του πρωθυπουργού.
Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν οι ιταλικές τράπεζες, με την Unicredit στο +2,89%, την UBI Banca στο +2,14%, την Banco Bpm στο +3,05% και την Intesa Sanpaolo στο +2,28%.
Σε ιστορικά χαμηλά διαπραγματεύθηκαν τα ιταλικά 10ετή ομόλογα, με την απόδοση να σημειώνει σήμερα νέα βουτιά και να διαμορφώνεται στο 0,990%, από 1,029% στο προηγούμενο κλείσιμο, ενώ νωρίτερα είχε διολισθήσει στο 0,929%.


Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 1,18% κι έκλεισε στις 11.838,88 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε άνοδο 1,51% στις 5.449,97 μονάδες, ενώ ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με κέρδη 0,98% στις 7.184,32 μονάδες.
Οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις στη Βρετανία, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού, Boris Johnson, να αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία του βρετανικού κοινοβουλίου, λίγες εβδομάδες πριν από την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η σχετική απόφαση του Johnson έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση αρκετών Βρετανών βουλευτών, με τον επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Jeremy Corbyn, να χαρακτηρίζει τη σχετική απόφαση ως «ντροπή και απειλή για τη δημοκρατία».
Την ίδια ώρα, οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Ευρωζώνη ενέτειναν τις προσδοκίες για μέτρα από την ΕΚΤ.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στο γερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας κατέγραψε επιβράδυνση στο 1,4% τον Αύγουστο, από 1,6% τον Ιούλιο, ενώ επιβράδυνση σημείωσε και ο πληθωρισμός στην Ισπανία, και συγκεκριμένα στο 0,3% από 0,5%.
Επιπλέον, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος παρακολουθείται από την ΕΚΤ, κατέγραψε επίσης επιβράδυνση σε ετήσια βάση, στο 0,4%, από 0,6% τον Ιούλιο, παραμένοντας αρκετά χαμηλότερα σε σύγκριση με τον στόχο της ΕΚΤ.
Παράλληλα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη κατέγραψε πτώση τον Αύγουστο, και συγκεκριμένα στις -7,1 μονάδες, έναντι των -6,6 μονάδων του προηγούμενου μήνα.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» σε ΗΠΑ και Κίνα

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες 0,09% στις 20.460,93 μονάδες, με τις μετοχές των Honda και Nissan να υποχωρούν κατά 0,8% και 0,5% αντίστοιχα, ενώ αντίθετα η μετοχή της Rakuten σημείωσε άνοδο 2,4%.
Νωρίτερα, η στατιστική υπηρεσία της Ιαπωνίας δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν την καταναλωτική εμπιστοσύνη στη χώρα για τον Αύγουστο του 2019, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε πτώση.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 37,1 μονάδες, από 37,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στις 37,5 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά 0,40% στις 1.933,41 μονάδες, καθώς η μετοχή της Samsung σημείωσε πτώση 1,7%, ενώ αντίθετα ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε κατά 0,10% στις 6.507,40 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 0,34% στις 25.703,50 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,27% έκλεισε ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, στις 10.462,43 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά 0,10% στις 2.890,92 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component έκλεισε στο -0,17% και τις 9.398,47 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης