Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συγκρατημένη η Merkel - Ευνοϊκό το κλίμα στην Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις - Επενδύσεις συμφέρουσες για Ελλάδα και Γερμανία ζήτησε ο Μητσοτάκης

Συγκρατημένη η Merkel - Ευνοϊκό το κλίμα στην Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις - Επενδύσεις συμφέρουσες για Ελλάδα και Γερμανία ζήτησε ο Μητσοτάκης
Είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο, υπογραμμίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μετά τη δεκαετή κρίση
(upd3) Την αναβολή της συζήτησης για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων (σσ. ήταν προεκλογική δέσμευση της ΝΔ) επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, μετά τη συνάντηση τους στην Καγκελαρία.
«H Ελλάδα πρώτα θα ανακτήσει την αξιοπιστία της και μετά θα δει και θα συζητήσει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι θα τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2019 και 2020.
«Όσο πιο γενναία είναι η ανάπτυξη τόσο πιο εύκολα αντιμετωπίζεται το χρέος» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος επανέλαβε τη θέση του πως θεωρεί υψηλά τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν τεθεί.
«Τα θέματα αυτά αφορούν τους θεσμούς και θα συζητηθούν με τους θεσμούς» είπε ο κ.Μητσοτάκης θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να ισχυροποιήσει το επιχειρήματα του περί αλλαγής του αφηγήματος της Ελλάδας στη Γερμανία.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Merkel στέλνοντας μήνυμα για υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων.
Νομίζω ότι η οικονομική ατζέντα θα παραμείνει σε σχέση με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και νομίζω ότι θα είναι πιο εύκολη τώρα η υλοποίησή τους [...]
Ξέρετε ότι η οικονομία είναι ψυχολογία» ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της Ελλάδας.

Μητσοτάκης: Θέλω να αλλάξω το ελληνικό αφήγημα στη Γερμανία 

«Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και θέλω να αλλάξω το αφήγημα στις γερμανικές επιχειρήσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός υποστηρίζοντας πως με την καγκελάριο συζήτησαν για την κλιματική αλλαγή, για τις συνεχείς πυρκαγιές στην Ελλάδα α αλλά και για το προσφυγικό ζήτημα.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως προσβλέπει στην στήριξη της Γερμανίας για το μεταναστευτικό, καθώς τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ευρώπης ενώ προανήγγειλε αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για το άσυλο.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για τη φύλαξη των συνόρων και ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να «σηκώνουν το βάρος οι χώρες πρώτης υποδοχής».
Σημείωσε δε πως είναι ανάγκη, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, να υπάρχει επιμερισμός ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη ενώ υπογράμμισε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος συμφωνεί με τις θέσεις αυτές.
Σε κάθε περίπτωση ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει για επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία ενώ επέκρινε και την προκλητική, όπως είπε, στάση της Τουρκίας.
Παράλληλα ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε πως ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό αλλά και η Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο κ.Μητσοτάκης είπε πως οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι παράνομες ενώ για τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε πως «η Συμφωνία των Πρεσπών έχει πολλά ελαττώματα που πρέπει να διορθωθούν» αναφέροντας πως η καγκελάριος γνωρίζει τις θέσεις του επί του θέματος.
Όσον αφορά τις επενδύσεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως στις αρχές του 2020 θα διοργανωθεί ένα μεγάλο συνέδριο στην Ελλάδα για την προώθηση των επενδυτικών ευκαιριών, ενώ απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη συνεργασία στην πράσινη ενέργεια και τις επενδύσεις, είπε πως υπάρχει ένας οδικός άξονας οικονομικής συνεργασίας.
Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε πως η Ελλάδα θέλει γερμανικές επενδύσεις, αναφέροντας πως πλέον υπάρχουν πολλές προοπτικές και ευκαιρίες, ενώ ζήτησε οι επενδύσεις να είναι συμφέρουσες και για τις δύο πλευρές.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η κυβέρνηση κάνει δραματικές κινήσεις για την εξυγίανση της ΔΕΗ και πως η πράσινη ενέργεια θα μπορούσε να είναι πεδίο για βιώσιμη ανάπτυξη.
Δεν είναι συνηθισμένη η εικόνα κατά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων οι αρχηγοί κρατών να είναι καθιστοί
Image

Merkel: Πιο εύκολο το έργο της ελληνικής κυβέρνησης 

Από την πλευρά της, η Angela Merkel υποστήριξε ότι το έργο της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι πιο εύκολο και τόνισε θα ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας.
«Χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να καλωσορίσω τον κ. Μητσοτάκη.
Έχουμε συναντηθεί συχνά στο παρελθόν, αλλά τώρα με τη νέα ιδιότητά του.
Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος, το κλίμα έχει βελτιωθεί και η ώθηση που έχει δοθεί στην Ελλάδα είναι σημαντική» ανέφερε η καγκελάριος, τονίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της Ελλάδας.
«Το έργο της Ελλάδας είναι πιο εύκολο πλέον, δεδομένου του ότι το κλίμα στην οικονομία είναι ευνοϊκό, ανέφερε η Merkel, τονίζοντας ότι συμμεριζόμαστε τη μεταρρυθμιστική και οικονομική ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού.
Η καγκελάριος ανέφερε ότι με τον Έλληνα πρωθυπουργό μίλησαν «για τις διμερείς μας σχέσεις, που είναι καλές και μπορεί να εντατικοποιηθούν» ενώ σχετικά με τα οικονομικά ζητήματα, η καγκελάριος είπε πως «έχουμε δυνατότητα επενδύσεων στην Ελλάδα, πράγμα που θα εκμεταλλευτούν και οι δύο λαοί».
Η καγκελάριος τόνισε ότι μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ευρώπη, όπως η νέα σύνθεση της Κομισιόν αλλά και θέματα διεύρυνσης της ΕΕ, τονίζοντας ότι συζήτησαν για τις «ευρωπαϊκές διαδικασίες» και μίλησαν για θέματα διεύρυνσης της Σερβίας, του Μαυροβούνιο, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας»
Στο επίκεντρο βρέθηκε και το κρίσιμο ζήτημα του μεταναστευτικού με την καγκελάριο να εκφράζει την ικανοποίηση της για το ότι «η καινούργια κυβέρνηση θέλει να δώσει "σάρκα και οστά" σε αυτή τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και να υπάρχουν επιστροφές προσφύγων»
«Συμφωνούμε ότι θα πρέπει να είναι σε ισχύ η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας» ανέφερε η καγκελάριος, τονίζοντας ότι πρέπει να επιτύχει όλος ο μηχανισμός για να αποτραπεί η μετακίνηση παράνομων μεταναστών.
Image

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

Στο Βερολίνο και στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel είναι στραμμένοι οι προβόλεις της επικαιρότητας καθώς οι δύο ηγέτες πρόκειται να συζητήσουν μια σειρά από κρίσιμα θέματα για την ελληνική πλευρά, όπως είναι η πορεία της οικονομίας, η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, οι μεταρρυθμίσεις αλλά και το μεταναστευτικό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Αφού συναντήθηκε με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz, στον οποίο και παρουσίασε το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης του και το πλάνο των επικείμενων μεταρρυθμίσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στην καγκελαρία, όπου τον υποδέχθηκε η Merkel.
O κ. Μητσοτάκης έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές, ενώ σημειώνεται ότι και οι δύο ηγέτες άκουσαν τους εθνικούς ύμνους... καθισμένοι.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Olaf Scholz έγινε σε πάρα πολύ καλό κλίμα ενώ αναφέρεται πως όλα συζητήθηκαν όλα τα θέματα της ελληνικής οικονομίας.

Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών

Πάντως τόσο η ελληνική όσο και η γερμανική πλευρά κρατούν πολύ χαμηλά τον «πήχη» των προσδοκιών κάτι που αναδείχθηκε και από τις δηλώσεις των εκπροσώπων της καγκελαρίας αλλά και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών το πρωί της Τετάρτης 28 Αυγούστου.
Μάλιστα, το επόμενο διάστημα και αυτό το λαμβάνει σοβαρά υπόψη της η ελληνική πλευρά και στην τακτική των χαμηλών προσδοκιών που ακολουθεί, η καγκελάριος Merkel και όλο το πολιτικό φάσμα της Γερμανίας, αντιμετωπίζει κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε κρατίδια και υπό αυτή την έννοια, τούτη την ώρα, η Angela Merkel δεν θέλει να δείξει γενναιοδωρία απέναντι στους «κακούς» Έλληνες ενώ από την άλλη και η ελληνική πλευρά δεν θέλει να δείξει ότι ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Βερολίνο με το χέρι «απλωμένο» για να ζητήσει βοήθεια.
Και αυτό, καθώς φαίνεται, εντάσσεται στην γενικότερη τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση τις τελευταίες 53 μέρες.
Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι περνάμε σε μια κανονική περίοδο και ναι μεν, είναι σημαντική η συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο αλλά η ελληνική πλευρά δεν προσέρχεται σε αυτή για να υποβάλει κατάλογο αιτημάτων ως «επαίτης».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να βολιδοσκοπήσει τις γερμανικές διαθέσεις έχοντας στη «φαρέτρα» του τόσο την αποκλιμάκωση του spread και την άρση των capital controls όσο και το νέο αναπτυξιακό νόμο που συζητήθηκε μόλις μία μέρα πριν, στο υπουργικό συμβούλιο.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι στόχος αυτής της επίσκεψης δεν είναι να μεταβεί στην γερμανική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός με τον κατάλογο αιτημάτων «ανά χείρας» όπως γινόταν στο παρελθόν.
Είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο, υπογραμμίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μετά τη δεκαετή κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας και αυτό θέλει να σηματοδοτήσει και ο κ. Μητσοτάκης.
Το γεγονός δηλαδή, ότι ταξιδεύει στη γερμανική πρωτεύουσα για να συζητήσει διμερή θέματα και όχι θέματα που μπορεί να λυθούν σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και στο Eurogroup.
Με σαφή τον υπαινιγμό αναφορικά με το περιβόητο πλέον ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Αυτό πια θα συζητηθεί σε επίπεδο θεσμών, υποστηρίζουν από την κυβέρνηση και άλλωστε εκεί απευθύνθηκε πριν λίγο καιρό με επιστολή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος είναι ένα από τα δύο κυβερνητικά στελέχη που συνοδεύουν σήμερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βερολίνο.
Στη Γερμανία βρίσκεται και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος καθώς στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο πλευρών θα είναι και το μεταναστευτικό.
Ζήτημα, που απασχολεί βεβαίως πρωτίστως την Ελλάδα αλλά απασχολεί και τη Γερμανία γιατί είναι μέχρι στιγμής η μόνη χώρα η οποία έχει δεχτεί μερικούς μετανάστες -  σχετικά λίγους απ’ ότι υποστηρίζει η χώρα μας.
Δυστυχώς, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, δεν δείχνουν προθυμία να φιλοξενήσουν στο έδαφός τους πρόσφυγες οι οποίοι δεν μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες από τις οποίες προέρχονται και μένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.

Όλες οι κυβερνήσεις έχουν περάσει από την Merkel και το ζητούμενο είναι τι κέρδισε η Ελλάδα
Η εικόνα ίσως περιέχει: 11 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, κουστούμι

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης