Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταστροφικός για το πετρέλαιο ένας νομισματικός πόλεμος

Καταστροφικός για το πετρέλαιο ένας νομισματικός πόλεμος
Η αύξηση των δασμών από Κίνα και ΗΠΑ επηρέασε τις τιμές του πετρελαίου
Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν την Παρασκευή (23/8) αφότου ΗΠΑ και Κίνα ανακοίνωσαν εκατέρωθεν αυξήσεις δασμών. Ταυτόχρονα όμως οι αγορές άνοιξαν θετικά χθες Δευτέρα (26/8) αφότου ο πρόεδρος Trump καθησύχασε τις αγορές σχετικά με τον εμπορικό πόλεμο. Η ανάπαυλα αυτή μπορεί όμως να αποδειχθεί σύντομη.
Είναι αυτονόητο ότι η αστάθεια των νομισμάτων και ο κίνδυνος οικονομικής ύφεσης είναι κακοί οιωνοί για τις τιμές του πετρελαίου. Επιπλέον, η Κίνα ανακοίνωσε επίσης ένα νέο δασμό που στοχεύει συγκεκριμένα το αργό των ΗΠΑ.
"Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου είναι πιθανό να επηρεάσει όχι μόνο την παγκόσμια οικονομία και, συνεπώς, τη ζήτηση πετρελαίου, αλλά και τις αμερικανικές εξαγωγές πετρελαίου απευθείας", ανέφερε η Commerzbank σε σημείωμα.
"Εξάλλου, η Κίνα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς αργού πετρελαίου των ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες."
Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές βρίσκονται στο έλεος του λογαριασμού του Trump στο twitter. Την Παρασκευή 23 Αυγούστου τα εμπορεύματα υποχώρησαν χαρακτηριστικά μετά την ανακοίνωση των κινεζικών δασμών στα αμερικανικά αγαθά. Σε απάντηση ο Trump ανήγγειλε περαιτέρω αύξηση 5% στα κινεζικά προϊόντα.
Στην Σύνοδο των G7 στην Μπιαρίτζ όμως το περασμένο Σαββατοκύριακο (24-25/8) ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε μεικτά μηνύματα σχετικά με τον εμπορικό πόλεμο υποδεικνύοντας ότι έχει "δεύτερες σκέψεις" σχετικά με το αν έπρεπε να αυξήσει κι άλλο τους δασμούς. Αργότερα όμως σχολίασε ότι θα επιθυμούσε μία συμφωνία με την Κίνα αν επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις, κάτι το οποίο "χαιρέτισαν" οι αγορές.
Η ασυντόνιστη στρατηγική του Λευκού Οίκου και η πλήρης έλλειψη μιας επίσημης διαδικασίας χάραξης πολιτικής καθιστά αδύνατη την πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα.
Ένας ιδιαίτερος τομέας κινδύνου που πρέπει να προσέξουμε είναι η περαιτέρω εξασθένηση του γιουάν έναντι του δολαρίου. Το γουάν υποχώρησε στα 7,15 γιουάν ανά δολάριο, το χαμηλότερο σημείο προ της κρίσης του 2008.
Το να επιτρέπεται η υποτίμηση του νομίσματος δεν είναι χωρίς κινδύνους, ακόμη και για την Κίνα. Με υψηλό χρέος, ένα ασθενέστερο γιουάν θα μπορούσε να αποδειχθεί οδυνηρό για τις κινεζικές επιχειρήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης