Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Στη νευρική κρίση των διεθνών αγορών και το ΧΑ

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Στη νευρική κρίση των διεθνών αγορών και το ΧΑ
Η ελληνική οικονομία καλείται να πείσει ότι επανερχόμενη στην κανονικότητα μπορεί να δρομολογήσει τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα την κάνουν να ξεχωρίσει
Όσοι είχαν την προσδοκία μιας αναβάθμισης ή έστω μιας αναφοράς στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίαςαπό τη Moody’s, οι περισσότεροι δηλαδή στην επενδυτική κοινότητα, διαψεύστηκαν.
Το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας θα αξιολογηθεί σε επόμενο χρόνο και μέχρι τότε κρίθηκε σκόπιμο από τον οίκονα επισημανθούν οι σοβαρές αβεβαιότητες που υπάρχουν μεσομακροπρόθεσμα για την ελληνική οικονομία λόγω του δημογραφικού ζητήματος και των χαμηλών επιπέδων αποταμίευσης και επένδυσης.
Το σοκ για το ελληνικό χρηματιστήριο, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τους «μαύρους κύκνους» τους εξωτερικού περιβάλλοντος, ήταν αναμενόμενο.
Κρίθηκε λοιπόν ότι είναι τώρα το κατάλληλο timing για την αναγγελία της άρσης των capital controls, 4 χρόνια και δύο μήνες μετά την επιβολή τους ώστε να μη διακοπεί η διαδικασία τροφοδότησης της ελληνικής οικονομίας με θετικούς καταλύτες.
Σε συνέχεια της μείωσης των φορολογικών συντελεστών εταιρικών κερδών στο 24% και του φόρου των μερισμάτων στο 5%, αλλά και της προόδου των διαδικασιών για την επίσπευση της έναρξης των εργασιών της επένδυσης στο Ελληνικό.
Εξελίξεις που με άλλο εξωτερικό περιβάλλον αλλά και μια λιγότερο καταπονημένη εγχώρια επενδυτική κοινότητα, θα οδηγούσαν σε πολυήμερη ανοδική κίνηση στο Χ.Α. προεξοφλώντας την είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και τα εταιρικά μεγέθη σε αισθητή βελτίωση.
Όμως, η πραγματικότητα του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι άλλη.
Οι συναλλαγές είναι χαμηλές, οι Έλληνες επενδυτές έχουν περιοριστεί δραματικά και η ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτών εξωτερικού δεν εκδηλώνεται καθώς οι αρνητικές εξελίξεις του εξωτερικού περιβάλλοντος έχουν οδηγήσει τους διαχειριστές σε διαρκή περιορισμό των επενδυτικών επιλογών που εμπεριέχουν κίνδυνο, μειώνουν δηλαδή διαρκώς τις μετοχικές τους θέσεις και αναζητούν «ασφαλή καταφύγια».
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα για τα εμπορικά ζητήματα, της διορίας 30 ημερών προς το Τζόνσον για να έλθει σε συμφωνία με την Ε.Ε. ώστε να αποφευχθεί το άτακτο Brexit, της αντιδικίας του Προέδρου Trump με τη Federalγια τη νομισματική πολιτική, της συντήρησης της έντασης στο Χονγκ-Κονγκ και στον Περσικό Κόλπο. Εξελίξεις που οδηγούν στην διαμόρφωση δεδομένων που προϊδεάζουν για είσοδο της παγκόσμιας οικονομίας σε ύφεση εντός του 2020, οδηγώντας τους δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων σε έντονα νευρικές κινήσεις με πλαγιοκαθοδική τάση.
Εν μέσω αυτών των δεδομένων, η ελληνική οικονομία καλείται να πείσει ότι επανερχόμενη στην κανονικότητα μπορεί να δρομολογήσει τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα την κάνουν να ξεχωρίσει, με τα επενδυτικά κεφάλαια να επανέρχονται ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη.
Σενάριο δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο, με τους μέχρι τώρα χειρισμούς να είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Και το χρηματιστήριο να διατηρεί στάση αναμονής κινούμενο στην περιοχή των 820-830 μονάδων με συναλλαγές που δεν επαρκούν για την υπέρβαση τηςαντίστασης των 845 μονάδων πολλώ μάλλον δε των 860 που ακολουθούν.
Παραμένει ωστόσο η ισχυρή στήριξη της περιοχής των 800 μονάδων, διαμορφώνοντας έτσι προσδοκίες για βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας στη συνέχεια, μετά και την λόγω rebalancing των δεικτών MSCI χθεσινή αναταραχή.

Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης