Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συνάντηση Σταϊκούρα – ΕΣΕΕ: Στο επίκεντρο η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος

Συνάντηση Σταϊκούρα – ΕΣΕΕ: Στο επίκεντρο η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος
Τι αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών
Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), κ. Γιώργο Καρανίκα και μέλη της διοίκησης της Συνομοσπονδίας είχε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ: «Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο των επαφών του με  εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων ενόψει της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) κ. Γιώργο Καρανίκα και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο ακούν τις επισημάνσεις των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων προκειμένου να αντιμετωπισθούν, με ουσιαστικό τρόπο, τα όποια προβλήματα.
Στη συζήτηση διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για επεξεργασία πολιτικών που θα εστιάζουν:

• Στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, με μείωση των φορολογικών συντελεστών.
• Στη στήριξη των επιχειρήσεων.
• Στην πάταξη του παρεμπορίου.
• Στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
• Στην ενίσχυση της εξωστρέφειας, της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών.

Πολιτικές που θα ενισχύσουν την πορεία ανάκαμψης, η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί.

Η ανακοίνωση της ΕΣΕΕ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη, 27 Αυγούστου 2019, συνάντηση της ΕΣΕΕ με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ήταν ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας.
Συνοδευόταν από το Γενικό Γραμματέα κ. Νίκο Μπόνη και το μέλος του Δ.Σ της ΕΣΕΕ κ. Δημήτρη Δημητριάδη.
Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και έδωσε την ευκαιρία στην ΕΣΕΕ να παραθέσει αναλυτικά τις προτάσεις της για την εκλογίκευση του φορολογικού συστήματος και την απάλειψη των στρεβλώσεων που – παρά τις πρόσφατες διορθωτικές κινήσεις του Υπουργείου Οικονομικών με τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του ΕΝΦΙΑ - δυσχεραίνουν έως και σήμερα τη λειτουργία του εμπορίου και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συσσωρεύοντας βάρη και υποχρεώσεις που «φρενάρουν» την αναπτυξιακή τους πορεία.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας επισήμανε την ανάγκη απεγκλωβισμού της ελληνικής οικονομίας από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, σημειώνοντας πως η συρρίκνωση τους δύναται να αποτελέσει τον άυλο επιταχυντή της ελληνικής οικονομίας, απελευθερώνοντας την επιχειρηματικότητα και δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας για το σύνολο της οικονομίας.
Τόνισε την αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενός φιλο-αναπτυξιακού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, επικροτώντας ως πρώτο σημαντικό βήμα την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών που αποφάσισε ο πρωθυπουργός με εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου στη θέσπιση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, το οποίο θα επιβραβεύει τις συνεπείς επιχειρήσεις και θα δημιουργεί κίνητρα για προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισαν τις βασικές φορολογικές προτεραιότητες, σήμερα, του εμπορικού κόσμου:
Πρώτον, τη διεύρυνση της πάγιας ρύθμισης από τις 12 δόσεις που ισχύουν σήμερα, στις 24 δόσεις για τις μόνιμες οφειλές και στις 48 δόσεις για τις έκτακτες οφειλές.
Όπως τόνισε, το μέτρο θα ενισχύσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων αλλά και τα δημόσια έσοδα, λειτουργώντας ως εργαλείο φορολογικής συμμόρφωσης για το σύνολο των επιχειρήσεων. Δεύτερον, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Είναι, πιθανότατα, το πιο άδικο οριζόντιο χαράτσι που επέβαλλε η «τρόικα», για το οποίο πρόσφατα εξέφρασε επιφυλάξεις η ίδια η Κομισιόν.
Η αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ έθεσε επί τάπητος και τις υπόλοιπες φορολογικές ρυθμίσεις που θα επαναφέρουν την κανονικότητα στην  αγορά, με κυρίαρχες:
⦁ Τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη διασύνδεσή του με την πραγματοποίηση αγορών μέσω πλαστικού χρήματος
⦁ Την εφαρμογή ενιαίας φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς, συνταξιούχους, επιτηδευματίες (ατομικές επιχειρήσεις & μπλοκάκια), αγρότες και εισοδηματίες, με κοινή φορολογική μεταχείριση εισοδημάτων από διαφορετικές πηγές και με ταυτόχρονη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή που σήμερα ανέρχεται στο 22%.
⦁ Τη μείωση των συντελεστών της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης ή εναλλακτικά εφαρμογή της για συνολικά ετήσια εισοδήματα άνω των 20.000 € από 12.000 € που είναι σήμερα.
⦁ Την επαναφορά του συντελεστή προκαταβολής Φόρου Εισοδήματος επόμενου έτους στα επίπεδα του 55% για όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις.
⦁ Την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας δήλωσε σχετικά: « Η Ελλάδα θα κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης αν η οικονομία απεγκλωβιστεί από τη μέγγενη των υψηλών πλεονασμάτων και οι επιχειρήσεις από τους υπέρογκους φόρους.
Η συνάντησή μας με τον Υπουργό Οικονομικών, λίγες ημέρες πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μας έδωσε τη δυνατότητα να του εξηγήσουμε ότι οι πρώτες θετικές κινήσεις του οικονομικού επιτελείου επιβάλλεται να έχουν συνέχεια, με τη διεύρυνση της πάγιας ρύθμισης στις 24 – 48 δόσεις και με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Δεν αγνοούμε τις ενστάσεις που μπορούν να προβάλλουν οι θεσμοί στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.
Ωστόσο η κυβέρνηση δεν πρέπει να απεμπολήσει το θετικό momentum για την αγορά και την οικονομία, που η ίδια δημιούργησε με την αποφασιστικότητα της να προχωρήσει στη πλήρη άρση των capital controls, στις 120 δόσεις, στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του ΕΝΦΙΑ, καθώς και με την προαναγγελία της μείωσης στη φορολόγηση των επιχειρήσεων.
Η κατάσταση πολλών επιχειρήσεων παραμένει εύθραυστη, υπό το βάρος των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Για τον εμπορικό κόσμο της χώρας «επιστροφή στην κανονικότητα» πρώτα και κύρια σημαίνει απάλειψη όλων των αδικιών στη φορολογία, ώστε να καταστεί το φορολογικό σύστημα σύμμαχος και όχι εχθρός της ανάπτυξης, που εξακολουθεί να είναι σήμερα.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης