Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπιες πιέσεις στη Wall λόγω ομολόγων ΗΠΑ, στο -0,3% ο Dow - Διευρύνεται η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων

Ήπιες πιέσεις στη Wall λόγω ομολόγων ΗΠΑ, στο -0,3% ο Dow - Διευρύνεται η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων
H καμπύλη αποδόσεων παραμένει αντεστραμμένη, εντείνοντας τους φόβους για ύφεση
(upd) Νευρικότητα καταγράφει σήμερα (27/8/2019) η Wall Street, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, καθώς και την αγορά αμερικανικών ομολόγων, όπου η καμπύλη αποδόσεων παραμένει αντεστραμμένη.
Περί τις 21:00, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,3% στις 25.814 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,2% στις 2.871 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,3% χαμηλότερα, στις 7.827 μονάδες.
Το κλίμα επιβαρύνει η αγορά αμερικανικών ομολόγων, όπου η καμπύλη αποδόσεων παραμένει αντεστραμμένη, εντείνοντας τους φόβους για ύφεση. 
Μάλιστα, η αντιστροφή της καμπύλης έφτασε σήμερα σε επίπεδα που έχουν να σημειωθούν από το 2007, με το spread ανάμεσα στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου και σε εκείνη του 2ετούς να διαμορφώνεται στις -5 μονάδες βάσης. 
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημειώνει πτώση 6,1 μονάδων βάσης στο 1,483%, από 1,544% στο προηγούμενο κλείσιμο.
Την ίδια ώρα, η απόδοση του 2ετούς υποχωρεί κατά 2,5 μ.β. στο 1,526%, από 1,551% χθες.


Η υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων ασκεί πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο.
Η Morgan Stanley σημειώνει πτώση 1,1%, η JPMorgan καταγράφει απώλειες 1,2%, η Goldman Sachs υποχωρεί κατά 0,9%, η Bank of America διαπραγματεύεται στο -1,5%, ενώ η Citigroup κινείται κατά 2% χαμηλότερα.
Οι αμερικανικοί δείκτες κατέγραφαν νωρίτερα ήπια κέρδη, καθώς η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ορισμένα μέτρα με στόχο την τόνωση της κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής αφαίρεσης περιορισμών για την αγορά αυτοκινήτων, προσφέροντας ώθηση στις μετοχές των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών.
Εν τω μεταξύ, παραμένει η αβεβαιότητα στο «μέτωπο» του εμπορίου, παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, προέβλεψε, χθες, πως οι ΗΠΑ θα καταλήξουν σε συμφωνία με την Κίνα. 
Όπως τόνισε, η Κίνα θέλει «πάρα πολύ» να προχωρήσει σε μία εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η διαπραγματευτική ομάδα του Πεκίνου ζήτησε από την Ουάσιγκτον να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο, η πλευρά της Κίνας διέψευσε τους ισχυρισμούς του Αμερικανού προέδρου περί τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Κέρδη στην Ευρώπη, λόγω Ιταλίας

Κέρδη κατέγραψαν, εν τω μεταξύ, τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω ελπίδων για την αποφυγή πρόωρων εκλογών στην Ιταλία.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε άνοδο 0,55% στις 373,34 μονάδες, με τον κλάδο αυτοκινήτων να καταγράφει κέρδη 1%.
Ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε ισχυρή άνοδο 1,52% στις 20.991,30 μονάδες, εν μέσω ελπίδων ότι το Κίνημα 5 Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) θα καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ώστε να αποφευχθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Image
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,62% στις 11.730,02 μονάδες, ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε άνοδο 0,67% στις 5.387,09 μονάδες, ενώ, ο FTSE 100 στο Λονδίνο, ο οποίος χθες ήταν κλειστός λόγω αργίας, σημείωσε οριακή πτώση 0,08% στις 7.089,58 μονάδες.
Κορυφαία ιταλικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ PD και Κινήματος 5 Αστέρων για να τοποθετηθεί πρωθυπουργός της κυβέρνησης ο G. Conte.
Παράλληλα, κορυφαίο στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατίων, o Andrea Marcucci, τόνισε ότι «σημειώνεται πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος».
Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, Luigi Di Maio, έστειλε τελεσίγραφο στο PD ότι εάν δεν αποδεχθεί ως πρωθυπουργό τον Conte, δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία άλλη συζήτηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Τα χρονικά περιθώρια για τους Luigi Di Maio και Nicola Zingaretti στενεύουν επικίνδυνα, καθώς αύριο (28/8) στις 20:00 το βράδυ εκπνέει και η τελευταία προθεσμία που τους έχει δώσει ο πρόεδρος, Sergio Mattarella, προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία που να οδηγεί σε μια σθεναρή και συνεκτική κυβέρνηση.
Σε αυτήν την περίπτωση, ο Mattarella θα ορίσει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που ως κύριο και μοναδικό της στόχο θα έχει να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές, πιθανότατα τον Νοέμβριο.
Η αισιοδοξία για λύση στην Ιταλία πυροδότησε ράλι στα ιταλικά ομόλογα.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας σημείωσε βουτιά 20 μονάδων βάσης, στο 1,11% -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2016- από 1,333% στο προηγούμενο κλείσιμο.

Image

Η διάθεση για στοιχεία ενεργητικού με ρίσκο ανέκαμψε σε μεγάλο βαθμό το τελευταίο 24ωρο μετά την πρόβλεψη του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump για τη σύναψη μίας εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, σε συνέχεια των θετικών κινήσεων από το Πεκίνο.
Εν τω μεταξύ, αυξημένες παραμένουν οι προσδοκίες για λήψη μέτρων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), μετά και τα τελικά στοιχεία για τη γερμανική οικονομία, που επιβεβαίωσαν πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% στο δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Ανάκαμψη στις ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» σε ΗΠΑ και Κίνα

Άνοδο κατέγραψαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, ανακάμπτοντας από την πτώση που σημειώθηκε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο 0,96% στις 20.456,08 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Subaru και SoftBank ενισχύθηκαν κατά 4,9% και 2,4% αντίστοιχα, ενώ η μετοχή της Fast Retailing σημείωσε άνοδο 1,8%.
Ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα κατέγραψε άνοδο 0,43% στις 1.924,60 μονάδες, με τις μετοχές των Samsung και SK Hynix να ενισχύονται κατά 0,5% και 1,4% αντίστοιχα, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος και για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε συγκεκριμένα στο +0,48% και τις 6.471,20 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε πτώση 0,06% στις 25.664,07 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν σημείωσε άνοδο 0,32% στις 10.387,23 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά 1,35% στις 2.902,19 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα +1,86% και τις 9.443,18 μονάδες.
Σύμφωνα με την αναλύτρια αγορών της IG στη Σιγκαπούρη, Jingyi Pan, «τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, για το εμπόριο αποτέλεσαν για ακόμα μία φορά τον κύριο οδηγό για τις αγορές κατά την έναρξη της εβδομάδας», με την ίδια να προσθέτει ότι «αν και το κλίμα έχει πραγματοποιήσει μία θετική στροφή κατά τις τελευταίες εξελίξεις, η αβεβαιότητα παραμένει για να δικαιολογήσει μία πιο επιφυλακτική στάση».
Ωστόσο, αρκετοί είναι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η αβεβαιότητα στις αγορές παγκοσμίως θα παραμείνει όσο ο Αμερικανός πρόεδρος εξακολουθεί να στέλνει μηνύματα τα οποία είναι αντιφατικά μεταξύ τους, με την Mizuho Bank να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «είναι απίθανο να επιλυθούν τα σημαντικά ζητήματα με ένα tweet».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης