Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με τον συμβολισμό της άρσης των capital controls στη Γερμανία ο πρωθυπουργός

Με τον συμβολισμό της άρσης των capital controls στη Γερμανία ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος επισκέπτεται την προσεχή Πέμπτη το Βερολίνο, για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός και θα συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ, κρατά «μικρό καλάθι» στις αποσκευές του
Ισχυρό συμβολισμό αποτελεί η άρση των capital controls τέσσερα χρόνια και πλέον μετά την επιβολή τους τον Ιούλιο του 2015. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ότι αυτό είναι σημαντικό καθώς θέλουν να πιστεύουν ότι θα έχει αντίκτυπο στις αγορές.
Παράλληλα, είναι μια καμπή που δείχνει ότι η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα.
Είναι γεγονός ότι το κόστος που υπέστη η αγορά και ιδιαίτερα εταιρίες οι οποίες είχαν εμφανίσει σημάδια ανάκαμψης από το 2014 ακόμη, ξεκινώντας εξαγωγές, τότε που η επιβολή των capital controls φάνταζε ως κακόγουστο αστείο μέχρις ότου γίνει πραγματικότητα, στους πενήντα μήνες που ακολούθησαν είναι τεράστιο.
Ωστόσο, από την 1η Σεπτεμβρίου η εποχή αυτή θα ανήκει στο παρελθόν.
Η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων που ανακοίνωσε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός, παρά το γεγονός ότι ήταν αναμενόμενο ότι θα συμβεί, αποτελεί, αναμφισβήτητα, θετική είδηση με την έννοια ότι σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, η άρση των capital controls αναμένεται ότι θα τονώσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των οίκων αξιολόγησης προκειμένου να μπορέσει η κυβέρνηση να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που επιχειρεί να προωθήσει και να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα έτσι ώστε να ξεκολλήσει η οικονομία, να αρχίσουν κάποιες μεγάλες επενδύσεις κ.ο.κ..
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση ποντάρει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι επέλεξε να ανακοινώσει τα ευχάριστα νέα μόλις λίγες μέρες πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβεί στη Γερμανία η οποία βέβαια, τουλάχιστον, σύμφωνα με τα μηνύματα που έρχονται από το Βερολίνο, προς το παρόν, απλώς παρακολουθεί, αναμένοντας να δει στην πράξη πόσο βαθιές θα είναι οι μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση, αν θα προχωρήσουν οι επενδύσεις κι αν όντως θα υπάρξουν οι ρυθμοί ανάπτυξης που θα επιτρέψουν τη χαλάρωση.
Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος επισκέπτεται την προσεχή Πέμπτη το Βερολίνο, για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός και θα συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ, κρατά «μικρό καλάθι» στις αποσκευές του.
Ωστόσο, υπάρχει πλούσια ατζέντα θεμάτων την οποία θα ξεδιπλώσουν στο τετ α τετ που θα έχουν οι δύο ηγέτες.  
Ψηλά στη λίστα βρίσκεται η οικονομία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να πείσει τη Γερμανίδα καγκελάριο για το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα αλλά κυρίως να κερδίσει την εμπιστοσύνη της προκειμένου σε δεύτερη φάση να γίνει η συζήτηση για την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2021.
Στο τραπέζι της συζήτησης αναμένεται να τεθούν ανάπτυξη και επενδύσεις ενώ ο κ. Μητσοτάκης θα απευθύνει κάλεσμα στους Γερμανούς, όπως έκανε και στη Γαλλία,  να επενδύσουν στη χώρα μας.
Στην κορυφή της θετικής ατζέντας της κυβέρνησης με τον γερμανικό επιχειρηματικό κόσμο βρίσκεται το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» που αφορά μια τεράστια επένδυση στο χώρο της ηλιακής ενέργειας.
Οι βάσεις αυτού του προγράμματος σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν τεθεί μετά από το πρώτο μνημόνιο αλλά άρχισαν να παίρνουν «σάρκα και οστά» το 2012 με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.
Ωστόσο, δεν υλοποιήθηκε ίσως κι επειδή το κλίμα της τότε εποχής - όπως και επι κυβερνήσεως Τσίπρα - εκτιμήθηκε πως δεν άντεχε τέτοιες μεγαλόπνοες επενδύσεις.
Φαίνεται όμως ότι κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Μέρκελ θα τεθεί εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων με στόχο αυτή τη φορά να υλοποιηθεί.
Άλλωστε, η Γερμανίδα καγκελάριος,σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, σκόπευε να εξαγγείλει το συγκεκριμένο πρόγραμμα τον περασμένο Οκτώβριο, όταν σχεδίαζε να επισκεφθεί την Ελλάδα, ένα ταξίδι που τελικά αναβλήθηκε λόγω των κυβερνητικών εξελίξεων στη Γερμανία που είχαν οδηγήσει τη γερμανική κυβέρνηση ένα βήμα πριν από την πτώση της.  
Άλλο ένα θέμα το οποίο αναμένεται να συζητήσουν Μητσοτάκης - Μέρκελ είναι το μεταναστευτικό καθώς πρέπει να ληφθούν δράσεις διότι είναι αυξημένες οι ροές και το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί πάρα πολύ και τη Γερμανία.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τον κ. Μητσοτάκη θα συνοδεύουν στο Βερολίνο, ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Γιώργος Κουμουτσάκος προκειμένου με τους ομολόγους τους να έχουν τις σχετικές συζητήσεις.  

Χρύσα Κλετσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης