Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Οι χειρισμοί του Cummings θυμίζουν τον Βαρουφάκη το 2015

Guardian: Οι χειρισμοί του Cummings θυμίζουν τον Βαρουφάκη το 2015
Σχόλιο της Guardian για τον σύμβουλο του Boris Johnson, Dominic Cummings
Με τον Γιάνη Βαρουφάκη του 2015 παρομοιάζει τον Dominic Cummings ο αρθρογράφος της Guardian, Duncan Weldon, ο οποίος είχε καλύψει την ελληνική κρίση για το κανάλι BBC.
Ο Dominic Cummings υπήρξε από τους οργανωτές του «Vote Leave», ενώ διορίστηκε πριν λίγες εβδομάδες ως ανώτερος σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson.
Αναλυτικά:
«Αν και φαντάζομαι ότι κανένας τους δεν θα καλωσορίσει τη σύγκριση, ο Cummings φαίνεται να παίζει τώρα το ρόλο του Γιάννη Βαρουφάκη, του Υπουργού Οικονομικών, το 2015.
Η σκληρή προσέγγιση του Cummings στις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη απηχεί αυτήν του Βαρουφάκη.
Όπως και ο ομόλογός του το 2015, ο Cummings τάσσεται υπέρ της σκληρής εξόδου προκειμένου να εξασφαλίσει μια συμφωνία.
Και ίσως όπως ο Βαρουφάκης το 2015, τα συμφέροντα του Cummings δεν ευθυγραμμίζονται ριζικά με εκείνα του πρωθυπουργού που υπηρετεί. (…)
Και οι δύο άνδρες είναι εξωτερικοί και δεν έχουν βαθιά προσήλωση στο κόμμα για το οποίο εργάζονται.
Ο Βαρουφάκης δούλεψε πάνω στα οικονομικά πριν διοριστεί υπουργός Οικονομικών, ενώ ο Cummings δεν ήταν ποτέ μέλος του Συντηρητικού Κόμματος.
Το πιο σημαντικό, και οι δύο έχουν την αίσθηση μίας αποστολής που είναι μεγαλύτερη από κάθε μεμονωμένο πρωθυπουργό, κυβέρνηση ή κόμμα.
Για τον Βαρουφάκη, ο τερματισμός της λιτότητας στην Ελλάδα ήταν ο στόχος και ήταν διατεθειμένος να διακινδυνεύσει να φύγει η χώρα από το ευρώ για να το επιτύχει.
Για τον Cummings, η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν κάτι που έχει περάσει το καλύτερο μέρος των 25 χρόνων που προσπαθεί να επιτύχει.
«Για το Cummings, η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν κάτι που προσπαθεί 25 χρόνια.
Η στρατηγική του Βαρουφάκη προετοιμάστηκε γύρω από την προετοιμασία της Ελλάδας για έξοδο του ευρώ, προκειμένου να κερδίσει παραχωρήσεις από τους πιστωτές της.
Η θεωρία και ο Βαρουφάκης είναι ένας θεωρητικός του παιχνιδιού από το παρελθόν ήταν ότι ένα λεγόμενο Grexit θα έθετε θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με το μακροπρόθεσμο μέλλον του ενιαίου νομίσματος. Μόλις ένα κράτος μέλος είχε βρει την πόρτα εξόδου, οι αγορές θα αρχίσουν να ρωτούν ποιος θα είναι ο επόμενος και το δημόσιο χρέος της υπόλοιπης «ευρωπαϊκής περιφέρειας» θα αρχίσει να πέφτει σε αξία. Η ίδια η απειλή της αποχώρησης, όπως ελπίζει, θα αναγκάσει τους δανειστές της Ελλάδας να χαλαρώσουν τους όρους των δανείων τους.
Η στρατηγική αυτή απέτυχε για δύο λόγους: πρώτον, οι αγορές αποφάσισαν ότι το 2015 δεν ήταν μια άλλη συστημική κρίση του ευρώ, αλλά μάλλον μια ιδιοσυγκρασιακή ελληνική κρίση.
Ανεξάρτητα από το πόσο κοντά ήταν η Ελλάδα στην άκρη του βράχου, δεν φαίνεται να ακολουθεί η Πορτογαλία, η Ισπανία ή η Ιταλία.
Έτσι, αντί να απειλείται η αμοιβαία εξασφαλισμένη οικονομική καταστροφή, ο Βαρουφάκης φαινόταν να απειλεί απλώς μια ελληνική κατάρρευση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης