Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τυπική ενέργεια η άρση των capital controls που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης – Ήδη ισχύει η πλήρης ανάληψη μετρητών – Παιχνίδια Στουρνάρα για μια θέση

Τυπική ενέργεια η άρση των capital controls που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης – Ήδη ισχύει η πλήρης ανάληψη μετρητών – Παιχνίδια Στουρνάρα για μια θέση
Η διαδικασία είναι τυπική γιατί ήδη επιτρέπεται η πλήρης ανάληψη μετρητών από το κατάστημα ενώ μόνο οι συναλλαγές επιχειρήσεων και ιδιωτών με το εξωτερικό έχουν απομείνει με περιορισμούς.
(upd)Τυπική είναι πλέον η διαδικασία άρσης των capital controls, που προήλθε από τα εγκληματικά λάθη της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε σήμερα 26 Αυγούστου, από τη Βουλή και τυπικά την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, ενέργεια που ωστόσο έχει προεξοφληθεί και ήταν αναμενόμενη.
Η πλήρης άρση τίθεται σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2019, με τη σχετική τροπολογία να αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα (26/8).
Της απόφασης προηγήθηκε η συνεδρίαση στο υπουργείο Οικονομικών του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας (Τράπεζα της Ελλάδος, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Ελληνική Ένωση Τραπεζών κ.ά.).
Οι τράπεζες και η οικονομία επιστρέφουν στην κανονικότητα μετά από τα λάθη της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών είναι περισσότερο συμβολική.
Η διαδικασία είναι τυπική γιατί ήδη επιτρέπεται η πλήρης ανάληψη μετρητών από το κατάστημα ενώ μόνο οι συναλλαγές επιχειρήσεων και ιδιωτών με το εξωτερικό έχουν απομείνει με περιορισμούς.
Η πλήρης άρση των capital controls δηλαδή των κεφαλαιακών περιορισμών που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2015 λόγω της καταστροφικής εκείνη την περίοδο οικονομικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ… είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2019.
Ωστόσο ο Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ αποφάσισε λίγες  ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από την νέα κυβέρνηση της ΝΔ να άρει και τυπικά τα capital controls.
Η κίνηση της ΤτΕ και του Στουρνάρα έχουν πολιτικά ελατήρια.
Ούτως ή άλλως η άρση των capital controls είχε σημειωθεί με ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων εντός της Ελλάδος ακόμη και με υπεραναλήψεις.
Ουσιαστικά είχαν απομείνει συναλλαγές με το εξωτερικό που τελούσαν υπό το καθεστώς των capital controls.
Η ΤτΕ είναι το θεσμικό όργανο που συ συνεργασία με την ΕΚΤ και τον SSM αποφασίζουν για την πλήρη άρση των capital controls.
Και ενώ η Ελλάδα πληρούσε τις προϋποθέσεις εδώ και καιρό για την πλήρη άρση των capital controls – η περίπτωση της Κύπρου είναι ενδεικτική για τα στάδια και το χρονοδιάγραμμα της πλήρους άρσης – η ΤτΕ σκοπίμως δεν επέτρεπε την πλήρη άρση των capital controls.
Ο Στουρνάρας σχεδίασε με τέτοιο τρόπο την στρατηγική τους αφενός να τιμωρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο διατηρούσε χείριστες σχέσεις αφετέρου να πουλήσει εκδούλευση στην ΝΔ την νέα κυβέρνηση.
Βέβαια ο Στουρνάρας δεν τα κάνει όλα αυτά από πατριωτικά ιδεώδη.
Πουλάει την εκδούλευση κυρίως γιατί ποντάρει να ανανεωθεί η θητεία του στην ΤτΕ που εάν συμβεί θα είναι απαράδεκτο λάθος γιατί δεν μπορεί να αφήνει το πολιτικό σύστημα για 12 χρόνια τον ίδιο άνθρωπο σε μια θεσμική θέση.
Ο Στουρνάρας σκόπιμα επιμήκυνε τον χρόνο για τα capital controls ώστε να το πουλήσει ως εκδούλευση στην ΝΔ και σκόπιμα κράτησε πίσω τις αναβαθμίσεις της Ελλάδος.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Στουρνάρας παίζει πολιτικά παιχνίδια, δεν είναι κεντρικός τραπεζίτης αλλά δημόσιος υπάλληλος που έχει ένα στόχο να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του.

Οι επιτυχημένες προβλέψεις Στουρνάρα

-Να θυμίσουμε τα μέτρα για το χρέος που η ΤτΕ προέβλεπε μια δέσμη μέτρων και τελικώς επικυρώθηκαν από τους δανειστές και τα Eurogroup άλλα μέτρα;
-Να θυμίσουμε την εμμονή της ΤτΕ με την προληπτική πιστωτική γραμμή στην οποία έπεσε τελείως έξω και παρέσυρε λανθασμένα και την ΝΔ;
-Να θυμίσουμε τις αναφορές του Στουρνάρα ο οποίος υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές να δανειστεί;
-Να θυμίσουμε τις αναφορές Στουρνάρα ότι η Ελλάδα μπορεί να καταφέρει μείωση πρωτογενούς πλεονάσματος εμπροσθοβαρώς;
Και πόσα άλλα…
Όμως ο ανεξάρτητος και αντικειμενικός Γιάννης Στουρνάρας ως διοικητής της ΤτΕ μπορεί και να κάνει λάθη και να προβαίνει σε λάθος προβλέψεις… εδώ τόσοι θεσμικοί παράγοντες έχουν υποπέσει σε λάθη γιατί όχι και ο Στουρνάρας;

Οι οίκοι αξιολόγησης - ειδικά η Fitch - θα αναβαθμίσουν τις τράπεζες

Σε μπαράζ αναβαθμίσεων στις ελληνικές τράπεζες θα οδηγήσουν η έγκριση του APS ή ιταλικού μοντέλου για τα προβληματικά δάνεια που αναμένεται προσεχώς και η πλήρης άρση των capital controls που θα πραγματοποιηθεί την 1η Σεπτεμβρίου 2019.
Με βάση πληροφορίες αυτά τα δύο σημαντικά γεγονότα με βαθμό σπουδαιότητας η έγκριση του APS και σημειολογικούς λόγους η άρση των capital controls θα οδηγήσουν τους οίκους αξιολόγησης σε σημαντικές αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών.
Η DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ θα εγκρίνει το ελληνικό σχέδιο για τα προβληματικά δάνεια ή APS Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.
Το ελληνικό σχέδιο περιλαμβάνει τιτλοποίηση έως 20 δισεκ. προβληματικών δανείων με παροχή εγγυήσεων από το κράτος των κύριων ομολόγων που θα εκδώσουν οι τράπεζες.
Με βάση το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια το εκτιμώμενο μέσο επιτόκιο που θα πληρώνουν οι τράπεζες στο κράτος για τις εγγυήσεις θα είναι 2,35%
Ταυτόχρονα η ΤτΕ θα άρει τα capital controls το αργότερο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2019.
Πρακτικά για τις εσωτερικές συναλλαγές δεν υπάρχουν κεφαλαιακοί έλεγχοι αλλά μόνο για συναλλαγές στο εξωτερικό.
Όμως η τυπική άρση των capital controls για τους οίκους αξιολόγησης θα είναι το σημείο αναφοράς.
Όμως ο βασικός καταλύτης για τις αναβαθμίσεις των τραπεζών θα είναι η συλλογική λύση για τα προβληματικά δάνεια.
Moody’s, Standard and Poor’s και Fitch έχουν αναφέρει πολλές φορές ότι μια συλλογική αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων θα είναι κίνητρο για αναβάθμιση όχι μόνο των τραπεζών αλλά και της εθνικής οικονομίας.
Οι ελληνικές τράπεζες βαθμολογούνται με CCC+ πλην την Πειραιώς με CCC από την Fitch.
Με βαθμολογία Β- από την Standard and Poor’s
Με βαθμολογία Caa1 οι τράπεζες πλην της Πειραιώς που βαθμολογείται με Caa2 από την Moody’s.
Η Fitch θα βαθμολογήσει τις ελληνικές τράπεζες με το συνδυασμό APS και άρσης των capital controls στην κλίμακα Β+ από CCC+ δηλαδή 3 κλίμακες.
Πρακτικά έως το τέλος του 2019 ή αρχές του 2020 οι ελληνικές τράπεζες από όλους τους οίκους αξιολόγησης θα βαθμολογούνται 1 έως 2 κλίμακες χαμηλότερα από την βαθμολογία της ελληνικής οικονομίας αντί 4 βαθμίδων της τρέχουσας περιόδου.
  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης