Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι προσδοκίες για τον εμπορικό πόλεμο επέδρασαν στο ΧΑ -0,33% στις 828 μον. – Aρνητική έκπληξη από Moody’s

Οι προσδοκίες για τον εμπορικό πόλεμο επέδρασαν στο ΧΑ -0,33% στις 828 μον. – Aρνητική έκπληξη από Moody’s
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πλησίον της πρώτης στήριξης των 830 μονάδων με επίκεντρο τις τράπεζες, με κέρδη +2% από απώλειες -6%.
(upd18) Μεγάλη μεταβλητότητα καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές οι οποίες από ισχυρές απώλειες -6% έκλεισαν τελικά με κέρδη έως +2% η Πειραιώς .... με αφορμη τις προσδοκίες που έχουν αρχίσει να διαφαίνονται στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 828 μονάδες πλησίον της πρώτης στήριξης των 830 μονάδων έχοντας απομακρυνθεί από την αντίσταση των 850 μονάδων.
Ειδικότερα, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Πειραιώς +2,19% στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και ακολούθησαν Εθνική +1,58%, Alpha Bank +1,6% (με χαμηλό ημέρας -6,57%) και Eurobank +1,29% ενώ με οριακή άνοδο +0,62% έκλεισε η Attica Bank  με χαμηλό ημέρας -5,93%.
Από την άλλη, το σύνολο ,σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 έκλεισαν πτωτικά παρά το γεγονός ότι περιόρισαν τις αρχικές πιέσεις
Ειδικότερα, την μεγαλύτερη πτώση Τέρνα Ενεργειακή -2,28%, ΕΧΑΕ -2,07%, ΟΛΠ, TITC......
Εν τω μεταξύ, ψυχολογικά αντέδρασαν οι επενδυτές καθώς τυπική ήταν πλέον η διαδικασία άρσης των capital controls, που προήλθε από τα εγκληματικά λάθη της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενώ η ανακοίνωση της πλήρης άρσης των κεφαλαιακών περιορισμών από τον κ. Κ. Μητσοτάκη αποτελεί ενέργεια που ωστόσο είχε προεξοφληθεί και ήταν αναμενόμενη.
Εντούτοις, με βαθμό σπουδαιότητας η έγκριση του APS και σημειολογικούς λόγους η άρση των capital controls θα οδηγήσουν τους οίκους αξιολόγησης σε σημαντικές αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών. 
Η βασική αιτία για την σημερινή ισχυρή πτώση που σημειώθηκε ενδοσυνεδριακά ήταν η στάση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Moody’s που δεν προέβη καν, σε αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας την Παρασκευή 23/8 όπου αναμενόταν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας να αναβαθμιστούν σε θετικές από ουδέτερες, ακολουθώντας τον οίκο Fitch ο οποίος στις 2 Αυγούστου δεν αναβάθμισε τις προοπτικές της Ελλάδος σε θετικές.
Οι οίκοι αξιολόγησης θα αναμένουν την κατάθεση του προϋπολογισμού 2020 και την ΔΕΘ ώστε να διαμορφώσουν σαφή άποψη και το κυριότερο θα περιμένουν να δουν την επίδραση της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ στο ΑΕΠ και στην οικονομία.
Επίσης τα παιχνίδια που παίζονται στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας προκαλουν μεγάλη αβεβαιότητα στις αγορές που σημειώνουν μεγάλες διακυμάνσεις, με τις ευρωαγορές να ανακάπτουν ήπια από τις απώλειες που σημειώθηκαν ενδοσυνεδριακά, με τον Dax στην Γερμανία +0,2% ενώ κέρδη +0,6% καταγράφει ο Dow Jones..
Σήμερα η αγορά του Λονδίνου είναι κλειστή και η παράμετρος αυτή θα επιδράσει στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά με τις συναλλαγές να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Σημειώνεται ότι η επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ με την Κίνα όπως καταγράφηκε και στην Σύνοδο των G7 των 7 πλουσιότερων χωρών αποτελεί και μια καλή αφορμή για νέες παρεμβάσεις.
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 συνεδριάζει η ΕΚΤ και στις 18 Σεπτεμβρίου η FED όπου θα αποφασίσουν μέτρα τόνωσης των οικονομιών συνεχίζοντας το εγκληματικό λάθος...
Επίσης στις 27 Αυγούστου θα εκτελεστούν οι αλλαγές που έχουν σημειωθεί στους δείκτες MSCI όπου αναμένονται εκροές έως 30 εκατ.ευρώ από το ελληνικό χρηματιστήριο λόγω της αύξησης των ειδικών βαρών της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας.
Από την άλλη, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών στις 29 Αυγούστου με Εθνική και Alpha και στις 30 Αυγούστου με Eurobank και Πειραιώς δεν αναμένονται  εκπλήξεις στο β΄ τρίμηνο 2019 των ελληνικών τραπεζών με στάσιμα τα τακτικά έσοδα και αύξηση στα έκτακτα λόγω ομολόγων.
Στην αγορά ομολόγων, καταγράφεται σταθεροποίηση με το 10ετές ελληνικό στο 1,95% ενώ νωρίτερα σημειώθηκε χαμηλό στο 1,931%.
Σταθεροποιητικά κινείται και το ιταλικό 10ετές στο 1,32% ενώ αύριο Τρίτη 27/8 είναι προγραμματισμένος ο νέος γύρος των διαβουλεύσεων των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Sergio Mattarella.
Στα CDS το ελληνικό διαμορφώνεται στις 274 μονάδες βάσης και της Αργεντινής που βρέθηκε στο επίκεντρο στις 2842 μονάδες βάσης από 2781 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση με τον Τραπεζικό Δείκτη -1,73% και τον Γενικό Δείκτη -0,64%
Στο πρώτο πεντάλεπτο με ισχυρές  πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην δεικτοβαρή Alpha Bank -6,57%....ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -5,42% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη στο -2,09%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες οι οποίες κάλυψαν τις αρχικές ισχυρές πιέσεις, αντιστρέφοντας το αρνητικό κλίμα, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,80%. 
Στις δημοπρασίες, ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 701,61 μονάδες με άνοδο +1,56%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,33% στις 828 μονάδες έχοντας υψηλό στις 830,79 μονάδες και χαμηλό στις 814,30 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 41,4 εκατ. ευρώ, ο όγκος 21,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 14,3 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 828 μονάδες πλησίον στην πρώτη στήριξη των 830 μονάδων και ακολουθεί η ισχυρή στήριξη των 800 μονάδων ενώ έχει απομακρυνθεί από την πρώτη αντίσταση των 850-860 μονάδων και ακολουθούν οι 870 μονάδες και οι 900 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 701 μονάδες στην πρώτη ζώνη αντίστασης των 700-720 μονάδων και ακολουθούν οι 750 και οι 800 μονάδες.
Η πρώτη στήριξη παραμένει η ζώνη των 680-690 μονάδων και ακολουθούν οι 750 και οι 800 μονάδες

Τραπεζικά νέα

Υποχρεωτική καθιστά όπως όλα δείχνουν τη χρήση του APS από τις τράπεζες, ο SSM, o Εννιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, προκειμένου να αποδεχθεί τις τιτλοποιήσεις στις οποίες θα προβούν τα πιστωτικά ιδρύματα.
Έτσι και όσες τράπεζες δεν είχαν σκοπό να χρησιμοποιήσουν το Asset Protection Scheme, θα είναι τελικώς υποχρεωμένες να το πράξουν καθώς αυτό ζητά ο SSM για να κάνει δεκτές τις τιτλοποιήσεις τους, δίνοντάς στα πιστωτικά ιδρύματα τη δυνατότητα να μεταφέρουν τον σχετικό κίνδυνο (credit risk transfer) εκτός των χαρτοφυλακίων τους. Και στο ερώτημα αν τελικώς χωρούν όλα τα κόκκινα δάνεια τα οποία προτίθενται οι τράπεζες να τιτλοποιήσουν στο σχήμα αυτό, η απάντηση είναι θετική.
Αλλωστε το σχέδιο των τραπεζών προέβλεπε εξ αρχής τη μεταφορά μη εξυπηρετούμενων δανείων από 15-20 δισ. ευρώ σε ένα Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (Asset Protection Scheme - APS) με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
Ο χρονικός ορίζοντας αφορά την περίοδο 2019-2021 όπου ο συνολικός στόχος των τραπεζών για πωλήσεις και τιτλοποιήσεις ανέρχεται στα 25 δις. ευρώ.
Ας σημειωθεί πως το κόστος των εγγυήσεις προβλέπεται να κινηθεί μεταξύ των τριετών και πενταετών CDS, καθώς τα δάνεια που θα μεταφερθούν στο APS είναι δύσκολα ανακτήσιμα και εάν στο διάστημα της τριετίας ή της πενταετίας δεν γίνει κατορθωτό να ανακτηθούν τότε θα πρέπει να διαγραφούν.
Tο θέμα αυτό και όχι μόνον θα απασχολήσει την πρώτη συνάντηση γνωριμίας του κ. Γιώργου Ζαββού του υφυπουργού οικονομικών αρμοδίου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας με τον επικεφαλής του SSM κ. Andrea Enria που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη, στη Φραγκφούρτη.
Ας σημειωθεί πως η ελληνική πλευρά πιέζει όσο το δυνατόν περισσότερο για την έναρξη της λειτουργίας του APS μέσα στον Σεπτέμβριο, ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν πως το σχήμα εγγυοδοσίας δύσκολα θα λειτουργήσει πριν τον Οκτώβριο και μάλιστα προς το τέλος του μήνα.

Η επικαιρότητα

Με εντατικούς ρυθμούς εργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο για την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που αποτελεί την πρώτη ΔΕΘ, στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει ως πρωθυπουργός της χώρας δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης και την κατεύθυνση και τους στόχους που θα έχει η οικονομική πολιτική το 2020.
Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκεται και το αναπτυξιακό σχέδιο νόμου που αποτελεί προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και αναμένεται να τεθεί προς διαβούλευση το αμέσως επόμενο διάστημα και δη πριν από τη ΔΕΘ.
Η κυβέρνηση προσδίδει μεγάλη σημασία στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο νόμου καθώς με τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει προσδοκά στην αναθέρμανση της οικονομίας ενώ παράλληλα αυτές θα αποτελέσουν και το κύριο επιχείρημα του πρωθυπουργού στις επαφές του με τους Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου, να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2021.
Στην τελευταία της ημέρα εισέρχεται σήμερα Δευτέρα 26/8 η Σύνοδος της G7 με τις συνομιλίες των ηγετών να επικεντρώνονται στην κλιματική αλλαγή και στην ψηφιακή οικονομία.
Μέχρι στιγμής τη Σύνοδο Κορυφής έχουν απασχολήσει κορυφαία θέματα όπως ο εμπορικός πόλεμος, η επιβολή δασμών, το ακανθώδες ζήτημα του Ιράν και οι καταστροφικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο για τις οποίες μάλιστα καταγράφηκε συμφωνία.
Είναι χαρακτηριστικό πως στη Σύνοδο Κορυφής βρέθηκε κατόπιν πρόσκλησης της Γαλλίας και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Javad Zarif, επίσκεψη που αιφνιδίασε τις  ΗΠΑ χωρίς όμως να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.
Όπως έγινε γνωστό, ο Ιρανός ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογο του προκειμένου να επισημάνει ποιοι όροι θα μπορούσαν να οδηγήγουν σε μια αποκλιμάκωση μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον, είχε μια σύντομη συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron ενώ επισημαίνεται ότι δεν συναντήθηκε με κανέναν Αμερικανό αξιωματούχο.
Στα αξιοσημείωτα της Συνόδου, που επίσης καταδεικνύει την  ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τους δασμούς, που επέβαλε ο Trump.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών του B. Johnson , με τον Αμερικανό πρόεδρο, D. Trump, βρέθηκε το ζήτημα του Brexit.
Ο D. Trump υποσχέθηκε ότι θα συνάψει με τη Βρετανία, μετά το "διαζύγιό" της με την ΕΕ,  «μια πολύ μεγάλη εμπορική συμφωνία, γρήγορα, πιο μεγάλη από όσες έχουν υπάρξει ποτέ», ενώ τόνισε ότι ο B. Johnson είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να βγάλει τη Βρετανία από την ΕΕ.
Παραμένει το αδιέξοδο στην Ιταλία καθώς άκαρπες είναι οι μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος των 5 Αστέρων για το σχηματισμό κυβέρνησης προκειμένου να αποφευχθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, το μεγαλύτερο «αγκάθι» παραμένει το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.
Ο Luigi Di Maio, επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, επιθυμεί ο απερχόμενος και προσφάτως παραιτηθείς πρωθυπουργός Giuseppe Conte να είναι αυτός που θα ηγηθεί του νέου κυβερνητικού σχήματος, προοπτική που συναντά τις ενστάσεις του Nicola Zingaretti, του ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος υποστηρίζει πως ο Conte δεν είναι το κατάλληλο πρόσωπο προκειμένου να ηγηθεί της «κυβέρνησης αλλαγής» που επιθυμεί.
Σε κάθε περίπτωση, αύριο Τρίτη 27/8 είναι προγραμματισμένος ο νέος γύρος των διαβουλεύσεων των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Sergio Mattarella, ενώ εάν δεν διαφανεί ότι υπάρχει πρόοδος στην κατεύθυνση σχηματισμού μιας συνεκτικής και σταθερής κυβέρνησης, οι πρόωρες εκλογές είναι μονόδρομος.

Ισχυρές πιέσεις στις ασιατικές αγορές

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις από την πτώση που σημειώθηκε στη Wall Street την περασμένη εβδομάδα, στον απόηχο της νέας κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -2,17%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -1,17% στις 2863,57 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες -1,91% στις 25680,33 μονάδες.

Ανακάπτουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπια κέρδη καταγράφουν σήμερα Δευτέρα (26/8) οι ευρωαγορές, ανακάμπτοντας από τις απώλειες που σημειώθηκαν ενδοσυνεδριακά, καθώς οι επενεδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, μετά τη νέα κλιμάκωση που σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες.
Εν τω μεταξύ, στήριξη στις ευρωπαϊκές μετοχές προσφέρουν και οι προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα παρέμβει εκ νέου στην οικονομία, μετά και τη νέα πτώση που σημείωσε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία για τον Αύγουστο του 2019, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με άνοδο +0,20%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,15%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,60%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,15% ενώ το χρηματιστήριο στο Λονδίνο είναι κλειστό λόγω αργίας.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,60%, ο S&P στο +0,50%, ο Nasdaq με κέρδη +0,65% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,91% (8,86 δολ)

Με ανοδικές τάσεις οι τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισαν οι  τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα καλύπτοντας τις απώλειες άνω του -6% που σημειώθηκαν ενδοσυνεδριακά..
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Πειραιώς και ακολούθησαν οι υπόλοιπες
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,32 ευρώ με άνοδο +1,58% με όγκο 2,25 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,12 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,50 ευρώ με άνοδο +1,56% με όγκο 3,56 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,32 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,80 ευρώ με άνοδο +2,19% με όγκο 1,25 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,22 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7065 ευρώ με άνοδο +1,29%  με όγκο 6,77 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,62 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,64ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 732 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4075 ευρώ με άνοδο +0,62%, με όγκο 438 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 188 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,02 ευρώ με άνοδο +1,15% και κεφαλαιοποίηση 279 εκατ. ευρώ

Με απώλειες οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, TITC...
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν μόνο Sarantis και Motor Oil.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,54 με πτώση -0,34% με την κεφαλαιοποίηση στα 11  δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε  στα 11,93 ευρώ με πτώση -0,58% και αποτίμηση 5,73 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε  στα 2,6520 ευρώ με πτώση -0,30% και αποτίμηση 615 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,13 ευρώ με πτώση -0,93% και κεφαλαιοποίηση 494 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε  στα 9,25 ευρώ με πτώση 1,28% και αποτίμηση 2,98 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε  στα 18,8 ευρώ με πτώση -1,68% και κεφαλαιοποίηση 1,47 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε  στα 9,11 ευρώ με πτώση -0,76% και κεφαλαιοποίηση 2,78 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε  στα 21,20 ευρώ με άνοδο +0,47% και κεφαλαιοποίηση 2,35 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,88 ευρώ με πτώση -1% και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε  στα 15,42 ευρώ με πτώση -1,15% και κεφαλαιοποίηση 2,10 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε  στα 1,3480 ευρώ με πτώση -1,32% και κεφαλαιοποίηση 256 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,22 ευρώ με πτώση -1,51% και με κεφαλαιοποίηση στα 270 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε  στα 0,1360 ευρώ με πτώση -0,87% και κεφαλαιοποίηση 128 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,95% - Η Ιταλία στο 1,32%

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα όπως και στα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης.
Η αγορά του Λονδίνου είναι κλειστή και αυτή η παράμετρος μετριάζει πιθανές επιπτώσεις στα ομόλογα λόγω του εμπορικού πολέμου.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Ιταλία με τις πολιτικές εξελίξεις.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,95% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,32%
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 63 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 178 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Ορισμένοι υπό όρους θεωρούν ότι το ελληνικό 10ετές με ποσοτική χαλάρωση σε ένα χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται στο 1,20% με 0,80%.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,51 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,73% με απόδοση αγοράς 0,76% και απόδοση πώλησης 0,70%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,71 μονάδες βάσης και απόδοση 0,91%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,33 μονάδες βάσης και απόδοση 1,13% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 στο 0,99%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 110,71 μονάδες βάσης και απόδοση 1,33% με το ιστορικό χαμηλό 1,25% στις 24 Ιουλίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 101,43 μονάδες βάσης και απόδοση 1,65%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 114,81 μονάδες βάσης και απόδοση 1,84% με απόδοση αγοράς 1,87% και απόδοση πώλησης 1,80%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 116,73 μονάδες βάσης και απόδοση 1,93% με απόδοση αγοράς 1,95% και απόδοση πώλησης 1,90%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 στο 1,91%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 117,68 μονάδες βάσης και απόδοση 2,35%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 117,68  μονάδες βάσης και απόδοση 2,71%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 121,43  μονάδες βάσης και απόδοση 2,89%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 261 μονάδες βάσης από 257 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 274 μονάδες βάσης με πρόσφατο χαμηλό 274 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 2842 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,74% ή 274 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία στο 1,32%

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης μετά το πρόσφατο ράλι ενώ σταθεροποίηση σημειώνεται και στην Ιταλία.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να υποχωρήσει σήμερα στο 1,32% στις 26 Αυγούστου.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 26/8/2019 στο -0,66% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019 στο -0,73%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,03% με το ιστορικό χαμηλό -0,16% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,14% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,32% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,40%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης