Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανακάμπτουν οι αγορές εν μέσω αισιοδοξίας για το εμπόριο - Άνοδος +0,85% για Dow Jones και +0,9% για S&P 500

Ανακάμπτουν οι αγορές εν μέσω αισιοδοξίας για το εμπόριο - Άνοδος +0,85% για Dow Jones και +0,9% για S&P 500
Ο Donald Trump προανήγγειλε μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα
(upd1) Σημαντική άνοδο καταγράφουν σήμερα (26/8/2019) οι δείκτες της Wall Street, προσπαθώντας να ανακάμψουν από το sell off της Παρασκευής, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε πως η Κίνα είναι έτοιμη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μετριάζοντας τις ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
O Dow Jones ενισχύεται κατά 0,85% στις 25.846 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,9% στις 2.872 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 1,07% υψηλότερα, στις 7.835 μονάδες.
Στήριξη στους αμερικανικούς δείκτες προσφέρουν οι μετοχές των Apple και Nike, που ενισχύονται κατά 1,5% και 1,6%.
Επίσης, σημαντική άνοδο καταγράφει ο κλάδος ημιαγωγών, με τη Micron στο +0,8% και την Advanced Micro Devices στο +2%.
Οι τρεις δείκτες κατέγραψαν ένα νέο sell - off την περασμένη Παρασκευή 23/8, με τον Dow Jones να χάνει πάνω από 600 μονάδες, εν μέσω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.
Κατά συνέπεια, οι τρεις δείκτες κατέγραψαν απώλειες στο σύνολο της περασμένης εβδομάδας, υποχωρώντας για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, με τον Dow Jones να σημειώνει πτώση 1%, ενώ οι S&P 500 και Nasdaq υποχώρησαν κατά 1,4% και 1,8% αντίστοιχα.
Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, προανήγγειλε σήμερα μια εμπορική συμφωνία, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι -έπειτα από σχετικό αίτημα του Πεκίνου- οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν σύντομα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κίνα επικοινώνησε με τους Αμερικανούς διαπραγματευτές και ζήτησαν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Θα αρχίσουμε σύντομα τις διαπραγματεύσεις και πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία», τόνισε ο Trump, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καθυστερήσει τους δασμούς στην Κίνα.
Αργότερα, μιλώντας μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου των G7, ο Trump επανέλαβε ότι η Κίνα επιθυμεί «απεγνωσμένα» μία εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, καθώς, όπως τόνισε, δεν «μπορεί να αντέξει την απώλεια 3 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας σε μικρό χρονικό διάστημα».
Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι θα προχωρήσει σε μια συμφωνία με την Κίνα μόνο αν είναι δίκαιη για τις ΗΠΑ.
Από την πλευρά του, το Πεκίνο διέψευσε τα περί τηλεφωνικών επικοινωνιών με το κινεζικό υπουργείου Εξωτερικών να δηλώνει ότι δεν έχει γνώση του θέματος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η εμπορική αντιπαράθεση πρέπει να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων.
Τα «βλέμματα» παραμένουν, εν τω μεταξύ, στραμμένα στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι η κεντρική τράπεζα θα δράσει όπως αρμόζει για να διατηρήσει την τρέχουσα οικονομική ανάπτυξη, χωρίς, ωστόσο, να στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα σχετικά με το εάν μια νέα μείωση των επιτοκίων επίκειται τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group, οι προσδοκίες της αγοράς για μια μείωση τον Σεπτέμβριο διαμορφώνονται στο 100%.
Εν τω μεταξύ, νέα αντιστροφή κατέγραψε σήμερα η καμπύλη αποδόσεων των ΗΠΑ, ένα σημάδι που ερμηνεύεται ως προπομπός ύφεσης από ορισμένους αναλυτές και επενδυτές.
Ειδικότερα, στις 21:00, η απόδοση του 2ετούς διαμορφώνεται σε 1,541%, όταν το 10ετές βρίσκεται στο 1,530%.


Οριακά κέρδη στην Ευρώπη 

Με οριακά κέρδη έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανακάμπτοντας από τις απώλειες που σημειώθηκαν ενδοσυνεδριακά, με τους επενδυτές να παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, μετά τη νέα κλιμάκωση που σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακή πτώση 0,02% στις 371,28 μονάδες, με τον κλάδο αυτοκινήτων να σημειώνει σημαντικά κέρδη 1,1%.


Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,40% στις 11.658,04 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε άνοδο 0,45% στις 5.351,02 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,99% και τις 20.676,83 μονάδες.

Image

Εν τω μεταξύ, στήριξη στις ευρωπαϊκές μετοχές προσέφεραν και οι προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα παρέμβει εκ νέου στην οικονομία, μετά και τη νέα πτώση που σημείωσε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία για τον Αύγουστο του 2019, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo υποχώρησε στις 94,3 μονάδες - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2012- από 95,8 τον Ιούλιο του 2019.

Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές μετά τις απώλειες στη Wall

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι περισσότερες αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις από την πτώση που σημειώθηκε στη Wall Street την περασμένη εβδομάδα, στον απόηχο της νέας κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες 2,17% στις 20.261,04 μονάδες, με τις μετοχές των SoftBank και Fanuc να υποχωρούν κατά 4,2% και 3,6% αντίστοιχα, την ίδια στιγμή που η μετοχή της Fast Retailing έκλεισε στο -4,2%.
Ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά 1,64% στις 1.916,31 μονάδες, με τις μετοχές των Samsung και SK Hynix να κλείνουν στο -0,8% και -3,5% αντίστοιχα, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε συγκεκριμένα στο -1,27% και τις 6.440,10 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε απώλειες 1,91% στις 25.680,33 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο -1,74% και τις 10.354,57 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά 1,17% στις 2.863,57 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component σημείωσε πτώση 0,98% στις 9.270,39 μονάδες.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Valour Markets στη Σιγκαπούρη, «το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι πραγματοποιούμε πολλές υποθέσεις εν όψει της οικονομικής πραγματικότητας».
«Οι αγορές εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχες αναφορικά με το ενδεχόμενο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας, αν και στην πραγματικότητα η αμερικανική οικονομία διατηρεί τη δυναμική της και το μεγαλύτερο μέρος της αποτελείται από την κατανάλωση», πρόσθεσε ο Stephen Innes.
Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της Oanda υπογράμμισε ότι «αυτό που περιμένουν στην πραγματικότητα οι αγορές από τις ΗΠΑ είναι να μειώσουν τα επιτόκια», ενώ καταλήγει λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή παραμένουμε ακόμα σε αυτή την αβεβαιότητα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης