Στη Σύνοδο των G7 o υπουργός Εξωτερικών του Ιράν – Γαλλία: Θετικές οι συνομιλίες

Στη Σύνοδο των G7 o υπουργός Εξωτερικών του Ιράν – Γαλλία: Θετικές οι συνομιλίες
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους στην αντιπαράθεση του Ιράν με τις ΗΠΑ
Ο Iρανός υπουργός Εξωτερικών Mohammad Javad Zarif είχε την Κυριακή (25/8/2019) συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του Jean – Yves Le Drian στο περιθώριο της συνόδου των G7 σχετικά με την εξεύρεση των συνθηκών εκείνων που θα αποκλιμάκωναν τις εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη, δήλωσε ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.
Μετά το πέρας των πολύωρων συνομιλιών ο Zarif αναχώρησε από την πόλη διεξαγωγής της Συνόδου ενώ η γαλλική προεδρία χαρακτήρισε τις διαβουλεύσεις με τον  Ιρανό υπουργό εποικοδομητικές.
«Ο Zarif ήρθε την Παρασκευή στο Παρίσι με ιρανικές προτάσεις που προφανώς θα πρέπει να βελτιωθούν. Χθες έγιναν αρκετές συζητήσεις ανάμεσα στους ηγέτες της Ομάδας και είναι σημαντικό τώρα να ενημερωθεί ο Zarif ώστε να συνεχίσει να μειώνεται το χάσμα...σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα μπορούσαμε να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις και να δημιουργήσουμε χώρο για τις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε η πηγή.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους στην αντιπαράθεση του Ιράν με τις ΗΠΑ από τότε που ο πρόεδρος Trump αποχώρησε από την διεθνώς συναφθείσα συμφωνία, το 2015, για τα πυρηνικά της Τεχεράνης και στη συνέχεια επέβαλε νέες οικονομικές κυρώσεις στη χώρα.
Νωρίτερα σήμερα  (25/8), στη διάρκεια της συνόδου, ο Αμερικανός πρόεδρος φάνηκε να αγνοεί τις προσπάθειες της Γαλλίας να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή λέγοντας ότι χαίρεται που το Παρίσι προσεγγίζει την Τεχεράνη με στόχο να αποκλιμακωθεί η ένταση, αλλά ο ίδιος θα ακολουθήσει την δική του τακτική.
Η Γαλλία είπε ότι οι ηγέτες της Ομάδας συμφώνησαν να προχωρήσει ο Γάλλος πρόεδρος σε συνομιλίες με την Τεχεράνη και να μεταφέρει μηνύματα στο Ιράν, αλλά ο Trump αποστασιοποιήθηκε επισημαίνοντας ότι δεν συζήτησε καν το θέμα.
Ερωτηθείς σχετικά με την έλευση του Zarif στην Μπιαρίτς, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Κανένα σχόλιο».
 

bankingnews.gr

BREAKING NEWS