Κίνα προς ΗΠΑ: Σταματήστε τις «λανθασμένες ενέργειες», θα υποστείτε συνέπειες

Κίνα προς ΗΠΑ: Σταματήστε τις «λανθασμένες ενέργειες», θα υποστείτε συνέπειες
«Η Κίνα προτρέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες να κρίνουν σωστά την κατάσταση και να μην υποτιμούν την αποφασιστικότητα του κινεζικού λαού», σημειώνει το Πεκίνο
Η Κίνα ανακοίνωσε το Σάββατο (24/8/2019) ότι αντιτάσσεται σθεναρά στην απόφαση της Ουάσιγκτον να επιβάλει πρόσθετους δασμούς σε κινεζικά αγαθά αξίας 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων και προειδοποίησε με συνέπειες τις ΗΠΑ, εάν δεν τερματίσει τις «λανθασμένες ενέργειες».
Η ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου ήλθε μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump να επιβάλλει πρόσθετους δασμούς 5% στα κινεζικά αγαθά, λίγες ώρες μετά τα αντίποινα του Πεκίνου σε αμερικανικά αγαθά αξίας περίπου 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Αυτός ο μονομερής και εκφοβιστικός εμπορικός προστατευτισμός και η μέγιστη πίεση παραβιάζει τη συναίνεση που είχαν επιτύχει οι επικεφαλής των δύο χωρών, παραβιάζει την αρχή του αμοιβαίου σεβασμού και του αμοιβαίου οφέλους και βλάπτει σοβαρά το πολυμερές εμπορικό σύστημα και τη συνήθη διεθνή εμπορική πρακτική», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Η Κίνα προτρέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες να κρίνουν σωστά την κατάσταση και να μην υποτιμούν την αποφασιστικότητα του κινεζικού λαού», προστίθεται στην ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.
Η τελευταία αυτή απόφαση του Trump, η οποία ανακοινώθηκε μέσω Twitter, προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν σε 30% από 25% τους δασμούς σε εισαγωγές κινεζικών αγαθών αξίας 250 δισεκ. δολαρίων από την 1η Οκτωβρίου, την 70η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε μια αύξηση, στο 15% από 10%, στους σχεδιασθέντες δασμούς επί των υπόλοιπων κινεζικών αγαθών αξίας 300 δισεκ. δολαρίων.
Οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν να επιβάλουν τους δασμούς αυτούς σε κάποια προϊόντα από την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά η επιβολή των δασμών σε περίπου μισά από αυτά τα αγαθά θα ανασταλεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.


bankingnews.gr

BREAKING NEWS