Τελευταία Νέα
Διεθνή

Riksbank: Η «πράσινη» δημοσιονομική πολιτική είναι το αντίδοτο στην ύφεση

Riksbank: Η «πράσινη» δημοσιονομική πολιτική είναι το αντίδοτο στην ύφεση
Οικονομολόγοι της Riksbank υποστηρίζουν ότι η σουηδική κυβέρνηση έχει αρκετό δημοσιονομικό περιθώριο για να στηρίξει πιο «πράσινες» επενδύσεις χ
Η Σουηδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει  να επιτρέψουν μια πιο επεκτατική και «πράσινη» δημοσιονομική πολιτική μπροστά στην απειλή μίας παγκόσμιας ύφεσης, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι της Riksbank Anna Breman και Andreas Wallstrom με άρθρο τους στην εφημερίδα Dagens Nyheter.
Οι δύο οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η σουηδική κυβέρνηση έχει αρκετό δημοσιονομικό περιθώριο για να στηρίξει πιο «πράσινες» επενδύσεις χωρίς να αυξήσει το γενικό φορολογικό επίπεδο, ξεκινώντας από τον προϋπολογισμό του 2020.
Η τράπεζα γενικότερα εκτιμά πως η σουηδική  κυβέρνηση θα μπορούσε να εγγράψει ετήσια δημοσιονομικά ελλείμματα ύψους 50-70 δισεκατομμυρίων κορωνών (5-7 δισεκατομμύρια δολάρια) χωρίς να αυξήσει το δημόσιο χρέος της χώρας προς το ΑΕΠ.

Άλλες προτάσεις περιλαμβάνουν:

-    Αξιοποίηση των αρνητικών  επιτοκίων για την πραγματοποίηση έξυπνων επενδύσεων στην υποδομή και την τεχνολογία
-    Χρηματοδότηση «πράσινων» επενδύσεων κατ’ εξαίρεση των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ
-    Διεύρυνση και επιτάχυνση των σχεδίων του σουηδικού οργανισμού διαχείρισης χρέους για την έκδοση «πράσινων» ομολόγων
-    Ενθάρρυνση της Riksbank να εξετάσει το ενδεχόμενο αγοράς «πράσινων» εταιρικών και κρατικών ομολόγων
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης