Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Δύο νέες εκτοξεύσεις πυραύλων μικρού βεληνεκούς πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα

Reuters: Δύο νέες εκτοξεύσεις πυραύλων μικρού βεληνεκούς πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα
Ήταν η έβδομη εκτόξευση από τον Ιούνιο του 2019
Δύο νέες εκτοξεύσεις πυραύλων μικρού βεληνεκούς πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα το Σάββατο 24/8, κι ενώ οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την αποπυρηνικοποίηση έχουν περιέλθει σε τέλμα, όπως μεταδίδει το Reuters.
Oι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από την ανατολική της ακτή και έπεσαν στη θάλασσα, ενώ ήταν η έβδομη εκτόξευση από τον Ιούνιο του 2019, οπότε και ο Trump με τον Kim είχαν συναντηθεί στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας.
Οι εκτοξεύσεις περιπλέκουν τις προσπάθειες για να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα για τα πυρηνικά όπλα της Πιονγκγιάνγκ, αλλά και τα βαλλιστικά και πυραυλικά της προγράμματα.
Η δέσμευση των δύο ηγετών τον Ιούνιο του 2019 να αρχίσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις δεν έχει υλοποιηθεί και η διαδικασία έχει βαλτώσει μετά την αποτυχημένη τους σύνοδο στο Ανόι του Βιετνάμ τον Φεβρουάριο του 2019.
Ο Trump είχε πει πριν από λίγο καιρό ότι ο Kim ήταν έτοιμος για την επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά και για τη διακοπή των πυραυλικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα, εφόσον σταματούσαν και οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας.
Αλλά αν και το δεύτερο συνέβη, η Βόρεια Κορέα εξακολουθεί να εκτοξεύει πυραύλους, προκαλώντας ανησυχία, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας της Νότιας Κορέας.
Ο Trump υποστηρίζει, ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ έχουν καλές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, διότι "ο Kim ήταν ευθύς απέναντί μου".
Η Βόρεια Κορέα έχει επικρίνει συχνά τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, όπως και την αγορά F - 35 από τη Νότια Κορέα και τη δοκιμή του πυραύλου Κρουζ που έκαναν οι ΗΠΑ.
Ο Βορειοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στον ομόλογό του των ΗΠΑ Mike Pompeo, λέγοντας ότι "είμαστε έτοιμοι τόσο για διάλογο, όσο και για καυγά".
Τα σχόλια έγιναν μετά το ταξίδι του απεσταλμένου των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα Stephen Biegun στη Σεούλ για να συζητήσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Και η Νότια Κορέα προσπαθεί να επαναφέρει το συντομότερο δυνατό τον βόρειο γείτονά της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ.
Αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ δήλωσε ενήμερος για τη νέα εκτόξευση πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα και πρόσθεσε ότι "παρακολουθούμε την κατάσταση και συμβουλευόμαστε τις σύμμαχες χώρες Ιαπωνία και Νότια Κορέα".
Για ξεκάθαρη παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, που δεν μπορεί να αγνοηθεί έκανε λόγο ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Takeshi Iwaya, αναφερόμενος στην εκτόξευση, που δεν απείλησε, πάντως, την Ιαπωνία.
Αυστηρή διαμαρτυρία προς τη Βόρεια Κορέα για την εκτόξευση απηύθυνε και επισήμως το Τόκιο.
Οι δύο πύραυλοι εκτοξεύτηκαν το πρωί του Σαββάτου 24/8 στις 6:45 και 7:02 τοπική ώρα από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Sondok, στην επαρχία South Hamgyong.
Ταξίδεψαν περίπου για 380 χιλιόμετρα και έφτασαν σε ύψος 97 χιλιομέτρων, το υψηλότερο και από τις εννέα εκτοξεύσεις που έχει κάνει η Βόρεια Κορέα μέσα στο 2019.
Σύμφωνα με τις ΗΠΑ ήταν παρόμοιοι πύραυλοι με τις προηγούμενες εκτοξεύσεις, ενώ η Ιαπωνία προειδοποίησε παραπλέοντα σκάφη να μην πλησιάζουν τα συντρίμμια.
H Νότια Κορέα αποφάσισε, εξάλλου, να καταγγείλει μία κατασκοπευτική συμφωνία που είχε με την Ιαπωνία, έτσι ώστε να μοιράζονται μυστικές πληροφορίες, μετά από μία διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις δύο χώρες με τη Σεούλ να εξωθείται σε εμπορικό πόλεμο από το Τόκιο.
Ο υπουργός Άμυνας Ιwaya είπε, πάντως, ότι η συμφωνία είναι σε ισχύ μέχρι τον Νοέμβριο του 2019, οπότε συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με τον στρατό της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ.
Και από τη στιγμή που η συμφωνία δεν έχει λήξει ακόμα, η Ιαπωνία θα μοιραστεί πληροφορίες με τη Νότια Κορέα και για την τελευταία εκτόξευση πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης