Nomura: Χάος στις αγορές τον Σεπτέμβριο με Lehman Shock – Άνευ προηγουμένου η πτώση στις μετοχές προσεχώς

Nomura: Χάος στις αγορές τον Σεπτέμβριο με Lehman Shock – Άνευ προηγουμένου η πτώση στις μετοχές προσεχώς
Να σημειωθεί ότι η Nomura εδώ και λίγες εβδομάδες συστηματικά προειδοποιεί ότι έρχεται Lehman Shock....
Σε νέα προειδοποίηση για σοκ και δέος στις αγορές μετοχών τον Σεπτέμβριο 2019 προειδοποιεί ο ιαπωνικός επενδυτικός οίκος Nomura.
Να σημειωθεί ότι η Nomura εδώ και λίγες εβδομάδες συστηματικά προειδοποιεί ότι έρχεται Lehman Shock....

Με αφορμή την νέα επίθεση του Trump του αμερικανού Προέδρου στην Κίνα και το sell off που έπληξε τις διεθνείς αγορές και ειδικά την Wall Street ο ιαπωνικός επενδυτικός οίκος Nomura επανέρχεται τονίζοντας ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας για τις αγορές.
Όπως αναφέρει η Nomura η συμπεριφορά των μετοχών  και τον δείκτη Gamma τα σημάδια επιδεινώνονται.
Ο δείκτης Gamma είναι ο ρυθμός μεταβολής της τιμής ενός περιουσιακού στοιχείου σε σχέση με το παράγωγο του το οποίο λειτουργεί ως μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου.
Όλες οι ενδείξεις του VIX και του δείκτη short Camma δείχνουν ότι κάτι αρνητικό έρχεται στις αγορές.

Έχουμε πολλά προειδοποιητικά σήματα από τις αγορές τα οποία εσχάτως έχουν ενταθεί και τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι κακός μήνας για τα χρηματιστήρια.
-Ο δείκτης φόβου VIX, εμφανίζει την 2η καλύτερη μέση μηνιαία απόδοση
-Ένας προφανής μακροοικονομικός καταλύτης είναι τα αντίποινα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ο εμπορικός πόλεμος θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια σταθερότητα.

-Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση στις αγορές.
Η FED συνεδριάζει στις 18 Σεπτεμβρίου και η ΕΚΤ 12 Σεπτεμβρίου δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις πολύ μεγάλες προσδοκίες των αγορών.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι οι αγορές μετοχών θα απογοητευτούν από τις ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζών.  
-Στα μέσα Σεπτεμβρίου – συγκεκριμένα από 17 Σεπτεμβρίου -  απαγορεύεται το bay back δηλαδή οι επαναγορές ιδίων μετοχών από τις εταιρίες στην Wall Street οπότε οι κίνδυνοι για τις μετοχές αυξάνονται κατακόρυφα.
Οι επαναγορές μετοχών στην Wall Street σε ετήσια βάση έχουν φθάσει στο 1 τρισεκ. δολάρια το μεγαλύτερο ποσό που έχει επενδυθεί από τις ίδιες τις εταιρίες στην στήριξη των μετοχών τους, στην παγκόσμια ιστορία.
-Αυτή η "συσσώρευση" των κινδύνων αποτελεί ηχηρή προειδοποίηση.
Με βάση την Nomura οι επενδυτές λίαν συντόμως θα κληθούν να αγοράσουν προστασία για να αντισταθμίσουν τους κινδύνους που έρχονται
Η Νomura σημειώνει ότι αυτό που βιώνουμε είναι πραγματικά μια εξέλιξη που συνεχίζει να «ομοιάζει» με άλλες περιόδους συντριβής των μετοχών.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που προϊδεάζουν για μεγάλη πτώση στις μετοχές, η οποία δυνητικά θα αυτοτροφοδοτηθεί.
Επίσης η σύγκρουση Trump με Powell τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ FED ξεκάθαρα δεν ευνοεί το κλίμα στην Wall.

Έρχεται Lehman Shock στις αγορές

Η πτώση των τελευταίων ημερών στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης ενισχύει τις πιθανότητες για ένα επικείμενο sell-off, μία επανάληψη του 2008, που περιλάμβανε ένα Lehman Shock αναφέρει σε έκθεση της ο ιαπωνικός επενδυτικός οίκος Nomura.
Όπως σημειώνεται, ο δείκτης της ιαπωνικής τράπεζας που μετρά το επενδυτικό κλίμα στη Wall Street, υποχώρησε σε -2,6 στις 13 Αυγούστου και στο -6,5 στις 14 Αυγούστου 2019, όταν για τις μετοχές παγκοσμίως διαμορφώθηκε σε -4,8, από -3,1.
Η Nomura προειδοποιούσε λίγες ημέρες νωρίτερα για μία επανάληψη του sell-off που έλαβε χώρα το 2008 -όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers και μαζί της όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα- στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης και τους υπόλοιπους δείκτες παγκοσμίως.
Η ιαπωνική τράπεζα «τρέμει» μεταξύ άλλων τη σημαντική άνοδο της μεταβλητότητας, ειδικά στα τέλη Αυγούστου και τις αρχές Σεπτεμβρίου 2019, εν μέσω αβεβαιότητας για τις εμπορικές και γεωπολιτικές σχέσεις, αλλά και ερωτηματικών για το πότε θα λάβει χώρα η μεγάλη νομισματική χαλάρωση από τη Federal Reserve.
«Το δεύτερο χτύπημα θα είναι μεγαλύτερο από το πρώτο», σχολιάζει, αναφορικά με τις πρόσφατες «βουτιές» της Wall Street.
Στη συνέχεια, η τράπεζα απαριθμεί τους τρεις λόγους για το επικείμενο sell-off:

1. Ο πρώτος λόγος για τον οποίο το τωρινό «ράλι» θα είναι προσωρινό είναι η αστάθεια των χρηματιστηρίων των ΗΠΑ.
Ο δείκτης VVIX (ο οποίος μετρά την μεταβλητότητα του δείκτη VIX, του δείκτη μεταβλητότητας) τείνει να αυξηθεί στο διπλάσιο τον Αύγουστο.
«Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ανισορροπίες στην προσφορά-ζήτηση που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά λίγο πριν από την πτώση», σχολιάζεται.
2. Ο δεύτερος λόγος είναι η τοποθέτηση των «algo» traders που ακολουθούν τάσεις στις αγορές μετοχών.
Όπως και τα hedge funds, ακολουθούν τάσεις, συμπεριλαμβανομένων των CTAs.
«Με το μεγαλύτερο μέρος του ανοίγματος να παραμένει αναπόδεικτο, πιστεύουμε ότι οι CTAs θα συνεχίσουν να πωλούν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για λόγους απώλειας ζημιών.
Εν τω μεταξύ, εκτιμούμε ότι η αυξημένη μεταβλητότητα της χρηματιστηριακής αγοράς θα αφήσει τoυς CTAs να πουλήσουν να κεφάλαια 15-20 δισεκ. δολαρίων, προκειμένου να εξισορροπήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους».3. Τρίτον, το κλίμα των χρηματιστηριακών αγορών καταρρέει κατά τρόπο αντικανονικό.
Η Nomura αναφέρεται στην τρέχουσα τάση του συναισθήματος που υποδηλώνει τόσο επιδείνωση της προσφοράς-ζήτησης για μετοχές όσο και απότομη πτώση των θεμελιωδών μεγεθών.
«Πάνω απ 'όλα, το πρότυπο του αμερικανικού χρηματιστηριακού κλίματος έρχεται να μοιάζει περισσότερο με την εικόνα του αισθήματος την παραμονή της κατάρρευσης του Lehman Brothers το 2008 που σηματοδότησε την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης».
Βέβαια, ο Nomura προειδοποιεί ότι η ομοιότητα θα μπορούσε να «αποδειχθεί απλώς επιφανειακή».
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS