Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Έφθασε στο τέλος του το γερμανικό οικονομικό θαύμα της Merkel;

Politico: Έφθασε στο τέλος του το γερμανικό οικονομικό θαύμα της Merkel;
Αναγκαία η αλλαγή του γερμανικού οικονομικού μοντέλου, εκτιμούν οι αναλυτές
Με την αρνητική στροφή της γερμανικής οικονομίας, η οποία από «ατμομηχανή» της Ευρωζώνης τείνει να μετατραπεί σε πονοκέφαλο, ασχολείται σε εκτενή του ανάλυση το Politico.
Όπως τονίζει καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Γερμανίας από την Angela Merkel, η καγκελάριος μπορεί να υπερηφανεύεται ότι πέτυχε ένα οικονομικό θαύμα.
Το γερμανικό ΑΕΠ έχει ενισχυθεί τα 13 από τα 14 χρόνια της Merkel στην καγκελαρία, ενώ συρρικνώθηκε μόνο το 2009, δηλαδή εν τω μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ως εκ τούτου οι ευθύνες δεν μπορούν να αποδοθούν στη Merkel.
Αν και ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης του 1,6% δεν μπορεί να θεωρηθεί εντυπωσιακός, ήταν σταθερός, κάτι που προσέφερε ασφάλεια στους Γερμανούς.
Όμως καθώς η θητεία της Merkel πλησιάζει στο τέλος της, φαίνεται ότι έχει χάσει και το… άγγιγμα του Μίδα.
Μπορεί η ανακοίνωσε εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών, Olaf Scholz, για αύξηση των δημόσιων δαπανών προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξη να έδωσε μία ανάσα, αλλά οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η Γερμανία δεν έχει στην ουσία έναν μακροχρόνιο οικονομικό σχεδιασμό.
Η Γερμανία δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει οικονομικές προκλήσεις. Καθώς οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου συναντιούνται στη Γαλλία, η υποχώρηση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων.
Οι οικονομολόγοι, πάντως, υποστηρίζουν ότι και η Merkel έχει ευθύνες για την τρέχουσα κατάσταση στη γερμανική οικονομία, καθώς δεν προώθησε μία σειρά απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσαν να οχυρώσουν την ανάπτυξη σε δύσκολες περιόδους.
Την ίδια ώρα αν και η γερμανική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή σε γενικές γραμμές - στο 5%, το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη - έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σημάδια χαλάρωσης.
 Σημαντικές γερμανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Bank και της BASF, ανακοίνωσαν χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας τις τελευταίες εβδομάδες και περισσότερες επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται το πρόγραμμα Kurzarbeit, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση και εισήχθη κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και επιτρέπει στις εταιρείες να μειώσουν τις ώρες των εργαζομένων.
Όσο η εξωτερική ζήτηση για γερμανικά προϊόντα παρέμεινε ισχυρή, το μοντέλο εξαγωγής της Γερμανίας ήταν δύσκολο να αλλάξει.
Όμως έχει αλλάξει πλήρως η κατάσταση στο παγκόσμιο εμπόριο, αλλά η Γερμανία παραμένει προσκολλημένη στο ίδιο μοντέλο.
 Επιπλέον, το θεμέλιο της γερμανικής οικονομίας δεν είναι τόσο σταθερό όσο ήταν τότε.
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, η ψυχή της οικονομίας, έχει πληγεί από το σκάνδαλο Dieselgate και την εμφάνιση των ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες άργησαν να εντάξουν στην παραγωγή τους.
Η φιλόδοξη μετατόπιση της Γερμανίας στις ανανεώσιμες πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, γνωστή ως Energiewende, αποδείχθηκε άλλη μια πρόκληση για τις επιχειρήσεις, που επιβαρύνονται με τις πιο ακριβές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.
Εν τω μεταξύ, χάρη σε χρόνια υπο-χρηματοδότησης, η γερμανική δημόσια υποδομή, από τις γέφυρες μέχρι τις τηλεπικοινωνίες, είναι ραγισμένη.
Η απάντηση στο πρόβλημα θα ήταν η κυβέρνηση να ενθαρρύνει την εγχώρια ζήτηση μέσω υψηλότερων μισθών, φορολογικών περικοπών και επενδύσεων, υποστηρίζουν οι περισσότεροι ξένοι οικονομολόγοι.
Εξάλλου, η χώρα μπορεί να αντέξει οικονομικά: η Γερμανία έχει καταγράψει πλεόνασμα του προϋπολογισμού από το 2013.
Εάν το Trump αποφασίσει να επιταχύνει την πίεση στον εμπορικό πόλεμό του με την Ευρώπη, ο αντίκτυπος στη Γερμανία θα είναι σημαντικός, διότι οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά της γερμανικής βιομηχανίας, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 9% των συνολικών εξαγωγών.
Οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι ακόμα και αν επιδεινωθεί η κατάσταση, η γερμανική οικονομία δεν θα καταρρεύσει, αλλά θα μπορούσε να εισέλθει σε μακρά περίοδο στασιμότητας, παρόμοια με αυτή που γνώρισε η Ιαπωνία από τη δεκαετία του 1990, με χαμηλά επιτόκια και χαμηλή ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης