Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλό άνω των 6 ετών ο χρυσός, άνοδος 1,9% στα 1.537,60 δολ. - Εβδομαδιαία κέρδη 0,9%

tags :
Σε υψηλό άνω των 6 ετών ο χρυσός, άνοδος 1,9% στα 1.537,60 δολ. - Εβδομαδιαία κέρδη 0,9%
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε με κέρδη 1,9% ή 29,10 δολ., στα 1.537,60 δολ. ανά ουγγιά -το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2013
Με ισχυρά κέρδη έκλεισε σήμερα (23/8/2019) ο χρυσός, ανερχόμενος μάλιστα σε υψηλό άνω των έξι ετών, ενώ κατέγραψε εβδομαδιαία άνοδο για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, καθώς η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έφερε στο προσκήνιο τους φόβους για ύφεση, στρέφοντας τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια.
Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή νέων δασμών στις εισαγωγές προϊόντων από τις ΗΠΑ, ύψους 75 δισ. δολ.
Οι νέοι δασμοί θα επιβληθούν σε δύο δόσεις, την 1η Σεπτεμβρίου και την 15η Δεκεμβρίου, ενώ αφορούν συνολικά 5.078 προϊόντα προερχόμενα από τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων αγροτικά προϊόντα, αργό πετρέλαιο, μικρά αεροσκάφη και αυτοκίνητα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δεν άργησε να «απαντήσει», απειλώντας με μέτρα κατά του Πεκίνου και διατάσσοντας τις αμερικανικές εταιρείες να βρουν «εναλλακτικές στην Κίνα».
Ο Trump επέμεινε πως η απώλεια χρημάτων λόγω Κίνας θα πρέπει να σταματήσει και κάλεσε τις αμερικανικές εταιρείες να «κοιτάξουν πέρα από την αγορά της Κίνας, προς μία εναλλακτική», μιλώντας ακόμα και για παραγωγή εντός των αμερικανικών συνόρων.
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με κέρδη 1,9% ή 29,10 δολ., στα 1.537,60 δολ. ανά ουγγιά -το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2013.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- υποχωρούσε κατά 0,5% στις 97,6 μονάδες, ενώ το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,6% έναντι του δολαρίου, στο 1,114 δολ.
Σημειώνεται ότι η πτώση του δολαρίου τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά φθηνότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Σε εβδομαδιαία βάση, ο χρυσός σημείωσε άνοδο 0,9%.
Εν τω μεταξύ, περαιτέρω ώθηση στον χρυσό προσέφεραν οι δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, ο οποίος τόνισε πως η κεντρική τράπεζα θα κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει την τρέχουσα οικονομική ανάπτυξη.
Οι αγορές αναμένουν επί του παρόντος μίας νέα μείωση επιτοκίων από τη Fed κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, ωστόσο οι αβεβαιότητες σχετικά με την κατεύθυνση της τράπεζας κατά τους επόμενους μήνες έχει αυξηθεί μετά τη δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της τράπεζας.
Μέχρι στιγμής η Fed δεν έχει αναφερθεί σε μία επερχόμενη μείωση των επιτοκίων, γεγονός που υποδεικνύει ότι η πρόσφατη μείωση θα μπορούσε να αποτελέσει μία μεμονωμένη κίνηση, την οποία δεν θα ακολουθήσουν παρόμοιες ενέργειες κατά τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, πιθανές ενδείξεις για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, καθώς και η συνέχιση των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, αναμένεται να στηρίξουν τον χρυσό, ο οποίος αντιμετωπίζεται ως «ασφαλές καταφύγιο» από τους επενδυτές σε περιόδους αβεβαιότητας.

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης