Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να στηρίξουμε την αμερικανική οικονομία

Powell: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να στηρίξουμε την αμερικανική οικονομία
Δηλώσεις του προέδρου της Fed, Jerome Powell
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) βρίσκεται αντιμέτωπη με το ρίσκο μίας «αναπόφευκτης περιόδου σχεδόν μηδενικών επιτοκίων», ανέφερε ο πρόεδρος της Fed κ. Jerome Powell.
Μιλώντας στο συνέδριο του Jackson Hole, το οποίο φέτος έχει ως θέμα το «Challenges for Monetary Policy», στο Κάνσας, υπογράμμισε ότι οι η κατάσταση για την οικονομία των ΗΠΑ κρίνεται ικανοποιητική, με ανάπτυξη για 11 συνεχόμενα χρόνια, ενώ προειδοποίησε για την αβεβαιότητα που μπορεί να βαρύνει θετικά.
Στη συνέχεια, αφού αναφέρθηκε στις αποφάσεις και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η Τράπεζα από το μακρινό 1950 έως σήμερα, σημείωσε ότι, από το 2012, η μείωση της ανεργίας είχε εκπληκτικά μικρή επίπτωση στον πληθωρισμό.
«Θα αναφερθώ στις τρέχουσες επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής στις ερωτήσεις που τίθενται από αυτές τις τρεις εποχές (σσ: στο παρελθόν).
Η πρώτη εποχή έθεσε το ερώτημα εάν η Fed μπορεί να αποφύγει τον υπερβολικό πληθωρισμό.
Ο πληθωρισμός ήταν κατά μέσο όρο λιγότερο από 2% τα τελευταία 25 χρόνια και ο χαμηλός πληθωρισμός υπήρξε το κύριο μέλημα της τελευταίας δεκαετίας.
Ο χαμηλός πληθωρισμός φαίνεται να είναι το πρόβλημα αυτής της εποχής, όχι ο υψηλός πληθωρισμός.
Παρ 'όλα αυτά, στην απίθανη περίπτωση που τα σημάδια υπερβολικά υψηλού πληθωρισμού επιστρέφουν, έχουμε αποδεδειγμένα εργαλεία για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης.
Η ερώτηση της δεύτερης εποχής είναι μια προκλητική και επίκαιρη.
Η διαχείριση του χρηματοοικονομικού κινδύνου επιδεινώνεται και οι κίνδυνοι υποτιμούνται όλο και περισσότερο.
Στο τέλος της ημέρας, δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τους ανθρώπους να βρουν τρόπους να αναλάβουν υπερβολικούς οικονομικούς κινδύνους.
Μπορούμε όμως να εργαστούμε για να βεβαιωθούμε ότι επιβαρύνονται με το κόστος των αποφάσεών τους και ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα στο σύνολό του εξακολουθεί να λειτουργεί αποτελεσματικά. (…)
Το τρίτο ερώτημα αφορά τα χαμηλά επιτόκια.
Το χαμηλό ουδέτερο επιτόκιο παρουσιάζει τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες προκλήσεις. (…)
Ανατρέχοντας στις τρεις εποχές, η νομισματική πολιτική εξελίχθηκε για να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις που έχουν προκύψει.
Το καθεστώς στόχευσης του πληθωρισμού οδήγησε σε πολύ βελτιωμένα αποτελέσματα για την απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών ανά τον κόσμο.
Ένα αποτέλεσμα ήταν πολύ μεγαλύτερες οικονομικές επεκτάσεις, οι οποίες συχνά έφεραν μαζί τους τη συσσώρευση οικονομικού κινδύνου.
Αυτό το νέο μοτίβο μας οδήγησε να καταλάβουμε ότι η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας με την πάροδο του χρόνου απαιτεί πολύ μεγαλύτερη αντοχή στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, ιδιαίτερα για τις μεγαλύτερες και πολύπλοκες τράπεζες μας», είπε ο κ. Powell, κλείνοντας:
«Καθώς κοιτάζουμε πίσω τη δεκαετία μετά τη λήξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, μπορούμε ξανά να δούμε τις θεμελιώδεις οικονομικές αλλαγές που απαιτούν μια επαναξιολόγηση του πλαισίου πολιτικής μας.
Η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλότερα ουδέτερα επιτόκια, αποπληθωριστικές πιέσεις και βραδύτερη ανάπτυξη.
Αντιμετωπίζουμε αυξημένους κινδύνους από μακρές και δύσκολες περιόδους, στις οποίες το επιτόκιο των πολιτικών μας είναι κοντά στο μηδέν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης