Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο Jackson Hole των ΗΠΑ χαράσσεται η νομισματική πολιτική Fed και EKT - Χαμηλές οι προσδοκίες για Powell, απών ο Draghi

Στο Jackson Hole των ΗΠΑ χαράσσεται η νομισματική πολιτική Fed και EKT - Χαμηλές οι προσδοκίες για Powell, απών ο Draghi
Στη φετινή σύνοδο δεν θα δώσουν το παρόν δύο κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες, ο Μario Draghi της ΕΚΤ, και ο διοικητής της Bank of Japan, Haruhiko Kuroda
(upd) Στην ομιλία του διοικητή της Fed, Jerome Powell, στο καθιερωμένο συμπόσιο των κεντρικών τραπεζών στο Jackson Hole, στρέφονται τα βλέμματα αγορών και επενδυτών, καθώς αναμένουν από τον ομοσπονδιακό τραπεζίτη των ΗΠΑ να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της Fed σχετικά με τη νομισματική πολιτική τους επόμενους μήνες, την ώρα που πληθαίνουν τα σημάδια για τον κίνδυνο ύφεσης. 
Κεντρικοί τραπεζίτες και οικονομολόγοι από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ο Jerome Powell (Fed), ο Mark Carney (BoE) και ο Jens Weidmann (Bundesbank) θα συγκεντρωθούν και φέτος στο ορεινό θέρετρο του Jackson Hole, αρχής γενομένης από την Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018, προκειμένου να χαράξουν τη νομισματική πολιτική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών.
Σύμφωνα με το Bloomberg, στη φετινή σύνοδο δεν θα δώσουν το παρόν δύο κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες, ο Μario Draghi της ΕΚΤ, ο οποίος παραδίδει τα κλειδιά στην Christine Lagarde τον Οκτώβριο και ο διοικητής της Bank of Japan, Haruhiko Kuroda.
Ευλόγως η προσοχή στρέφεται στον Powell της Fed, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας στις αγορές, καθώς πληθαίνουν τα προειδοποιητικά σημάδια για ύφεση της παγκόσμιας και αμερικανικής οικονομίας.
Σύμφωνα ωστόσο με το Reuters, αν οι επενδυτές περιμένουν από το Powell να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της Fed για τις αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο διάστημα, μάλλον θα απογοητευτούν.
Οι τοπικοί κεντρικοί τραπεζίτες τάσσονται κατά των νέων μειώσεων στα επιτόκια, ενώ ο πρόεδρος Trump εντείνει την πολιτική πίεση και εξαπολύει σφοδρές επιθέσεις σε βάρος του Jerome Powell.
Πρόσφατα μάλιστα ο Trump παρομοίασε τον διοικητή της Fed με… παίκτη του γκολφ ο οποίος δεν μπορεί να… βρει την τρύπα, ενώ προσθέτει ότι το μοναδικό πρόβλημα της αμερικανικής οικονομίας είναι η Fed και η πολιτική της.
Σε μια πρωτοφανή παρέμβαση στη λειτουργία της Fed, ο Trump ζήτησε να μειωθούν τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης και μάλιστα σύντομα!
Δύσκολα λοιπόν ο Powell θα αποκαλύψει τις προθέσεις της Fed, καθώς το outlook της αμερικανικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί από την τελευταία μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο, με τα σημάδια για πιθανή ύφεση να πληθαίνουν.

Image

Το συμπόσιο του Jackson Hole διοργανώνεται λίγες ημέρες πριν από το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών στο θέρετρο του Γουαϊόμιγκ και αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία στους διαμορφωτές της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής για «μυστικές» συζητήσεις, που ενδεχομένως να επηρεάσουν τις εξελίξεις.

Αβέβαιο το διεθνές περιβάλλον


Οι νέες απειλές του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump για την επιβολή δασμών στην Κίνα και στη συνέχεια η αναβολή της απόφασης για τον Δεκέμβριο, έχουν ενισχύσει την ήδη υψηλή αβεβαιότητα που επικρατεί στις αμερικανικές επιχειρήσεις.
Την ίδια στιγμή, η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ σημειώνει πτώση.
Παγκοσμίως, δεκάδες κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε μειώσεις επιτοκίων, την ώρα που πολλές οικονομίες, όπως η γερμανική, βρίσκονται στο χείλος της ύφεσης, με την ΕΚΤ να ετοιμάζεται να ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ένα πακέτο δράσης το οποίος θα περιλαμβάνει μειώσεις επιτοκίων, αγορά assets και αλλαγής του guidance.
Το πλέον ανησυχητικό σημάδι για το ενδεχόμενο διολίσθησης της αμερικανικής οικονομίας στην ύφεση, αποτέλεσε η αντιστροφή της καμπύλης των αμερικανικών ομολόγων.
Ωστόσο ο Powell εκτιμάται ότι θα επαναλάβει πως η μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο αποτέλεσε μια προσαρμογή της πολιτικής της Fed και δεν σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κύκλου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Κατά της μείωσης επιτοκίων οι πρόεδροι των Philadelphia Fed και Kansas City Fed

Την επιθυμία του να αποφευχθεί μια νέα μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) τον Σεπτέμβριο του 2019, εξέφρασε ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Robert Kaplan, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι εάν χρειαζόταν κάτι τέτοιο, θα το έβλεπε με «ανοιχτό μυαλό».
«Θα ήθελα να αποφύγω μια κατάσταση στην οποία θα πρέπει να αναλάβουμε περαιτέρω δράση, αλλά νομίζω ότι θα έχω ανοιχτό μυαλό για να αναλάβουμε δράση κατά τους επόμενους μήνες, εάν χρειαστεί», δήλωσε ο Kaplan, μιλώντας στο «CNBC», στο περιθώριο του συμποσίου της Fed στο Jackson Hole.
Ο Kaplan δήλωσε ακόμη ότι η πρόβλεψη της Fed για αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 2% φέτος είναι αντιμέτωπη με καθοδικούς κινδύνους.
«Παρά το γεγονός ότι ο καταναλωτής είναι πολύ ισχυρός και βασικός παράγοντας ώθησης της οικονομίας, ο τομέας της μεταποίησης είναι αδύναμος και πιθανώς να αποδυναμώνεται περισσότερο, ενώ η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης πιθανότατα βρίσκει τον δρόμο της για να εισρεύσει στην οικονομία των ΗΠΑ», δήλωσε ο Kaplan.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της προέδρου της Kansas City Fed, Esther George, η οποία μάλιστα υποστήριξε ότι δεν ήταν απαραίτητη η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο.

Bullard (Fed): Πρέπει να προχωρήσουμε σε μείωση των επιτοκίων λόγω της αντιστροφής καμπύλης απόδοσης στα ομόλογα

Υπέρ της νέας μείωσης των επιτοκίων τάσσεται ο πρόεδρος της St. Louis Fed, James Bullard, τονίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής λόγω των ανησυχητικών ενδείξεων από την αγορά ομολόγων.
«Η καμπύλη απόδοσης έχει αντιστραφεί.
Έχουμε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην καμπύλη απόδοσης εδώ.
Αυτό δεν είναι καλό» δήλωσε ο Bullard στο CNBC.
Ο ίδιος τόνισε ότι ο πληθωρισμός είναι κάτω από τον στόχο από το 2012 και στο πλαίσιο αυτό η Fed θα πρέπει να εστιάσει στην επίτευξη του στόχου του πληθωρισμού.

Οι προσδοκίες των αναλυτών

Η αγορά περιμένει τρεις μειώσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης έως το πρώτο τρίμηνο του 2020 ενώ ακόμα μία αναμένεται έως το τέλος του 2020, σύμφωνα με την ING.
«Αναμένουμε ότι ενώ ο Powell μπορεί να μην είναι πρόθυμος για μια hawkish έκπληξη, η ρητορική του θα είναι παρόμοια με εκείνη που αποτυπώθηκε στα πρακτικά της Fed από τη συνεδρίαση του Ιουλίου.
Ενδεχομένως να επισημάνει τις εντεινόμενες ανησυχίες του σχετικά με το εμπόριο, χωρίς όμως να ξεφύγει από το story της «μεσοκυκλικής τροποποίησης» (“mid cycle adjustment”)» επισημαίνουν οι αναλυτές της ING.
Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, όλα αυτά δεν θα ικανοποιήσουν τις dovish ελπίδες της αγοράς και πιθανότατα να πυροδοτήσει μια άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων, πιέζοντας ανοδικά το δολάριο.
Προκειμένου, να υπάρξει διαφορετικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με την ING, o Powell θα πρέπει να κάνει τρία πράγματα:
1. να εγκαταλείψει τη ρητορική της «μεσοκυκλικής προσαρμογής» (“mid cycle adjustment”)»
2. να υποδηλώσει πιθανή εφαρμογή μη συμβατικών νομισματικών μέτρων ή
3. να αναφέρει ρητά ότι το ισχυρό δολάριο είναι εμπόδιο στην αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής.
Σε γενικές γραμμές, οι αναλυτές της ING αμφιβάλλουν ότι ο Powell θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της αγοράς.
«Η Fed δεν αναμένεται να ρίξει φως στις προθέσεις της για την πιθανή νέα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο», εκτιμά ο Avery Shenfeld, οικονομολόγος της CIBC.
Με την παραπάνω εκτίμηση συμφωνεί και ο Ian Shepherdson, επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics.
Από την πλευρά του ο Set Carpenter της UBS, αναφέρει ότι δεδομένης της μείωσης του Ιουλίου, μόλις κατά 25 μονάδες βάσης και την αδυναμία του Powell να οδηγήσει τη Fed σε μια μεγαλύτερη μείωση, το ρίσκο μια ομιλίας που θα απογοητεύσεις τις αγορές, είναι υψηλό.
Οι επενδυτές τοποθετούν την πιθανότητας νέας μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μ.β. στις 17-18 Σεπτεμβρίου στο 100%, σύμφωνα με το FedWatch του CME Group.
Οι πιθανότητες μείωσης κατά 50 μ.β. έχουν υποχωρήσει στο 30%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης