Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ειδήσεις που θα δώσουν παλμό - Αναβάθμιση από Moody’s 23/8 των προοπτικών της Ελλάδος, εκροές 30 εκατ στις 27/8 λόγω MSCI, α΄ 6μηνο τραπεζών

Ειδήσεις που θα δώσουν παλμό - Αναβάθμιση από Moody’s 23/8 των προοπτικών της Ελλάδος, εκροές 30 εκατ στις 27/8 λόγω MSCI, α΄ 6μηνο τραπεζών
Σήμερα 23 Αυγούστου η Moody’s θα αναβαθμίσει – κατά το πιθανότερο σενάριο – τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από ουδέτερες σε θετικές.
(upd) Ειδήσεις που αναμένεται να δώσουν παλμό στην χρηματιστηριακή αγορά αναμένονται άμεσα αρχής γενομένης από 23 Αυγούστου με την Moody’s.
Ακολουθούν οι εκροές περί τα 30 εκατ στις 27 Αυγούστου λόγω MSCI και στις 29 και 30 Αυγούστου οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α΄ 6μήνου των ελληνικών τραπεζών.
1)Σήμερα 23 Αυγούστου η Moody’s θα αναβαθμίσει – κατά το πιθανότερο σενάριο – τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από ουδέτερες σε θετικές.
H Fitch δεν αναβάθμισε τις προοπτικές στις 2 Αυγούστου αλλά η Moody’s αναμένεται στις 23 Αυγούστου να υλοποιήσει την κίνηση της.
2)Στις 27 Αυγούστου θα εκτελεστούν οι αλλαγές που έχουν σημειωθεί στους δείκτες MSCI.
Λόγω της αύξησης των ειδικών βαρών της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας αναμένονται εκροές έως 30 εκατ από το ελληνικό χρηματιστήριο στην συνεδρίαση της 27ης Αυγούστου.
3)Στις 29 και 30 Αυγούστου οι τράπεζες θα ανακοινώσουν αποτελέσματα α΄ 6μήνου του 2019.

Στην αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από ουδέτερες θα προχωρήσει η Moody’s στις 23 Αυγούστου

Στην αναβάθμιση μόνο των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από ουδέτερες  θα προχωρήσει ο αμερικανικός ελεγκτικός οίκος Moody’s στις 23 Αυγούστου.
Να σημειωθεί ότι η Fitch στις 2 Αυγούστου δεν προχώρησε σε αναβάθμιση των προοπτικών της οικονομίας παρ΄ ότι θεώρησε ότι η τιμολόγηση των ελληνικών ομολόγων αντιστοιχεί σε υψηλότερη βαθμολογία.
Με βάση ενδείξεις η Moody’s θα διατηρήσει την βαθμολογία Β1 για την Ελλάδα που είναι μια κλίμακα χαμηλότερα από την υψηλότερη βαθμολογία ΒΒ- αλλά θα αναβαθμίσει τις προοπτικές σε θετικές από ουδέτερες (outlook positive από neutral).
Μέχρι τώρα ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων της Ελλάδος έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα οι οίκοι αξιολόγησης δεν έσπευσαν να αναβαθμίσουν την Ελλάδα.
Αυτό αιτιολογείται από το γεγονός ότι η μεγάλη βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα είναι απόρροια εξωγενών παραγόντων όπως το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου και όχι τόσο από εσωτερικούς παράγοντες.
Οι οίκοι αξιολόγησης είναι θετικά διακείμενοι στην νέα κυβέρνηση και στις πρωτοβουλίες που λαμβάνει αλλά μια σειρά θεμάτων όπως πρωτογενές πλεόνασμα, πορεία ΑΕΠ, δημοσιονομικός χώρος και βεβαίως οι τράπεζες με τα NPEs και τα κεφάλαια τους κρατούν… ακόμη χαμηλά την βαθμολογία της Ελλάδος.
Με βάση την τιμολόγηση των ελληνικών ομολόγων η Ελλάδα θα δικαιολογούσε και επενδυτική βαθμίδα δηλαδή ΒΒΒ- αλλά αυτό δεν συμβαίνει επειδή η ανάκαμψη των τιμών και η πτώση σε ιστορικά χαμηλά των αποδόσεων είναι τεχνικά κατασκευασμένη λόγω της ΕΚΤ.
Η Fitch πρόσφατα υποστήριξε ότι τα αρνητικά επιτόκια στα ομόλογα δεν θα προσδώσουν καλύτερη βαθμολογία στις χώρες που τα ομόλογα τους έχουν αρνητικά επιτόκια.
Η Ελλάδα βαθμολογείται ως εξής από τους οίκους αξιολόγησης
Fitch ΒΒ-  ή 3 κλίμακες χαμηλότερα από investment grade
Moody’s Β1 ή 4 κλίμακες χαμηλότερα από investment grade
Standard and Poor’s Β+ ή 4 κλίμακες χαμηλότερα από investment grade
DBRS BB low ή 3 κλίμακες χαμηλότερα από investment grade
Οι επόμενες κρίσιμες αξιολογήσεις είναι προγραμματισμένες για τις 25 Οκτωβρίου 2019 από την Standard and Poor’s και 1η Νοεμβρίου 2019 από την DBRs.

Χωρίς εκπλήξεις το β΄ τρίμηνο 2019 των ελληνικών τραπεζών – Στάσιμα τα τακτικά έσοδα, αύξηση στα έκτακτα λόγω ομολόγων

Δεν φαίνεται ότι θα υπάρξουν εκπλήξεις στα αποτελέσματα α΄ 6μήνου 2019 που θα ανακοινώσουν οι ελληνικές τράπεζες στις 29 και 30 Αυγούστου 2019.
Με βάση τους σχεδιασμούς η Alpha bank θα ανακοινώσει αποτελέσματα 29 Αυγούστου και η Πειραιώς και Eurobank στις 30 Αυγούστου 2019.
Με βάση ενδείξεις τα συμπεράσματα του α΄ 6μήνου 2019 στις  οικονομικές επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών συνοψίζονται στα εξής
1)Με όρους τελικών αποτελεσμάτων το β΄ τρίμηνο θα είναι σχεδόν επανάληψη του α΄ τριμήνου 2019.
Π.χ. η Eurobank πέτυχε κέρδη 19,7 εκατ το α΄ τρίμηνο και οι επιδόσεις στο β΄ τρίμηνο θα είναι παραπλήσιες.
2)Τα επαναλαμβανόμενα – τακτικά – κέρδη θα εμφανίσουν σημάδια σταθεροποίησης εξέλιξη που δείχνει ότι υπάρχει κόπωση στο σύστημα.
Να σημειωθεί ότι οι μειώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ κάνουν μεγάλη ζημία στα επιτοκιακά έσοδα των τραπεζών καθώς τα περισσότερα από τα 98 δισεκ., υγιή δάνεια συνδέονται με το Euribor 3 μηνών.
Το margin μειώνεται στις τράπεζες όπως και το NII το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο.
Η αύξηση των προμηθειών είναι πλέον οριοθετημένη δεν μπορεί να υπάρξουν άλλες αυξήσεις ενώ και στις καταθέσεις τα επιτόκια επειδή είναι πολύ χαμηλά δεν μπορούν να μειωθούν περαιτέρω.
3)Κάποιες τράπεζες π.χ. η Εθνική θα εμφανίσουν αύξηση από τα έκτακτα έσοδα δηλαδή από τα ομόλογα τα οποία όμως δεν είναι επαναλαβανόμενα.
Και η Alpha bank θα έχει αύξηση και χαμηλές επιδόσεις η Πειραιώς λόγω μικρότερου χαρτοφυλακίου ομολόγων.
4)Να σημειωθεί ότι τα επιτοκιακά έσοδα θα μειωθούν περαιτέρω όσο επιλύεται το ζήτημα των NPEs καθώς οι τράπεζες λιγιστικοποιούν τόκους από προβληματικά δάνεια που δεν εισπράττουν.
5)Με βάση ενδείξεις η Eurobank θα εμφανίσει κέρδη μεταξύ 40-46 εκατ η Πειραιώς 40 εκατ – χωρίς τα έκτακτα – η Alpha bank περίπου 65 εκατ και η Εθνική 75 εκατ με αυξημένα έκτακτα.

Moody’s: Αβεβαιότητα για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Την εκτίμηση πως το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας (Β1) στηρίζεται από τη «μέτρια» δυναμική της ανάπτυξης που αντανακλάται στα υψηλότερα επίπεδα πλούτου σε σύγκριση με άλλα κράτη παρόμοιας αξιολόγησης διατυπώνει ο Moody’s σε σημείωμα του κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της περιοδικής αναθεώρησης των δεδομένων της για μια σειρά χωρών ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.
Στην ανακοίνωση του ο Moody’s καθιστά σαφές ότι αυτή η διαδικασία δεν συνιστά αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας αλλά «δείχνει» το πώς «βλέπει» ο οίκος τις προοπτικές της κάθε οικονομίας.
Ο Moody’s κάνει λόγο για «αισθητή αβεβαιότητα» όσον αφορά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ανάπτυξης λόγω των δυσμενών δημογραφικών τάσεων αλλά και των χαμηλών επιδόσεων σε επενδύσεις και αποταμίευση, ενώ κάνει λόγο για αδύναμες επιδόσεις όσον αφορά το Κράτος Δικαίου, την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και τον έλεγχο της διαφθοράς, επικαλούμενος τους δείκτες της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης.
Ωστόσο, επισημαίνεται η βελτίωση των επιδόσεων στη νομοθέτηση και στην εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.
Παράλληλα αναφέρει ότι «η χαμηλή δημοσιονομική δύναμη αντανακλάται στο πολύ υψηλό δημόσιο χρέος που εξισορροπείται από μια καλή διάρθρωση χρέους με πολύ χαμηλά επιτόκια και μεγάλες ωριμάνσεις» ενώ υπογραμμίζονται οι προκλήσεις του τραπεζικού τομέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης