Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Μέτρια ανάπτυξη στις ΗΠΑ, ισχυρή η αγορά εργασίας – Πιέσεις για νέα μείωση επιτοκίων

Fed: Μέτρια ανάπτυξη στις ΗΠΑ, ισχυρή η αγορά εργασίας – Πιέσεις για νέα μείωση επιτοκίων
Τα πρακτικά της Federal Reserve για τη συνεδρίαση της FOMC στις 30-31 Ιουλίου 2019
Για «ισχυρή» αγορά εργασίας και «μέτρια» οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ έκαναν λόγο τα μέλη της FOMC της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed) κατά τη συνεδρίαση στις 30-31 Ιουλίου 2019, όπως αναφέρεται στα πρακτικά που δόθηκαν σήμερα (21/8) στη δημοσιότητα.
Επισημαίνεται πως στη συνεδρίαση η Fed αποφάσισε να περικόψει το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος 2%-2,25%.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως ορισμένα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ζήτησαν μείωση επιτοκίων ακόμη και 50 μονάδων βάσης.
«Πρώτον, αν και οι συνολικές προοπτικές παρέμειναν ευνοϊκές, σημειώθηκαν ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας τα τελευταία τρίμηνα, ιδίως όσον αφορά τις σταθερές επενδύσεις και τις επιχειρήσεις μεταποίησης. (…)
Δεύτερον, η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα ήταν ένα συνετό βήμα από την άποψη της διαχείρισης κινδύνων.
Παρά ορισμένες ενθαρρυντικές ενδείξεις κατά τη διάρκεια της ενδιάμεσης περιόδου, πολλοί από τους κινδύνους και τις αβεβαιότητες που περιβάλλουν τις οικονομικές προοπτικές που αποτελούσαν πηγή ανησυχίας τον Ιούνιο παρέμειναν υψηλές, ιδίως αυτές που συνδέονται με τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και το διεθνές εμπόριο. (…)
Τρίτον, υπήρχαν ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές για τον πληθωρισμό.
Ορισμένοι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι ο συνολικός πληθωρισμός εξακολούθησε να βρίσκεται κάτω από το στόχο του 2%, όπως και ο δομικός πληθωρισμός.
Πολλοί από τους συμμετέχοντες σχολίασαν το γεγονός ότι οι μισθολογικές πιέσεις παρέμειναν μέτριες παρά το χαμηλό ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη ότι το πιο μακροπρόθεσμο κανονικό επίπεδο του ποσοστού ανεργίας είναι αισθητά χαμηλότερο από αυτό που υποτίθεται συχνά. (…)
Ορισμένοι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν να μειωθεί το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης σε αυτή τη συνάντηση, αντί για μείωση κατά 25 μονάδων βάσης.
Τάχθηκαν υπέρ μιας ισχυρότερης δράσης για την καλύτερη αντιμετώπιση των επίμονα χαμηλών ποσοστών πληθωρισμού των τελευταίων ετών. (…)», αναφέρει μεταξύ άλλων η Τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης