Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Που κολλάει η λύση στην ΕΒΖ - Ο ρόλος των τραπεζών και η πρόταση της Innovation Brain

Που κολλάει η λύση στην ΕΒΖ - Ο ρόλος των τραπεζών και η πρόταση της Innovation Brain
Μύλος με την Πειραιώς να μιλάει για μη αξιόπιστη πρόταση της Innovation Brain και τον υποψήφιο επενδυτή να ισχυρίζεται ότι η τράπεζα τώρα ζητά περισσότερα μετρητά-Διαιτητής το Υπουργείο Ανάπτυξης αναζητεί λύση
Συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος στην ΕΒΖ παρά την παρέμβαση της ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης που έβαλε στο τραπέζι την Τράπεζα Πειραιώς, την Innovation Brain και τους τευτλοκαλλιεργητές.
Οι τελευταίοι είναι σε απόγνωση και έχουν «κατασκηνώσει» τις τελευταίες ημέρες έξω από το Υπουργείο Ανάπτυξης καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση τους είχε αναφέρει ότι είχε βρεθεί σίγουρη λύση και τους παρακίνησε να καλλιεργήσουν και τη φετινή χρονιά αλλά δεν μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους αφού δεν έχουν συνάψει συμβόλαια.
Εν τω μεταξύ οι πληροφορίες για τον επενδυτή παραμένουν συγκεχυμένες. Η πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς ενημέρωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης ότι ο επενδυτής δεν διαθέτει αξιοπιστία ενώ από την πλευρά του επενδυτή εκφράστηκε η άποψη ότι η Τράπεζα Πειραιώς κινείται αντισυμβατικά καθώς ενώ είχαν συμφωνήσει την άμεση καταβολή περί 50 εκ ευρώ επί συνόλου τιμήματος 80 εκ ευρώ η Τράπεζα ζητά περισσότερα χρήματα σε μετρητά τορπιλίζοντας τη διαδικασία.
Το Υπουργείο συνεχίζει να αναζητεί τη βέλτιστη λύση καθώς φαίνεται στον ορίζοντα και η λύση  άλλου επενδυτή τον οποίο στηρίζει ομάδα τευτλοπαραγωγών. Όμως και οι τευτλοπαραγωγοί είναι χωρισμένοι στα δύο με αυτούς από Ορεστιάδα, Λάρισσα, Πλατύ και Σέρρες να υποστηρίζουν τη λύση της Innovation Brain.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλευρά της Innovation Brain φαίνεται να έχει προσκομίσει απόδειξη χρηματοδότησης από αμερικάνικο hedge fund το οποίο χρηματοδοτεί και την εξαγορά αλλά και τη λειτουργία της εταιρίας ενώ φαίνεται ότι οι σχέσεις του ενδιαφερόμενου επενδυτή με την Πειραιώς βρίσκονται σε συνεχείς διακυμάνσεις επί αρκετό καιρό.
Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Ιουλίου εκδικάστηκε η αίτηση για την υπαγωγή της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στο άρθρο 106β.Σστη διαδικασία είχε παρέμβει από το Ιnnovation Brain το οποίο τάχθηκε κατά της πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς με την τελευταία να δηλώνει ότι είχε ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο αποδεχτεί το σχέδιο του fund χωρίς ωστόσο ποτέ το τελευταίο να προχωρήσει σε προσφορά.  
Κατά του σχεδίου είχαν ταχθεί και 53 εργαζόμενοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και διεκδικούν αποζημιώσεις ενώ επίσης κατά του σχεδίου τάχθηκαν το Δημόσιο, ο ΕΦΚΑ και η ΔΕΗ. Η απόφαση αναμένεται τον Οκτώβριο ενώ η Τράπεζα Πειραιώς αιτείται την υπαγωγή της ΕΒΖ στο άρθρο 106 β & δ του Πτωχευτικού Κώδικα, με μεταφορά των ακινήτων και των περιουσιακών στοιχείων της ΕΒΖ σε θυγατρικές της εταιρείες ειδικού σκοπού

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης