Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ΔΝΤ προειδοποιεί τον Trump: Οι δασμοί είναι ένα αναποτελεσματικό μέτρο για το εμπόριο

Το ΔΝΤ προειδοποιεί τον Trump: Οι δασμοί είναι ένα αναποτελεσματικό μέτρο για το εμπόριο
Το ισχυρό δολάριο δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά και καμία επιβάρυνση για τους καταναλωτές, σημειώνει το IMF
Το παγκόσμιο κεφάλαιο δείχνει προς την αντίθετη κατεύθυνση ισχυρίζεται το ΔΝΤ, όσο και να είναι δελεαστικό να θεωρούμε ότι ένα ισχυρότερο δολάριο αντισταθμίζει τους αμερικανικούς δασμούς κάνοντας τις κινεζικές εισαγωγές φθηνότερες.
"Οι εισαγωγείς των ΗΠΑ αλλά και οι καταναλωτές επιβαρύνονται από τους δασμούς", δήλωσε η Gita Gopinath, οικονομική διευθύντρια του Διενθούς Νομισματικού Ταμείου.
Το ισχυρό δολάριο δεν έχει πραγματικά κανένα αντίκτυπο στις τιμές που πληρώνουν οι Κινέζοι εξαγωγείς.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Donald Trump ότι η Κίνα καταβάλλει υψηλά ποσά, όπως και με τις κατηγορίες περί χειραγώγησης του γουάν. "Οι καταναλωτές μας δεν πληρώνουν τίποτα", έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο twitter, κάτι το οποίο δεν ισχύει όπως φαίνεται.
Το ΔΝΤ ανέφερε ότι ο μέσος όρος των αμερικανικών δασμών για τα κινεζικά αγαθά είναι 10% από τις αρχές του 2018 και θα ανέβει άλλες 5 μονάδες αν ισχύσουν οι νέοι δασμοί από 1ης Σεπτεμβρίου.
Εν τω μεταξύ το γουάν έχει αποδυναμωθεί περίπου στο 10% έναντι του δολαρίου ως αποτέλεσμα των εμπορικών κυρώσεων και της επακόλουθης αβεβαιότητας. Κατά την οικονομολόγο του ΔΝΤ η ευελιξία αυτή το βοηθά να απορροφήσει τους κραδασμούς.
Το ΔΝΤ επιμένει πως πρέπει να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης των ανησυχιών σχετικά με τις ανισορροπίες που προκαλούνται στο εμπόριο. Η εμπορική ένταση μειώνει τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης.
"Είναι απίθανο οι υψηλότεροι δασμοί εκατέρωθεν να έχουν ευνοϊκά αποτελέσματα για το εμπόριο. Ίσα ίσα είναι πιθανό να διασπείρουν την ένταση και σε άλλες χώρες, ζημιώνοντας την παγκόσμια ανάπτυξη και υποσκάπτοντας την επιχειρηματική εμπιστοσύνη", σημειώνει η Gopinath.
Το ΔΝΤ έχει επαναλάβει αυτήν την θέση και τον Ιούλιο του 2019. Οι επιπτώσεις της αποδυνάμωσης του νομίσματος είναι γενικά μικρές μέσα σε 12 μήνες, ενώ η απόσβεση κατά 10% έναντι όλων των νομισμάτων βελτιώνει το εμπορικό ισοζύγιο μιας χώρας κατά περίπου 0,3% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο.
"Αυτό συμβαίνει γιατί το εμπόριο τιμολογείται σε μεγάλο βαθμό σε δολάρια ΗΠΑ πράγμα που σημαίνει ότι δεν επιδρά βραχυπρόθεσμα στις ισοτιμίες", αναφέρει το ΔΝΤ.
Πάντως ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Κίνα, James Daniel, επανέλαβε ότι το Ταμείο θεωρεί το γουάν ευθυγραμμισμένο με τα υπόλοιπα νομίσματα και τους θεμελειώδεις κανόνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης