Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Άκρως αποτελεσματικές οι πολιτικές της σοσιαλιστικής κυβέρνησης στην Πορτογαλία

Scope: Άκρως αποτελεσματικές οι πολιτικές της σοσιαλιστικής κυβέρνησης στην Πορτογαλία
Έκθεση της Scope Ratings για την Πορτογαλία
Η φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική εξυγίανση της Πορτογαλίας (BBB, θετικό outlook) πρέπει να συνεχιστεί και μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2019, προκειμένου να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της οικονομίας στις μελλοντικές κρίσεις και να μειωθούν οι παρατεταμένες οικονομικές ανισορροπίες, αναφέρει σε έκθεσή της η Scope Ratings.
Όπως σημειώνεται, η μειοψηφική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) του κ. Antonio Costa βρίσκεται στην εξουσία από τον Νοέμβριο του 2015, με την εξωτερική υποστήριξη τριών μικρών αριστερών κομμάτων.
Η κυβέρνηση διατηρεί τη δέσμευσή της για πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ η λαϊκή στήριξη για το Κόμμα παραμένει ισχυρή, παρά τις ενδείξεις δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων, όπως στην πρόσφατη απεργία από τους οδηγούς καυσίμων-δεξαμενόπλοιων.
«Η βασική πρόκληση για την επόμενη κυβέρνηση είναι να διατηρηθεί μια φιλική προς την ανάπτυξη στρατηγική δημοσιονομικής εξυγίανσης, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερες πιέσεις για χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική, ιδιαίτερα καθώς τα επιτόκια της Ευρωζώνης μειώνουν το κόστος δανεισμού του δημοσίου.
Η επόμενη κυβέρνηση της Πορτογαλίας πρέπει επίσης να αντισταθεί στον πειρασμό να μειώσει τις δημόσιες επενδύσεις για να διευκολύνει τις δαπάνες αλλού.
Από πλευράς πιστοληπτικής ικανότητας αυτό θα ήταν αρνητική εξέλιξη, δεδομένου ότι οι δημόσιες επενδύσεις στην Πορτογαλία είναι ήδη χαμηλές στο 2% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ που φθάνει το 3%.
Η δέσμευση της κυβέρνησης του PS να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις στο 2,6% μέχρι το 2023 είναι καθησυχαστική.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Antonio Costa έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης. (…)
Η δημόσια στήριξη για διαμαρτυρίες έχει μέχρι τώρα αποδειχθεί περιορισμένη, γεγονός που αντικατοπτρίζει δύο παράγοντες που σχετίζονται με την ανάκαμψη της πορτογαλικής οικονομίας από την κρίση στην Ευρωζώνη.
Πρώτον, η στρατηγική δημοσιονομικής εξυγίανσης της Πορτογαλίας είναι φιλική προς την ανάπτυξη: η ανάπτυξη έχει ανακάμψει και το δημόσιο χρέος μειώνεται.
Η οικονομική ανάπτυξη παραμένει υψηλότερη από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ και η δημόσια υγεία βελτιώθηκε.
Η Πορτογαλία έχει επωφεληθεί από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα εμφανείς στην αγορά εργασίας, όπου το ποσοστό ανεργίας έχει μειωθεί στο ήμισυ από το 2014 σε λιγότερο από 7%.
Αναμένουμε το δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ θα μειωθεί σε περίπου 105% τα επόμενα πέντε χρόνια από περίπου 120% σήμερα. (…)
Δεύτερον, παρά τις θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα γενικά δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά από την κρίση, γεγονός που ενδέχεται να μειώσει τη συμπαράσταση του κοινού όσον αφορά τις απαιτήσεις των εργαζομένων σε δημόσιους και τομεακούς κλάδους για μισθολογικές αυξήσεις.
Περίπου το 70% των εργαζομένων κερδίζει λιγότερα από 1.200 ευρώ το μήνα και το 40% των συμβάσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 ήταν στο ελάχιστο μισθό, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έθεσαν το πιθανό ποσοστό ψήφων της PS σε ποσοστό περίπου 38%, πολύ πιο μπροστά από τον κύριο αντίπαλο, το κεντροδεξιό PPD, στο 22%», σχολιάζει ο οίκος αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης