Νέος ΥΠΟΙΚ της Αργεντινής ο Hernan Lacunza : "Πρώτο μου μέλημα να ηρεμήσουν οι αγορές"

Νέος ΥΠΟΙΚ της Αργεντινής ο Hernan Lacunza :
Ο Lacunza διαδέχθηκε τον Nicolas Dujovne, ο οποίος παραιτήθηκε μετά το αποτέλεσμα των προκριματικών εκλογών στην Αργεντινή
Ο Hernan Lacunza διαδέχθηκε και επισήμως σήμερα 20/8 τον Nicolas Dujovne στην θέση του Υπουργού Οικονομικών της Αργεντινής.
Ο Lacunza ήταν επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής στην Επαρχία του Μπουένος Άιρες, ενώ το διάστημα 2002-2005 ήταν επικεφαλής της Τράπεζας της Αργεντινής.
Ο Lacunza ορκίστηκε Υπ. Οικονομικών της κυβέρνησης Macri σε μία περίοδο έντονης πολιτικής κρίσης για τη χώρα.
Πρώτη του δουλειά θα είναι να προσπαθήσει να κατευνάσει την ένταση στις αγορές.
Στις πρώτες του δηλώσεις ο νέος υπουργός τόνισε πως η προτεραιότητά του θα είναι η σταθεροποίηση στην ισοτιμία με το δολάριο, στα διεθνή αποθεματικά, αλλά και στην προστασία της τσέπης των πολιτών μπροστά στο πληθωρισμό.
"Βρισκόμαστε σε μία δύσκολη περίοδο η οποία είναι ταυτόχρονα και προεκλογική και δεν περνάει αδιάφορη από τις αγορές", δήλωσε.
Ο Lacunza εγγυήθηκε όμως την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν συμφωνηθεί με το ΔΝΤ: "Μίλησα με το ΔΝΤ και τις προσεχείς ημέρες θα έρθουν στην Αργεντινή για να συζητήσουμε".
Παραδέχθηκε πως ακόμη και μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας η Αργεντινή δεν μπόρεσε να ενσωματώσει το 1/3 του πληθυσμού που εξακολουθεί να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
"Επιθυμούμε πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, ανταγωνιστικό νόμισμα, φόρους διορθωμένους και μέτρα τα οποία θα προωθήσουν την παραγωγή των προϊόντων μας διεθνώς", κατέληξε ο Hernan Lacunza.
Στις προκριματικές εκλογές της 11ης Αυγούστου (PASO) ο τωρινός πρόεδρος M. Macri ηττήθηκε κατά κράτος από τον αντίπαλό του A. Fernandez, υποψήφιο με τον συνδυασμό της πρώην προέδρου K. Kirchner.
Το peso μετά τις εκλογές βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση. Μετοχές και ομόλογα της Αργεντινής σημείωσαν πρωτοφανή πτώση με τις αγορές να προσπαθούν να ξεπεράσουν το σοκ.
Οι εκλογές πήραν τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος μετά τις νέες πολιτικές λιτότητας που ακολούθησε ο Macri κατ' εντολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS