Μήνυμα ΗΠΑ σε Αθήνα: Yποστήριξη τρομοκρατίας τυχόν βοήθεια στο ιρανικό τάνκερ

Μήνυμα ΗΠΑ σε Αθήνα: Yποστήριξη τρομοκρατίας τυχόν βοήθεια στο ιρανικό τάνκερ
Το ιρανικό τάνκερ είχε ακινητοποιηθεί για έξι εβδομάδες από τις Αρχές του Γιβραλτάρ και αναμένεται στις 25/8 να καταπλεύσει ανοικτά της Καλαμάτας
Σαφή προειδοποίηση στην Αθήνα πως οποιαδήποτε βοήθεια στο ιρανικό τάνκερ Grace 1, θα μπορούσε να θεωρηθεί παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση απέστειλε αξιωματούχος του State Department, υποστηρίζοντας πως η Ουάσινγκτον έχει μεταφέρει την «ισχυρή θέση» της στην ελληνική κυβέρνηση, όσο και στα υπόλοιπα λιμάνια της Μεσογείου σχετικά με το ενδεχόμενο να παράσχουν την οποιαδήποτε βοήθεια στο πλοίο.
Υπενθυμίζεται πως το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1, το οποίο μετονομάστηκε σε Adrian Darya, αναμένεται βάσει των υφιστάμενων δεδομένων να καταπλεύσει ανοικτά της Καλαμάτας στις 25 Αυγούστου.
Από το υπουργείο Ναυτιλίας αναφέρεται ότι το πλοίο «παρακολουθείται» καθώς πλέει με ταχύτητα 9-10 ναυτικά μίλια καθώς και ότι οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις αμερικανικές.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης υποστήριξε πάντως ότι δεν υπάρχει κανένα αίτημα από το εν λόγω πλοίο να καταπλεύσει σε ελληνικό λιμάνι.
"Η Ελλάδα δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα κατάπλου του ιρανικού πετρελαιοφόρου που αφέθηκε ελεύθερο από το Γιβραλτάρ" είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Πλακιωτάκης, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Αθήνα δεν θα τοποθετηθεί επίσημα έως ότου το πλοίο διευκρινίσει τις προθέσεις του.
Όπως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας, οι ελληνικές Αρχές παρακολουθούν επισταμένα την πορεία του Adrian Darya 1, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών και επισημαίνοντας ότι ένα αίτημα κατάπλευσης σε ελληνικό λιμάνι πρέπει να κατατεθεί 48 ώρες νωρίτερα.
Υπενθυμίζεται ότι ιρανικό τάνκερ είχε ακινητοποιηθεί από τις Αρχές του Γιβραλτάρ για έξι εβδομάδες και αφέθηκε να συνεχίσει την πορεία του την περασμένη Πέμπτη.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ, καθώς δεν έγιναν δεκτά τα αιτήματα τους για δέσμευση και έκδοση του πλοίου.
Το Ιράν προειδοποίησε χθες τις ΗΠΑ σχετικά με το ενδεχόμενο ακινητοποίησης και δήμευσης του πλοίου, τονίζοντας πως ένα «τέτοιο λάθος» θα μπορούσε να έχει «σοβαρές συνέπειες».
Σημειώνεται ότι λόγω υποψιών ότι το τάνκερ μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση κυρώσεων της ΕΕ, ακινητοποιήθηκε την 4η Ιουνίου από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις στα ανοικτά του Γιβραλτάρ και βρέθηκε στο επίκεντρο διπλωματικής κρίσης.
Την Πέμπτη έλαβε άδεια να αποχωρήσει από το αγκυροβόλιο όπου παρέμενε, αφού η Τεχεράνη έδωσε εγγυήσεις πως τα 2,1 εκατ. βαρέλια που μεταφέρει δεν θα παραδοθούν στη Συρία.
Οι ΗΠΑ εξέδωσαν την Παρασκευή ένταλμα για να συλληφθεί ξανά, αλλά η κυβέρνηση της βρετανικής περιοχής απέρριψε το αμερικανικό αίτημα, εξηγώντας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν έχουν εφαρμογή στην ΕΕ.

Διπλωματικές πηγές: Υπό στενή παρακολούθηση το θέμα με το ιρανικό τάνκερ - Η Ελλάδα είναι σε επικοινωνία με ΗΠΑ

Υπό τη στενή παρακολούθηση του υπουργείου Εξωτερικών είναι το ζήτημα του ιρανικού τάνκερ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δεν έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής αίτημα ελλιμενισμού του πλοίου στο λιμάνι της Καλαμάτας ή σε άλλο λιμάνι της χώρας μας, όπως και οποιοδήποτε, άλλης φύσης, αίτημα προς τις ελληνικές αρχές.
Το Υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, βρίσκεται σε επικοινωνία διά της διπλωματικής οδού με την αμερικανική πλευρά, της οποίας οι θέσεις άλλωστε για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι γνωστές και έχουν κοινοποιηθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλα τα κράτη και λιμένες της Μεσογείου.

Pompeo: Λυπηρό που το Γιβραλτάρ άφησε το τάνκερ

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που παρέμενε ακινητοποιημένο επί εβδομάδες στα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ έλαβε άδεια να αποπλεύσει, παρά το «ένταλμα σύλληψής του» που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
«Είναι πολύ λυπηρό» υποστήριξε ο Pompeo μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News για την απόφαση αυτή των αρχών της περιοχής της Βρετανίας, στενού συμμάχου της Ουάσινγκτον.
Όπως είπε, η πώληση του πετρελαίου που μεταφέρει το ιρανικό τάνκερ θα συνέβαλλε, να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες «σπέρνουν τον τρόμο και την καταστροφή και σκοτώνουν Αμερικανούς σε όλο τον κόσμο».
Ο αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ακόμη πως ευελπιστεί ότι το δεξαμενόπλοιο θα συλληφθεί ξανά ώστε να μην τροφοδοτήσει την «εκστρατεία του τρόμου», την οποία οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν ότι διεξάγει.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS