Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η κυβέρνηση δοκιμάζεται στη μάχη της καθημερινότητας - Τι αποκάλυψε η περίπτωση της Σαμοθράκης

Η κυβέρνηση δοκιμάζεται στη μάχη της καθημερινότητας - Τι αποκάλυψε η περίπτωση της Σαμοθράκης
Η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τη δύσκολη πραγματικότητα των επόμενων μηνών
Μπορεί τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης να είναι θετικά καθώς όπως φάνηκε σε μεγάλα τουλάχιστον ζητήματα υπήρξε ετοιμότητα ωστόσο η μάχη της καθημερινότητας είναι αυτή από την οποία θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το κυβερνητικό έργο, στο διάστημα που ακολουθεί.
Και σε αυτό το πλαίσιο η μεγάλη δοκιμασία με τη φωτιά στην Εύβοια απέδειξε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε «επιτελικό επίπεδο» έδειξε υψηλό βαθμό προετοιμασίας και αντίστοιχη ετοιμότητα.
Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τον αποκλεισμό που προέκυψε στο νησί της Σαμοθράκης, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα την απίστευτη ταλαιπωρία χιλιάδων τουριστών και το οικονομικό πλήγμα για το ακριτικό νησί που περιμένει πώς και πώς αυτές τις ημέρες για να ζήσει ολόκληρη τη χρονιά.
Η κυβέρνηση στην προκειμένη περίπτωση δεν έδειξε τα αντανακλαστικά ως όφειλε με αποτέλεσμα να δέχεται σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση ότι καθυστέρησε και δεν λειτούργησε άμεσα.
Μετά τη μικρή ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου, η κυβερνητική μηχανή πάντως επιχειρεί να ανεβάσει στροφές, αρχής γενομένης από τον πυρετό συσκέψεων τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου για την Σαμοθράκη.
Το κυβερνητικό σχέδιο οριστικής λύσης που αποφασίστηκε σε ότι αφορά το πρόβλημα του νησιού περικλείεται σε τρεις βασικούς άξονες με τη λήψη μέτρων για απρόσκοπτη ακτοπλοϊκή σύνδεση, καθαρισμό και αναβάθμιση λιμένων αλλά και ενίσχυση της τουριστικής κίνησης του νησιού.
Στους εν λόγω βασικούς άξονες συγκαταλέγονται πέντε ενότητες:

- Η εξασφάλιση της απρόσκοπτης τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με την Αλεξανδρούπολη, μέχρι 31/10/2019, οπότε και λήγει η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρία.
- Η βελτιστοποίηση του πλαισίου προκήρυξης για τις συμβάσεις που αφορούν στις άγονες γραμμές με καλύτερα πλοία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας πλοίου αντικατάστασης.
- Η άμεση έναρξη, ύστερα από πολλά χρόνια, των εργασιών καθαρισμού και αποκατάστασης των λιμένων Καμαριώτισσας και Θερμών.
Ήδη από σήμερα διατέθηκαν για το σκοπό αυτό, τα πρώτα κονδύλια από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προς τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης.
Επιπλέον επιταχύνονται τα έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των λιμένων του νησιού.
- Η προσθήκη κονδυλίων ύψους 4,5 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα που είχαν εξαγγελθεί μετά τις καταστροφές του Σεπτεμβρίου του 2017, αλλά δεν υλοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, στα έργα συντήρησης οδικού δικτύου, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ που ήδη υλοποιούνται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
- Η ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στο νησί με άμεση ενέργεια, την προσέλκυση Ρουμάνων τουριστών από τη Ρουμανία (που αποτελούν περίπου το 1/3 των επισκεπτών), κατόπιν συνεννόησης του Υπουργείου Τουρισμού με το γραφείο του ΕΟΤ στη Ρουμανία και μεσοπρόθεσμα, με τη δρομολόγηση νέας ακτοπλοϊκής γραμμής, Σαμοθράκης – Αλεξανδρούπολης - Λήμνου.
Σε κάθε περίπτωση, η μάχη της καθημερινότητας θα κρίνει το έργο της κυβέρνησης η οποία το επόμενο διάστημα θα κληθεί να αντιμετωπίσει ουκ ολίγα «αγκάθια».

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης