Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η «αναγέννηση» Ισπανίας και Πορτογαλίας – Από τη χρεοκοπία στις μηδενικές αποδόσεις ομολόγων

Η «αναγέννηση» Ισπανίας και Πορτογαλίας – Από τη χρεοκοπία στις μηδενικές αποδόσεις ομολόγων
Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού και του 10ετούς πορτογαλικού ομόλογου έφθασε στο 0,1% την προηγούμενη εβδομάδα
Πριν από μία δεκαετία οι Ισπανία και Πορτογαλία βρίσκονταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με τις αγορές να στοιχηματίζουν ότι οι δύο χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου θα χρεοκοπήσουν.
Όμως όχι μόνο αυτό δεν συνέβη, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg, αλλά σήμερα οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων τους πλησιάζουν στο 0%.
Η αξία των κρατικών ομολόγων με μηδενική απόδοση φθάνει, διεθνώς, στα 16 τρισ. δολάρια και όπως είναι φυσικό οι επενδυτές βρίσκονται σχεδόν σε απόγνωση.
Αν και αυτή η πορεία απεικονίζει την εντυπωσιακή στροφή οικονομιών όπως αυτές των Ισπανίας και Πορτογαλίας, ταυτόχρονα υποδεικνύει ότι η διεθνής αγορά ομολόγων ακολουθεί μία εντελώς νέα πορεία, ενώ την ίδια ώρα οι κεντρικές τράπεζες δεν φαίνονται πρόθυμες να εφαρμόσουν πολιτικές που θα στηρίξουν την άνοδο του πληθωρισμού.
Οι ομολογιακές αποδόσεις των χωρών της Ευρώπης με υψηλό βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν «γυρίσει» σε αρνητικό επίπεδο, ενώ η ΕΚΤ αναμένεται να ξεκινήσει εκ νέου αγορές ομολόγων, κάτι το οποίο θα πιέσει ακόμη περισσότερο τις αποδόσεις.
Image
Την περασμένη εβδομάδα η απόδοση του 10ετούς ισπανικού και του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου υποχώρησε από το 0,1%, ενώ πριν από επτά χρόνια βρίσκονταν στο 8% και στο 18% αντίστοιχα.
Και όλα αυτά ενώ η πιστοληπτική αξιολόγηση των δύο χωρών δεν έχει φθάσει ακόμη στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την κρίση.
Αυτή τη στιγμή η αξιολόγηση της Ισπανίας από τον οίκο Moody’s είναι στο Βaa1, δηλαδή μόλις τρεις βαθμίδες πάνω από το «junk», ενώ της Πορτογαλίας στο Baa3, δηλαδή οριακά πάνω από το επίπεδο investment grade.
Όσο για το χρέος, αυτό της Ισπανίας φθάνει στο 98% του ΑΕΠ, ενώ της Πορτογαλίας στο 126% του ΑΕΠ.
Φυσικά  η πτώση στις αποδόσεις οφείλεται και στην ευεργετική πολιτική της ΕΚΤ, καθώς η κεντρική τράπεζα έχει αγοράσει ομόλογα των δύο χωρών στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης αξίας 2,6 τρισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης