Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βρούτσης (υπ. Εργασίας): Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες σε βάθος πενταετίας

Βρούτσης (υπ. Εργασίας): Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες σε βάθος πενταετίας
Τελειώνει σήμερα το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των εργαζομένων υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας
Τη σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες σε βάθος πενταετίας εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, τονίζοντας ότι σήμερα τελειώνει και το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των εργαζομένων καθώς θα υπογραφεί η εγκύκλιος που βάζει τέλος στη ρύθμιση του βάσιμου λόγου απόλυσης.
«Η μείωση των εισφορών δεν αποτελεί απλή προεκλογική τοποθέτηση, αλλά κεντρική πολιτική της κυβέρνησης.
Μέσα από τη μείωση των εισφορών, συνδυαστικά με ένα πολύ καλό ελεγκτικό σώμα που θα παρακολουθεί την αγορά εργασίας και με ένα αναπτυξιακό πολιτικό περιβάλλον που ήδη έχει εμφανιστεί στη χώρα μας με την αλλαγή της κυβέρνησης, θα διαμορφώσουμε όλο το θεσμικό πλαίσιο μέσα από το οποίο θα αυξηθούν οι προσλήψεις στη χώρα, θα μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος που βρίσκεται σήμερα στο 40,56%.
Μέσα από αυτή τη μείωση που θα γίνει σε βάθος πενταετίας και το ύψος της θα είναι 5 μονάδες θα διαμορφώσουμε ένα κλίμα μέσα στο οποίο θα γίνονται ευκολότερα προσλήψεις και θα είναι ελκυστικότερες», ανέφερε μιλώντας στο Θέμα Fm ο κ.Βρούτσης, τονίζοντας ότι η μείωση των εισφορών θα γίνει σταδιακά.
«Κάθε χρόνο θα υπάρχει ένα ποσοστό μείωσης στις ασφαλιστικές εισφορές του μη μισθολογικού κόστους, της μισθωτής εργασίας.
Σε βάθος 5ετίας θα είναι πέντε μονάδες.
Πρόκειται για μεγάλη μείωση.
Ήδη είχε μειωθεί έξι μονάδες το 2012-2014.
Η επόμενη μείωση των 5 μονάδων θα δημιουργήσει ένα πολύ θετικό κλίμα στην αγορά εργασίας υπέρ των εργαζομένων στη χώρα μας»  είπε ο κ.Βρούτσης, ο οποίος χαρακτήρισε πυροτέχνημα τη ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ για το βάσιμο λόγο απόλυσης.
«Η εγκύκλιος που υπογράφεται σήμερα θα καταργήσει το πρωτοφανές και μεσαιωνικό μέτρο της ηλεκτρονικής καταγραφής του λόγου της απόλυσης, ή "ηλεκτρονικό φακέλωμα", όπως θα μπορούσε να το πει κάποιος» υποστήριξε ο κ.Βρούτσης.
Απαντώντας στην τοποθέτηση της Έφης Αχτσιόγλου, που αφήνει να εννοηθεί ότι με την κατάργηση της διάταξης του ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποιείται η αυθαιρεσία στις απολύσεις, ο υπουργός είπε ότι έχει ήδη απαντήσει για αυτό το ζήτημα στη Βουλή.
«Πρόκειται για την κατάργηση ενός άρθρου το οποίο ήρθε προεκλογικά.
Γιατί δεν είχε φέρει αυτή τη διάταξη η κυβέρνηση επί 4,5 χρόνια αφού ήταν τόσο φιλοεργατική;
Η ρύθμιση αυτή δεν υπάρχει στην ιστορία του εργατικού δικαίου ούτε της Ελλάδας ούτε κάποιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας.
Έφεραν μία διάταξη στο τέλος της κυβερνητικής περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ, αμφίβολης αποτελεσματικότητας, που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη και τώρα ισχυρίζονται ότι αυτή η διάταξη θα έσωζε τις απολύσεις» τόνισε ο κ.Βρούτσης.
«Επιστρέφουμε σε ένα πλαίσιο εργατικού δικαίου της χώρας που επί 100 χρόνια παρείχε πολύ καλή προστασία, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, στους εργαζόμενους, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο.
Μαζί με τον βάσιμο λόγο απόλυσης, η πρώην κυβέρνηση στον ιδεοληπτικό της οίστρο να εμφανίσει μια εργατοφιλική εικόνα προς την πλευρά της αγοράς εργασίας προχώρησε σε ένα ακόμη απαράδεκτο βήμα, του οποίου η αναφορά του συμπίπτει μόνο με το 1746, στη Γαλλία, όταν υπήρχε το βιβλιάριο του Εργαζόμενου.
Υποχρέωσαν τους εργοδότες, όταν γινόταν ο βάσιμος λόγος απόλυσης, να περιγράφουν και τα αίτια για τα οποία απέλυσαν.
Έχω αναφέρει μια σειρά από παραδείγματα τα οποία θα ακολουθούν τον εργαζόμενο στον υπόλοιπο εργασιακό του βίο μέσα στην Εργάνη, όπως είναι π.χ. ότι είναι οκνηρός και πλημμελής στα καθήκοντά του, ότι έχει ιατρικά προβλήματα, απουσιάζει αδικαιολόγητα, δεν έχει σωστή συμπεριφορά απέναντι στους άλλους εργαζομένους, ότι δεν είναι συμβατός με την λειτουργία της επιχείρησης.
Είναι πρωτοφανές να καταγράφονται τέτοια πράγματα στο ιστορικό ενός ανθρώπου που απολύεται» τόνισε ο κ.Βρούτσης, αναφέροντας πως η ρύθμιση αυτή θα καταργηθεί σήμερα και με αναδρομική ισχύ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης