Στην Καλαμάτα κατευθύνεται το ιρανικό τάνκερ - Προειδοποιήσεις Ιράν σε ΗΠΑ, Βρετανία

Στην Καλαμάτα κατευθύνεται το ιρανικό τάνκερ - Προειδοποιήσεις Ιράν σε ΗΠΑ, Βρετανία
Το τάνκερ απέπλευσε από το Γιβραλτάρ μετά την απόρριψη του αιτήματος των ΗΠΑ
Στην Καλαμάτα κατευθύνεται το ιρανικό τάνκερ που είχε ακινητοποιηθεί στο Γιβραλτάρ, το οποίο αποτέλεσε μήλον της έριδος μεταξύ Τεχεράνης και Δύσης.
Σύμφωνα με το Reuters, το τάνκερ απέπλευσε από το Γιβραλτάρ μετά την απόρριψη του αιτήματος των ΗΠΑ να δημευθεί από τις αρχές της βρετανικής περιοχής.
H δέσμευση του ιρανικού τάνκερ τερματίστηκε την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ουάσινγκτον εξέδωσε ένταλμα για την εκ νέου δέσμευση του τάνκερ.
Ωστόσο το Γιβραλτάρ δεν συμμορφώθηκε με το νέο αίτημα των ΗΠΑ, το οποίο αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Οι ΗΠΑ επιχείρησαν να δεσμεύσουν το Grace 1 με βάση τον ισχυρισμό ότι είχε δεσμούς με τον Στρατό της Επανάστασης του Ιράν, τον οποίο έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.
Το Grace 1, που μετονομάσθηκε σε Adrian Darya 1, απέπλευσε από το Γιβραλτάρ γύρω στις 11 μ.μ. (τοπική ώρα, μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας).
Σύμφωνα με τα δεδομένα που είχε νωρίς σήμερα το πρωί η υπηρεσία Refinitiv που παρακολουθεί την ναυσιπλοΐα, το σκάφος κατευθύνεται προς την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας.
Στο μεταξύ, ανώτερος ιρανός κοινοβουλευτικός φέρεται να δήλωσε πως η κρίση στις σχέσεις του Ιράν με τη Βρετανία, στο πλαίσιο της οποίας η Τεχεράνη συνέλαβε τον περασμένο μήνα ένα δεξαμενόπλοιο με σημαία Βρετανίας, δεν θα τερματισθεί μέχρι το τάνκερ να φθάσει στον προορισμό του.
«Μέχρι το ιρανικό πετρελαιοφόρο να φθάσει στον προορισμό του οι Βρετανοί πρέπει να βοηθήσουν να τερματισθεί η κρίση, δήλωσε ο Χεσματολάχ Φαλαχατπισέχ, μέλος της επιτροπής εθνικής ασφαλείας και εξωτερικών υποθέσεων του ιρανικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA.
«Αυτό σημαίνει πως η κρίση με τη Βρετανία δεν έχει τελειώσει.
Η Βρετανία έχει την πρωταρχική ευθύνη να βάλει ένα τέλος στην κρίση του πετρελαιοφόρου», δήλωσε ο Φαλαχατπισέχ.
Το Ιράν έχει αρνηθεί πως το δεξαμενόπλοιό του κατευθυνόταν ποτέ στη Συρία.
Εξάλλου το Ιράν προειδοποίησε τις ΗΠΑ εναντίον οποιασδήποτε νέας απόπειρα να συλληφθεί το πετρελαιοφόρο στην ανοικτή θάλασσα, μετά τον απόπλου του από το Γιβραλτάρ, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ ενδέχεται να ανανεώσουν το αίτημά τους να συλληφθεί το τάνκερ αφού απέπλευσε από το Γιβραλτάρ, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί δήλωσε: «Μια τέτοια ενέργεια θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην ανοικτή θάλασσα. Έχουμε εκδώσει προειδοποίηση μέσω επίσημων διαύλων, ιδιαίτερα μέσω της πρεσβείας της Ελβετίας».
Η Ελβετία αντιπροσωπεύει τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράν, το οποίο δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS