Τελευταία Νέα
Διεθνή

Salvini: Πρέπει να αποτραπεί μία κυβέρνηση Κεντροαριστεράς και Πέντε Αστέρων – Αναξιόπιστο εταίρο τον χαρακτηρίζει ο Di Maio

Salvini: Πρέπει να αποτραπεί μία κυβέρνηση Κεντροαριστεράς και Πέντε Αστέρων – Αναξιόπιστο εταίρο τον χαρακτηρίζει ο Di Maio
Η ηγεσία του κόμματος είχε συνάντηση την Κυριακή στη  βίλα του ιδρυτή του Κινήματος, Beppe Grillo
Το Kίνημα των Πέντε Αστέρων ανακοίνωσε την Κυριακή (18/8/2019) ότι, ο επικεφαλής της Lega και υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini, δεν είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος, κλείνοντας κατά τα φαινόμενα την «πόρτα» για οποιαδήποτε πιθανότητα αναβίωσης του κυβερνώντος συνασπισμού. Από την πλευρά του ο Salvini δήλωσε πως θα πρέπει να αποτραπεί με κάθε μέσο μία κυβέρνηση του Δημοκρατικού Κόμματος με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.
Η ηγεσία του κόμματος είχε συνάντηση την Κυριακή στη  βίλα του ιδρυτή του Κινήματος, Beppe Grillo, για να συζητήσει τη στάση του μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Giuseppe Conte στη Γερουσία την Τρίτη (20/9) σχετικά με την κυβερνητική κρίση.
«Όλοι οι παρόντες συμφώνησαν να ορίσουν τον Salvini ως πλέον αναξιόπιστο συνομιλητή», αναφέρουν τα Πέντε Αστέρια σε ανακοίνωσή τους.
Μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν στη συνάντηση ήταν ο ηγέτης του Κινήματος Luigi Di Maio, ο πρόεδρος της Βουλής Roberto Fico και ο Alessandro Di Batista, ο οποίος δεν είναι στο κοινοβούλιο αλλά ασκεί μεγάλη επιρροή στο κόμμα.
Υπενθυμίζεται πως στις 8 Αυγούστου σε μία προφανή προσπάθεια να αξιοποιήσει την αυξανόμενη δημοτικότητά του, ο Salvini ανακοίνωσε ότι η συμμαχία του με το Κίνημα Πέντε Αστέρων δεν είναι πλέον εφικτή και ζήτησε πρόωρες εκλογές που θα μπορούσαν να τον αναδείξει πρωθυπουργό.
H Lega υπέβαλε πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση αλλά το Κίνημα Πέντε Αστέρων και το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα (PD) αρνήθηκαν να τη συζητήσουν ενώ οι πολιτικοί τους συζητούν τώρα ανοιχτά για το σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ τους για να εμποδίσουν τον Salvini.
Μετά την ανακοίνωση του Κινήματος, ο Salvini δήλωσε πως θα ακούσει την Τρίτη (20/8)  με ανοικτό μυαλό την ομιλία του Conte και πως πλέον η μόνη του έγνοια είναι να αποτραπεί ο κίνδυνος μιας κυβέρνησης PD/M5S και γι’ αυτό «θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν».
Ωστόσο, λίγο αργότερα μιλώντας σε εκδήλωση κοντά στην πόλη Λούκα, στην Τοσκάνη, ο Salvini πρόσθεσε πως δεν έχει τις αναγκαίες ψήφους στο Κοινοβούλιο για να σταματήσει μία «τέτοια κυβέρνηση αποτυχημένων», υπαινισσόμενος το γεγονός ότι στις πρόσφατες Ευρωεκλογές η Lega αναδείχθηκε με διαφορά πρώτο κόμμα.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν προτίθεται να ρίξει την κυβέρνηση Conte, τονίζοντας πως εάν ο πρωθυπουργός «χαράξει ένα μονοπάτι που είναι καλό για την Ιταλία, ποιος θα πεί όχι;»
Από την άλλη πλευρά, ανακοίνωσε πως σε περίπτωση που σχηματισθεί κυβέρνηση PD/M5S η Lega θα οργανώσει κινητοποιήσεις στους δρόμους «γιατί τίθεται σε κίνδυνο η εθνική κυριαρχία της Ιταλίας».

Κυβέρνηση Κεντροαριστεράς και Πέντε Αστέρων προτείνει ο Prodi

Μία παρέμβαση για την πιθανή λύση της διαφαινόμενης κυβερνητικής κρίσης στην Ιταλία επεχείρησε  ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Romano Prodi, προτείνοντας μία κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ του αντισυστημικού Κινήματος Πέντε Αστέρων και του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (Pd) , που θα προκύψει από τις παρούσες κοινοβουλευτικές τους δυνάμεις.
Σε άρθρο του στην εφημερίδα Il Messaggero ο Prodi διατυπώνει την πρόταση μίας «κυβέρνησηςUrsula», κατά τα πρότυπα της συνεννόησης και συνεργασίας των ευρωπαϊκών δυνάμεων για να αναδείξουν ως πρόεδρο της Κομισιόν την Ursula von der Leyen.
Η κυβέρνηση αυτή μπορεί να προκύψει από τη συμβιβαστική συνεργασία των δύο κομμάτων (Pd και Πέντε Αστέρων), ίσως και με τη συνέργεια κάποιου τμήματος της δεξιάς παράταξης Forza Italia του Silvio Berlusconi.
Στο σημείο αυτό και ο στενός συνεργάτης του «Καβαλιέρε» Gianni Letta, τον προέτρεψε να συμμετέχει και η Forza Italia σε περίπτωση μίας τέτοιας «θεσμικής» κυβέρνησης.
Ο Prodi δηλώνει στην παρέμβασή του πως «καίτοι η προσφυγή στις κάλπες δεν είναι αυτή καθαυτή μία παθολογία, θα πρέπει να θεωρείται ως το έσχατο μέσον» σε μία κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Για τον Prodi είναι αναγκαία μία κυβέρνηση, που θα περάσει από μία μακρά και λεπτομερή εξέταση των δυνατοτήτων της, προκειμένου να προκύψει «ένα σχέδιο μακράς πνοής και διάρκειας, που θα συνυπογράφεται κατά τρόπον συγκεκριμένο από όλες τις συνιστώσες της συμμαχίας».
Ένας στόχος «δύσκολος, αλλά όχι ακατόρθωτος» για τον Prodi
Για τον ίδιον, απαιτείται μία λεπτομερέστατη συμφωνία, όπως έκαναν στη Γερμανία Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες.
Για τον Prodi, ένας από τους πρωταρχικούς στόχους μίας τέτοιας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η σύνταξη του επόμενου προϋπολογισμού.
«Θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τους λόγους που έφεραν την πτώση της παρούσας κυβέρνησης και να προετοιμάσουμε τις βάσεις για μία πλειοψηφία που θα οικοδομηθεί πάνω σε ένα σχέδιο μεγάλης διάρκειας, που θα συνυπογράφεται με ακρίβεια από όλες τις συνιστώσες της συμμαχίας. Στόχος δύσκολος, αλλά όχι αδύνατος.
Στη Γερμανία πάντως έγινε πράξη», τόνισε ο Prodi.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης