Ιταλία: Κυβέρνηση Κεντροαριστεράς και Πέντε Αστέρων προτείνει ο Prodi

Ιταλία: Κυβέρνηση Κεντροαριστεράς και Πέντε Αστέρων προτείνει ο Prodi
Η κυβέρνηση αυτή μπορεί να προκύψει από τη συμβιβαστική συνεργασία των δύο κομμάτων, σημειώνει ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν
Μία παρέμβαση για την πιθανή λύση της διαφαινόμενης κυβερνητικής κρίσης στην Ιταλία επεχείρησε  ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Romano Prodi, προτείνοντας μία κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ του αντισυστημικού Κινήματος Πέντε Αστέρων και του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (Pd) , που θα προκύψει από τις παρούσες κοινοβουλευτικές τους δυνάμεις.
Σε άρθρο του στην εφημερίδα Il Messaggero ο Prodi διατυπώνει την πρόταση μίας «κυβέρνησηςUrsula», κατά τα πρότυπα της συνεννόησης και συνεργασίας των ευρωπαϊκών δυνάμεων για να αναδείξουν ως πρόεδρο της Κομισιόν την Ursula von der Leyen.
Η κυβέρνηση αυτή μπορεί να προκύψει από τη συμβιβαστική συνεργασία των δύο κομμάτων (Pd και Πέντε Αστέρων), ίσως και με τη συνέργεια κάποιου τμήματος της δεξιάς παράταξης Forza Italia του Silvio Berlusconi.
Στο σημείο αυτό και ο στενός συνεργάτης του «Καβαλιέρε» Gianni Letta, τον προέτρεψε να συμμετέχει και η Forza Italia σε περίπτωση μίας τέτοιας «θεσμικής» κυβέρνησης.
Ο Prodi δηλώνει στην παρέμβασή του πως «καίτοι η προσφυγή στις κάλπες δεν είναι αυτή καθαυτή μία παθολογία, θα πρέπει να θεωρείται ως το έσχατο μέσον» σε μία κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Για τον Prodi είναι αναγκαία μία κυβέρνηση, που θα περάσει από μία μακρά και λεπτομερή εξέταση των δυνατοτήτων της, προκειμένου να προκύψει «ένα σχέδιο μακράς πνοής και διάρκειας, που θα συνυπογράφεται κατά τρόπον συγκεκριμένο από όλες τις συνιστώσες της συμμαχίας».
Ένας στόχος «δύσκολος, αλλά όχι ακατόρθωτος» για τον Prodi
Για τον ίδιον, απαιτείται μία λεπτομερέστατη συμφωνία, όπως έκαναν στη Γερμανία Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες.
Για τον Prodi, ένας από τους πρωταρχικούς στόχους μίας τέτοιας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η σύνταξη του επόμενου προϋπολογισμού.
«Θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τους λόγους που έφεραν την πτώση της παρούσας κυβέρνησης και να προετοιμάσουμε τις βάσεις για μία πλειοψηφία που θα οικοδομηθεί πάνω σε ένα σχέδιο μεγάλης διάρκειας, που θα συνυπογράφεται με ακρίβεια από όλες τις συνιστώσες της συμμαχίας. Στόχος δύσκολος, αλλά όχι αδύνατος.
Στη Γερμανία πάντως έγινε πράξη», τόνισε ο Prodi.
Από την πλευρά του, ο Salvini διατρανώνει την απόφασή του, πως είτε θα υπάρξει συνεννόηση για ευρύ ανασχηματισμό του ενεστώτος σχήματος της συγκυβέρνησης Lega -Κινήματος Πέν τε Αστέρων, είτε η προσφυγή στις κάλπες παραμένει μονόδρομος
 

bankingnews.gr

BREAKING NEWS