Το Γιβραλτάρ απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ για κατάσχεση του ιρανικού δεξαμενόπλοιου

Το Γιβραλτάρ απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ για κατάσχεση του ιρανικού δεξαμενόπλοιου
Το πολεμικό ναυτικό της Βρετανίας είχε καταλάβει το ιρανικό πλοίο τον Ιούλιο 2019 με την  υποψία,  πως μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση των κυρώσεων της ΕΕ
To Γιβραλτάρ απέρριψε την Κυριακή (18/8/2019) το αίτημα των ΗΠΑ να κατάσχει το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1, με την αιτιολογία, πως δεσμεύεται από το δίκαιο της ΕΕ.
Ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσινγκτον εξέδωσε την Παρασκευή (16/8) ένταλμα για την κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου και του πετρελαίου που μετέφερε.
Το πολεμικό ναυτικό της Βρετανίας είχε καταλάβει το ιρανικό πλοίο τον Ιούλιο 2019 με την  υποψία,  πως μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση των κυρώσεων της ΕΕ.
«Η αδυναμία της κεντρικής αρχής να ανταποκριθεί τις αιτούμενες εντολές είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διαφορών στα καθεστώτα κυρώσεων που ισχύουν για το Ιράν στην ΕΕ και τις ΗΠΑ», αναφέρει κυβερνητική ανακοίνωση του Γιβραλτάρ.
Επιπλέον, οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί «απαγορεύουν ειδικά την εφαρμογή ορισμένων αμερικανικών νόμων», όπως εκείνοι για τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Έτοιμο να στείλει πολεμικά πλοία το Ιράν

Το πολεμικό ναυτικό του Ιράν είναι έτοιμο να στείλει ένα στολίσκο για να συνοδεύσει το δεξαμενόπλοιο πίσω στη χώρα, ανέφερε το ημιεπίσημο πρακτορείο Mehr, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή.
«Δεν έχουμε πρόθεση να στείλουμε ένα στολίσκο στο Γιβραλτάρ, αλλά είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε για να συνοδεύσουμε το Grace 1 πίσω στα χωρικά ύδατα του Ιράν», δήλωσε στην Τεχεράνη ο επικεφαλής του πολεμικού ναυτικού, Hossein Khanzadi.
Ένα νέο πλήρωμα για να επανδρώσει το πλοίο έχει προγραμματιστεί να φτάσει στο Γιβραλτάρ τις επόμενες ώρες, όπως δήλωσε ο Richard de la Rosa, διευθύνων σύμβουλος του ναυτιλιακού πρακτορείου Astralship.
Οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, πρόσθεσε, επανεπιβεβαιώνοντας την πρόθεση της εταιρείας του να αναχωρήσει τη Δευτέρα (19/8/2019).
Το δεξαμενόπλοιο έφερε το όνομα Grace 1 και μια παναμαϊκή σημαία όταν κατελήφθη στις 4 Ιουλίου.
Έκτοτε έχει υψώσει και πάλι τη σημαία του Ιράν και έχει αλλάξει το όνομά του σε Adrian Darya 1.


bankingnews.gr

BREAKING NEWS