Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιμένει η Merkel στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, παρά την απειλή της ύφεσης

Επιμένει η Merkel στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, παρά την  απειλή της ύφεσης
Με τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης η Merkel αντιμετωπίζει ασφυκτικές πιέσεις
Παρά την απειλή της ύφεσης και τις έντονες πιέσεις η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel εξακολουθεί να αρνείται μία πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, αν και οι πόροι για τις υποδομές εξαντλούνται.
Με τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης η Merkel αντιμετωπίζει ασφυκτικές πιέσεις εντός αλλά και εκτός Γερμανίας να ανατρέψει τη δέσμευσή της για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και αντ 'αυτού να ενισχύσει τις δημόσιες επενδύσεις.
Η Merkel και οι Χριστιανοδημοκράτες του CDU ισχυρίζονται, πως το Βερολίνο έχει ήδη διαθέσει δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις σε υποδομές αλλά οι τοπικές αρχές των κρατιδίων δεν απορροφούν τους πόρους. 
Ωστόσο αυτός ο ισχυρισμός φαίνεται να καταρρίπτεται από τους αριθμούς.
Στοιχεία από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, που επικαλείται το Reuters, καταδεικνύουν ότι, οι πόλεις και οι δήμοι της Γερμανίας αξιοποιούν πιο ενεργά τους πόρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, υποδηλώνοντας πως αντιμετωπίζουν δυσχέρειες λόγω εξάντλησης των χρημάτων. 
Από τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν στο δημοτικό ταμείο υποδομών για επενδύσεις σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς και νοσοκομεία (KInvFG I), οι τοπικές αρχές ζήτησαν περίπου 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία - περίπου το 96% του συνολικού ποσού που προσφέρθηκε .
Το ταμείο δημιουργήθηκε το 2015 και αρχικά προοριζόταν να διαρκέσει έως το 2018. Λόγω της αργής αρχικής απορρόφησης, επεκτάθηκε στη συνέχεια έως το 2020.
Από άλλα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία η κυβέρνηση κατέβαλε το 2017 για ανακαινίσεις σε σχολεία (KInvFG II), οι αρχές έχουν μέχρι στιγμής εκμεταλλευτεί 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ ή το 69%.
«Όπως βλέπετε, το πρόγραμμα λειτουργεί πολύ καλά», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η απορρόφηση είχε αυξηθεί κατά σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει πρόοδος στα περισσότερα ομοσπονδιακά κρατίδια και ότι οι οικονομικά αδύναμοι δήμοι χαιρετίζουν την οικονομική βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», πρόσθεσε.
Η βελτιωμένη ροή κεφαλαίων είναι σημαντική για τη Γερμανία, όπου οι υπερχρεωμένες πόλεις και οι δήμοι διαχειρίζονται ιστορικά μεγάλο μέρος των δημόσιων δαπανών και πολλοί πολίτες ενοχλούνται από τις υποβαθμισμένες τοπικές υποδομές και τις κλειστές δημόσιες εγκαταστάσεις.
Τα έτη λιτότητας που συνδέονται με το εθνικό χρέος - μια συνταγματική τροπολογία που εισήχθη μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008/09 για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους - οδήγησαν σε μεγάλες δημόσιες επενδύσεις στις πόλεις και τους δήμους αξίας συνολικά 138 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της KfW Research.
«Οι πόλεις και οι δήμοι έχουν διαρθρωτικά ανεπαρκή χρηματοδότηση για περισσότερα από 20 χρόνια.
Αναγκάστηκαν να μειώσουν το προσωπικό», δήλωσε στο Reuters ο Gerd Landsberg, Διευθύνων Σύμβουλος της Γερμανικής Ένωσης Πόλεων και Δήμων.
«Αυτό εξηγεί εν μέρει τα αρχικά προβλήματα με την αργή απορρόφηση των ομοσπονδιακών κεφαλαίων - χρειάζεται χρόνος για να προσλάβει νέο προσωπικό», εξηγεί ο Landsberg.
Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν, ωστόσο, ότι οι αρχές ξεπερνούν εκείνες τις δυσχέρειες προγραμματισμού που σχετίζονται με το προσωπικό, πράγμα που σημαίνει ότι τα περισσότερα χρήματα εξαντλούνται να εξαντληθούν σύντομα, ανέφερε.
Ο Landsberg ζήτησε από την κυβέρνηση να αυξήσει τη χρηματοδότηση και να βελτιώσει το σχεδιασμό των προγραμμάτων της.
Πάντως τόσο η Merkel και το CDU, όσο και ο υπουργός Οικονομικών από το SPD, Olaf Scholz, δεν δείχνουν καμία διάθεση να ανατρέψουν τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και να ενισχύουν τις επενδύσεις μέσω νέου χρέους.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης