Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πέτσας για Σαμοθράκη: Για το πρόβλημα ευθύνονται κυρίως οι υποδομές – Τη Δευτέρα 19/8 σύσκεψη στο Μαξίμου

Πέτσας για Σαμοθράκη: Για το πρόβλημα ευθύνονται κυρίως οι υποδομές – Τη  Δευτέρα 19/8 σύσκεψη στο Μαξίμου
Τι ανέφερε ο Στ. Πέτσας για την κατάσταση στο λιμάνι της Σαμοθράκης
«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα» στη Σαμοθράκη,  αλλά «για να  αντιμετωπιστεί οριστικά χρειάζεται να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες, τις οποίες δρομολογούμε αυτές τις ημέρες, σε κυβερνητικό επίπεδο, με τους συναρμόδιους Υπουργούς», δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Ο ίδιος, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για καθυστερημένη αντίδραση του κρατικού μηχανισμού σχετικά με το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης, είπε ότι «το βασικό ζήτημα είναι οι υποδομές του λιμανιού της Καμαριώτισσας», ενώ επιβεβαίωσε το πρωί της Δευτέρας 19/8 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το πρόβλημα, για το οποίο όπως ανέφερε, ευθύνονται κυρίως οι υποδομές του νησιού.
«Έχει προγραμματιστεί μία συνάντηση την Δευτέρα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να βρούμε τις λύσεις που έχουμε στη διάθεσή μας και να δρομολογήσουμε αυτές που θα δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι έπρεπε πρώτα να λυθεί το πρόβλημα με τους εγκλωβισμένους ταξιδιώτες και στη συνέχεια να σχεδιαστούν οι επόμενες ενέργειες που αφορούν κυρίως στην ασφάλεια του λιμανιού.
Μάλιστα, ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την απορία γιατί τόσα χρόνια δεν αφαιρέθηκαν από τον πυθμένα του λιμανιού οι επιχωματώσεις και τα φερτά υλικά που εμποδίζουν τα μεγαλύτερα πλοία να δένουν στο λιμάνι, υπογραμμίζοντας ότι η αφαίρεσή τους κοστίζει μερικές χιλιάδες ευρώ και γι’ αυτό ευθύνεται η τοπική αυτοδιοίκηση και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υποδομών.
«Δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να φύγουν τα φερτά υλικά, οι επιχωματώσεις από τον πυθμένα του λιμανιού, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος προσάραξης για μεγαλύτερα σκάφη», είπε και πρόσθεσε πως «ναι μεν το θέμα των επιχωματώσεων και των φερτών υλικών είναι θέμα μερικών χιλιάδων ευρώ -και απορώ, πραγματικά, γιατί δεν είχε δρομολογηθεί όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια- αλλά υπάρχουν και άλλα ζητήματα ασφάλειας του λιμανιού της Καμαριώτισσας που θα δρομολογηθούν και αυτά".
"Γι’ αυτό είναι απαραίτητη και η συμμετοχή, εκτός των Υπουργών Ναυτιλίας, Τουρισμού και Εσωτερικών, αυτή του Περιφερειάρχη, αλλά και του Υπουργού Υποδομών.
Θα τα εξετάσουμε όλα.
Και φυσικά έχουμε υπόψη μας ότι χρειάζονται πραγματικά έργα στο λιμάνι της Καμαριώτισσας», είπε για τη σύσκεψη που θα γίνει τη Δευτέρα 19/8 ο κ. Πέτσας.
Όπως εξήγησε, η κατάσταση στο λιμάνι της Σαμοθράκης προέκυψε και λόγω των βλαβών που παρουσίασαν ταυτόχρονα τα πλοία  «ΣΑΟΣ»  και το «ΣΑΟΝΗΣΟΣ»,που πραγματοποιούσε τα δρομολόγια.
"Για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα μισθώθηκαν δύο σκάφη.
Αρχικά το οχηματαγωγό «ΑΝΑΞ», για να μπορεί να μεταφέρει βασικά είδη πρώτης ανάγκης στο νησί και εν συνεχεία το επιβατηγό πλοίο «ANDROS JET».
Επειδή όμως υπήρξε  απαγορευτικό στην περιοχή, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών από την Κυριακή μέχρι Τετάρτη, δεν μπόρεσαν να γίνουν τα δρομολόγια, με αποτέλεσμα να έχει επιβαρυνθεί η κατάσταση.
Ευτυχώς από την Πέμπτη έχει αποκατασταθεί η επικοινωνία και έχουν απεγκλωβιστεί όσοι ήθελαν να ταξιδέψουν", πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο κ. Πέτσας ανέφερε ακόμη ότι «κανονικά ήταν σήμερα να ξεκινήσει δρομολόγιο το ένα από τα δύο πλοία, το «ΣΑΟΣ», αλλά, όμως, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να το κάνει.
Γι’ αυτό παρατείναμε τη μίσθωση του «ANDROS JET», που θα παραταθεί όσο χρειαστεί, σε συνεννόηση με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, ενώ θα συνεχίσει, με ενέργειες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, τα δρομολόγια για βασικά είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης το οχηματαγωγό «ΑΝΑΞ».
Γι’ αυτό έχουν διατεθεί περίπου 129.000 ευρώ από την Περιφέρεια για τη συνέχιση της ναύλωσης και για την παροχή βασικών ειδών πρώτης ανάγκης σε όσους είχαν τις πρώτες ημέρες εγκλωβιστεί στο λιμάνι».
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 19/8 θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου  ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, υπό τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, με στόχο να δρομολογηθεί οριστική λύση στο πρόβλημα που προέκυψε με την ακτοπλοϊκή σύνδεση στη Σαμοθράκη.
Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γ. Πλακιωτάκης, Τουρισμού, Χ. Θεοχάρης, Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Αχ. Καραμανλής, Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, ο Υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρ. Μέτιος.

Για πρωτογενή πλεονάσματα

«Αυτό είναι ένα ζήτημα στο οποίο αρμόδιο είναι το Υπουργείο Οικονομικών», απάντησε ο κ. Πέτσας σε ερώτηση σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Υπενθύμισε ότι πρόσφατα δήλωσε σε συνέντευξή του ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας ότι ήδη το ζήτημα έχει τεθεί και πρόσθεσε πως «με αφορμή την επιστολή του για τη διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας φαίνεται ότι το θέμα συζητείται συνεχώς.
Αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο θα συζητηθεί και στις διμερείς και διεθνείς επαφές που θα έχει ο Πρωθυπουργός όλο το επόμενο διάστημα».
«Βασικός μας στόχος είναι να κερδίσουμε την αξιοπιστία των εταίρων μας και αυτό γίνεται μόνο προωθώντας το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο.
Κάτι το οποίο το έχουμε κάνει από την πρώτη στιγμή -απόδειξη τα τρία νομοσχέδια που ήδη έχουν ψηφιστεί- και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε σε όλη τη διάρκεια του 2019.
Φαίνεται ότι η οικονομία ανταποκρίνεται θετικά, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αναταράξεις στη διεθνή οικονομία.
Εμείς θα κεφαλαιοποιήσουμε το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο, προς όφελος των Ελλήνων πολιτών», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Σταδιακή κατάργηση των αντικειμενικών τεκμηρίων

Μέσα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος υπάρχει και η σταδιακή κατάργηση των αντικειμενικών τεκμηρίων, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
«Όπως έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, το θέμα της ενίσχυσης των έμμεσων τεχνικών ελέγχου και των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι στον πυρήνα του προγράμματός μας.
Μέσα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος υπάρχουν τέτοιου είδους διατάξεις που ενισχύουν και τις δύο αυτές έμμεσες τεχνικές ελέγχου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Μέσα, επίσης, στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος υπάρχει και η σταδιακή κατάργηση των αντικειμενικών τεκμηρίων.
Από την πρώτη στιγμή -αυτό το είχα πει κι εγώ- μιλάμε για σταδιακή κατάργηση.
Δεν μιλούσε ποτέ κανείς για το 2020.
Το 2019 και το 2020 είναι έτη στα οποία θα πρέπει να προχωρήσουν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου, όπως τα ηλεκτρονικά βιβλία και η ηλεκτρονική τιμολόγηση, που παρουσίασαν ο κ. Σταϊκούρας, ο κ. Βεσυρόπουλος και ο κ. Πιτσιλής πριν από λίγες ημέρες.
Πρώτα, λοιπόν, αποδίδουν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου, τα ηλεκτρονικά βιβλία, η ηλεκτρονική τιμολόγηση και όλο το πλέγμα των κινήτρων για χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών και μετά αποσύρονται σταδιακά τα τεκμήρια, τα οποία είναι ένας αναχρονιστικός τρόπος εντοπισμού εισοδημάτων», τόνισε ο κ. Πέτσας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης