Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν προβεί σε τόσο απότομη αλλαγή πορείας εδώ και 10 χρόνια

Fitch: Οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν προβεί σε τόσο απότομη αλλαγή πορείας εδώ και 10 χρόνια
Πάνω από το 1/3 των κεντρικών τραπεζών έχει χαλαρώσει την νομισματική πολιτική του το τελευταίο 6μηνο, κατά τον οίκο αξιολόγησης
Δέκα χρόνια είχε να συμβεί τόσο απότομη νομισματική χαλάρωση από τις κεντρικές τράπεζες σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch.
Η Fitch Ratings, εξετάζοντας την κατεύθυνση, αλλά όχι το μέγεθος των μετατοπίσεων των κεντρικών τραπεζών, διαπίστωσε ότι πάνω από το ένα τρίτο από αυτές έχουν χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική από την αρχή του 2019.
Οι κεντρικές τράπεζες ακολουθούν παρόμοια πολιτική, από τις Η.Π.Α. στην Τουρκία, ενώ μόνο η Νορβηγία και η Τσεχία πηγαίνουν προς μια διαφορετική κατεύθυνση αυξάνοντας τα επιτόκια, σύμφωνα με την Fitch.
Τον Δεκέμβριο του 2018 μόνο το 3% από τις 38 κεντρικές τράπεζες χαλάρωσε την πολιτική της.
«Η επιδείνωση των παγκόσμιων προοπτικών ανάπτυξης, η αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση και τον αντίκτυπο της εμπορικής πολιτικής και την πτώση της παγκόσμιας παραγωγής και εμπορίου έχουν συμβάλει σε αυτή τη πολύ διαδεδομένη τακτική αλλαγή στην κατεύθυνση της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών», ανέφερε η έκθεση της Fitch.
Η διαφορά της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2009 και του σήμερα είναι ότι η μετάβαση σε χαλαρότερη νομισματική πολιτική δεν συνοδεύτηκε από οποιαδήποτε κατάρρευση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων.
Ακόμη, η επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας είναι πλέον πολύ κοντά, κατά τον οίκο αξιολόγησης.
«Η φαινομενική αυτή αποσύνδεση θα μπορούσε να έχει μία συνέπεια χάρη στα βήματα της Fed για εξομάλυνση της πολιτικής της μεταξύ 2017 και 2018, τα οποία ανατράπηκαν με την ολική της στροφή το 2019», γράφει στην έκθεσή της η Fitch.
«Παράλληλα τα τελευταία μηνύματα από την ΕΚΤ δείχνουν ότι σύντομα θα επιστρέψει στην νομισματική χαλάρωση», κατέληξε.
Ο ακριβής αντίκτυπος των μέτρων αυτών στην διεθνή πολιτική είναι προς το παρόν δύσκολο να προβλεφθεί.
Αυτές οι ανησυχίες για την ανάπτυξη αντικατοπτρίζονται στο ράλι της αγοράς ομολόγων. Η απόδοση του 2ετούς υποχώρησε σχεδόν 1,5 ποσοστιαία μονάδα από το Νοέμβριο, ενώ η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου μειώθηκε κατά περίπου 1,7 ποσοστιαίες μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης