ΗΠΑ: Σε χαμηλό 3ετίας η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, κάτω του 1,50% - Σε ιστορικό χαμηλό το 30ετές

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 3ετίας η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, κάτω του 1,50% - Σε ιστορικό χαμηλό το 30ετές
Ανησυχίες για επικείμενη ύφεση στην αμερικανική οικονομία
Νέα «βουτιά» καταγράφουν σήμερα (15/8/2019) οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, μία ημέρα αφότου η αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης πυροδότησε φόβους για επικείμενη ύφεση.
Η αντιστροφή της καμπύλης στα αμερικανικά ομόλογα, για πρώτη φορά από το 2007, προκάλεσε ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών ότι η σχετική εξέλιξη αποτελεί ένδειξη επικείμενης ύφεσης, ενώ τα ασθενέστερα οικονομικά στοιχεία που αφορούν την Κίνα και τη Γερμανία έχουν ενισχύσει τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
«Τις τελευταίες τρεις φορές που υπήρξε αντιστροφή στην καμπύλη απόδοσης ομολόγων, ακολούθησε ύφεση στις ΗΠΑ», τόνισε ο αναλυτής αγορών του Investing.com, Jesse Cohen.
Εξάλλου, ορισμένα μεικτά μηνύματα από το «μέτωπο» του εμπορίου ενίσχυσαν την αβεβαιότητα, στρέφοντας περαιτέρω τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια.
Το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών απείλησε σήμερα τις ΗΠΑ με αντίποινα, σε περίπτωση που εφαρμοστούν από τον Σεπτέμβριο οι δασμοί σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 300 δισ. δολαρίων.
Όπως δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Οικονομικών, Liu Kun, με την πολιτική τους αυτή οι ΗΠΑ παραβιάζουν μία πολιτική συναίνεσης και διπλωματικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.
Αργότερα, το κλίμα βελτιώθηκε ελαφρώς, καθώς ο Hua Chunying, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, τόνισε ότι το Πεκίνο «ελπίζει πως ΗΠΑ και Κίνα θα καταφέρουν να συναντηθούν στα μισά του δρόμου και ότι θα εφαρμόσουν το κλίμα συναίνεσης που είχαν πετύχει οι ηγέτες των δύο χωρών κατά τη συνάντησή τους στην Οσάκα».
Έτσι, περί τις 21:00, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχωρεί κατά 7 μονάδες βάσης, στο 1,51%, από 1,581% στο προηγούμενο κλείσιμο, ενώ λίγο νωρίτερα είχε διολισθήσει κάτω του 1,50% -το χαμηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων ετών.


Την ίδια ώρα, η απόδοση του 30ετούς ομολόγου σημειώνει πτώση 6,5 μ.β. στο 1,96%, από 2,027% χθες, ενώ νωρίτερα είχε υποχωρήσει στο ιστορικό χαμηλό του 1,941%.


Παράλληλα, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 8,7 μ.β. στο 1,49%, από 1,577% στο προηγούμενο κλείσιμο.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS