Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία - Στο -0,70% ο DAX

Νέες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία - Στο -0,70% ο DAX
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,29% και έκλεισε στις 365,09 μονάδες
Με νέες απώλειες έκλεισαν σήμερα (15/8/2019) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, αδυνατώντας να ανακάμψουν από το μαζικό ξεπούλημα που προκάλεσαν χθες στη Wall Street οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση.

Image

Οι επενδυτές ελπίζουν ωστόσο ότι οι κεντρικές τράπεζες θα παρέμβουν για να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική και να καθησυχάσουν τις αγορές.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,29% και έκλεισε στις 365,09 μονάδες.
Με ισχυρές απώλειες 1,6% έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, ενώ ο κλάδος πρώτων υλών υποχώρησε κατά 0,7%.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX γύρισε σε αρνητικό έδαφος, κλείνοντας με πτώση 0,70% στις 11.412,67 μονάδες, ενώ νωρίτερα οι απώλειες έφτασαν το -1,8%.

Image

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 1,13% στις 7.067,01 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,27% στις 5.236,93 μονάδες.

Image
Image

Οι αγορές στην Ιταλία, την Αυστρία και την Ελλάδα παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.
Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές και το ευρώ δέχτηκαν πιέσεις μετά από δηλώσεις του Olli Rehn, κεντρικού τραπεζίτη της Φινλανδίας και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Ο Rehn δήλωσε πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ένα πακέτο μέτρων τόνωσης κατά την επόμενη συνεδρίασή της, που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο 2019, το οποίο θα υπερβεί τις προσδοκίες των επενδυτών.
Μιλώντας στα γραφεία του στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, ο Olli Rehn δήλωσε ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα οδηγήσει στην ΕΚΤ να εφαρμόσει νέα μέτρα τόνωσης, τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνουν «ουσιαστικές και επαρκείς» αγορές ομολόγων καθώς και περικοπές στο βασικό επιτόκιο της τράπεζας.
Οι αναλυτές αναμένουν η ΕΚΤ να ανακοινώσει τον επόμενο μήνα μια μείωση 10 μονάδων βάσης στο βασικό επιτόκιο, που είναι σήμερα 0,4%, καθώς και περίπου 50 δισ. ευρώ σε καθαρές αγορές νέων ομολόγων μηνιαίως, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,3%, ενώ το ευρώ υποχωρεί κατά 0,3% στο 1,11 δολ.
Εν τω μεταξύ, ορισμένα μεικτά μηνύματα από το «μέτωπο» του εμπορίου δεν προσέφεραν λόγους για αγορές μετοχών.
Το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών απείλησε σήμερα τις ΗΠΑ με αντίποινα, σε περίπτωση που εφαρμοστούν από τον Σεπτέμβριο οι δασμοί σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 300 δισ. δολαρίων.
Όπως δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Οικονομικών, Liu Kun, με την πολιτική τους αυτή οι ΗΠΑ παραβιάζουν μία πολιτική συναίνεσης και διπλωματικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.
Αργότερα, το κλίμα βελτιώθηκε ελαφρώς, καθώς ο Hua Chunying, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, τόνισε ότι το Πεκίνο «ελπίζει πως ΗΠΑ και Κίνα θα καταφέρουν να συναντηθούν στα μισά του δρόμου και ότι θα εφαρμόσουν το κλίμα συναίνεσης που είχαν πετύχει οι ηγέτες των δύο χωρών κατά τη συνάντησή τους στην Οσάκα».
Ωστόσο, τους επενδυτές απογοήτευσε εκ νέου δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, ότι οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία γίνει με την Κίνα θα πρέπει να γίνει με τους όρους των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης