Τελευταία Νέα
Διεθνή

Euronews: Παγκόσμιος συναγερμός για την οικονομία

Euronews: Παγκόσμιος συναγερμός για την οικονομία
Παγκόσμιος συναγερμός για την οικονομία
Το κόστος δανεισμού στα κρατικά ομόλογα γίνεται φθηνότερο, αλλά αυτό δε σημαίνει απαραίτητα «καλά νέα» -αναφέρει το κανάλι Euronews.
Σίγουρα όχι όταν αφορά στα ομόλογα του αμερικανικού κράτους, όπου η αντιστροφή της καμπύλης μεταξύ δεκαετών και διετών ομολόγων σήμανε συναγερμό στις παγκόσμιες χρηματογορές.
Το βράδυ της Τετάρτης, το επιτόκιο για τα 10ετή αμερικανικά ομόλογα έπεσε κάτω από την απόδοση για τα 2ετή ομόλογα, γεγονός που, όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι, έχει αποτελέσει, μέχρι σήμερα, προάγγελο ύφεσης. Τελευταία φορά που είχε συμβεί κάτι ανάλογο ήταν το 2007.
Το 30ετές ομόλογο «έπιασε» την πρωτοφανή απόδοση 1.9689%, για πρώτη φορά στα χρονικά κάτω από το 2%.
Ύφεση στην αμερικανική οικονομία σημαίνει προβλήματα για όλο τον κόσμο.
Οι φωνές που βάζουν στο «κάδρο» του βασικού υπόπτου τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλτ Τραμπ πληθαίνουν.
Μετά την ενθουσιώδη και άνευ ουσιαστικού υπόβαθρου υποδοχή που επιφύλαξαν στη θητεία του τα αμερικανικά χρηματιστήρια, οι πολιτικές του επιλογές (ανοιχτή σύγκρουση με την Κίνα, αψιμαχίες με εμπορικούς εταίρους, απειλές και επιβολές δασμών) φαίνεται ότι μετατρέπουν το «Πρώτα η Αμερική» στο «Κίνδυνος στην Αμερική».

Πιστεύω ότι η αγορά ομολόγων στέλνει ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα: οι εμπορικοί πόλεμοι είναι φρικτοί για την παγκόσμια οικονομία και οι πολιτικές του Τραμπ με το "Πρώτα η Αμερική" ίσως βραχυπρόθεσμα ωφελούν την Αμερική, αλλά μακροπρόθεσμα κάνουν κακό και στην Αμερική και στην παγκόσμια οικονομία.

Ρος Γκέμπερ
Δ/νων σύμβουλος επενδυτικής εταιρείας GERBER KAWASAKI

Παρότι δεν φαίνεται έτσι εκ πρώτης όψεως, αυτή τη φορά τα πράγματα μπορεί να είναι πιο ανησυχητικά από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο έχουν, ουσιαστικά, εξαντλήσει το «οπλοστάσιο» της εξαιρετικά φθηνής έως μηδενικού κόστους ρευστότητας. Είχαν, μάλιστα, ξεκινήσει προσπάθεια να «μαζέψουν» το περίσσιο χρήμα, επιζητώντας εξορθολογισμό των ισολογισμών τους.
Προσπάθεια που έμεινε στη μέση και τώρα θα χρειαστεί, όπως όλοι προεξοφλούν, να αναστραφεί.
Οι ημέρες της ανέμελης ανόδου έχουν παρέλθει για τους διεθνείς επενδυτές.
Στη Wall Street οι βραδινές απώλειες έφτασαν στο 3%.
Οι μαζικές πωλήσεις συνεχίστηκαν στην Ασία και έφτασαν μέχρι την Ευρώπη, όπου τελικά, στα μέσα της συνεδρίασης (και σε όσα χρηματιστήρια λειτουργούν αφού σε Ιταλία, Αυστρία και Ελλάδα είναι κλειστά λόγω αργίας) επικράτησε τελικά ψυχραιμία και οι δείκτες σταθεροποιήθηκαν.

Επωφελείται η Γερμανία

Με τους επενδυτές να αναζητούν «ασφαλή καταφύγια», η Γερμανία βλέπει και πάλι τα ομόλογά της να γίνονται ανάρπαστα, παρότι η οικονομία της υφίσταται ισχυρό πλήγμα από τις παγκόσμιες αναταράξεις.
Για να της δανείσουν για 30 χρόνια, οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να συμβιβαστούν με αρνητικό επιτόκιο -0,211%, απόδοση που καταγράφεται για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.
Και στη Γερμανία οι αποδόσεις 10ετών και 2ετών ομολόγων συγκλίνουν, με το spread μεταξύ τους να περιορίζεται σε σχεδόν 20 μονάδες βάσης, γεγονός που έχει να συμβεί από το 2008.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης