Ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας επικρίνει την αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει δράση

Ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας επικρίνει την αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει δράση
ΟΗΕ: Ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας H. Maas επικρίνει την αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας να αναλάβει δράση
«Το τρέχον διάστημα, έχουμε μια κατάσταση στην οποία [κράτη] μέλη μπλοκάρουν το ένα το άλλο όσον αφορά σοβαρές κρίσεις», σημείωσε ο Maas κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ΣΑ του ΟΗΕ με θέμα την προστασία των αμάχων στις ένοπλες συρράξεις.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας χρειάζεται να γίνει ηγετικός παράγοντας της διεθνούς πολιτικής σε ζητήματα όπως η Λιβύη και η Υεμένη και επίσης σε άλλες κρίσεις, όπως αυτή της Συρίας», έκρινε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.
Ο Maas πρόσθεσε πως οι πάντες πρέπει να διαδραματίσουν τον ρόλο που τους αναλογεί ώστε «η διεθνής κοινότητα να μην περιορίζεται σε ρόλο παρατηρητή καθώς ο αριθμός των πολέμων σε όλο τον κόσμο αυξάνεται».
Η Γερμανία άρχισε τη διετή θητεία της ως κράτος-μη μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ τον Ιανουάριο.
Τα κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, τα οποία διαθέτουν δικαίωμα αρνησικυρίας, έχουν εμποδίσει το τελευταίο διάστημα σχέδια αποφάσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάληψη δράσης, με τη Ρωσία και την Κίνα να εναντιώνονται σε κείμενα που καταρτίστηκαν ιδίως από τις δυτικές δυνάμεις, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία.
Ο Maas μετά τη Νέα Υόρκη αναμένεται στο Τορόντο όπου θα συναντηθεί με την καναδή ομόλογό του C. Friland, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για τη «Συμμαχία για την Πολυμερή Συνεργασία». Το σχέδιο αυτό έχει στόχο την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας.
Ο τελικός σταθμός της περιοδείας του Maas θα είναι το Ποντ Ίνλετ, καναδική πόλη στην Αρκτική, όπου έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με μέλη της κοινότητας των αυτοχθόνων Ινουίτ για να συζητήσει μαζί τους τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS